Kritik uyarı: Hasta çocuğu okula, kreşe göndermeyin
İZMİR Üniversitesi Hastanesi Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Cem Miman, hasta çocukların kreşe ve okula gönderilmemesi gerektiğini söyledi.
Haberler / Genel
11 Aralık 2015 Cuma 13:33
PAYLAŞ
Anne ve babaların çocuklarını okul öncesi eğitim almaları için götürdükleri kreşler, birçok hastalığın hızla yayılmasına neden olabiliyor. Uzmanlar, aileleri kreşlerde hijyen konusunda uyararak, seçimin sağlık kriterlerine göre belirlenmesi gerektiğini ifade ediyor. Üst solunum yolu enfeksiyonlarına yatkın olan çocukların bir araya gelmesinin virüslerin yayılması için uygun koşulları ortaya koyduğunu ifade eden İzmir Üniversitesi Hastanesi Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Cem Miman, "Kreşe giden çocuklarda virüs ve bakterilerin neden olduğu nezle, grip, bademcik, kulak enfeksiyonu, kulakta sıvı birikmesi gibi klinik durumlar daha fazla görülmektedir. Bu enfeksiyonlar nedeniyle çocuklar okul döneminin neredeyse yarısında hasta geziyorlar. Ancak kreş ortamının bağışıklık sistemini güçlendirdiği de bir gerçek" diye konuştu.
KALABALIK KREŞLERDEN KAÇININ Hava sıcaklığında oluşan ani değişimlerin vücut direncini kırdığını ifade eden Uzman Dr. Murat Cem Miman, "Çocuğun sık yineleyen enfeksiyon hastalıkları döngüsünden koruyacak önlemlerin en başında çocukların okula gönderilmemesi ve bu konuda tüm anne-babaların bilgilendirilmesi geliyor. Buna ek olarak çocuklara sık sık el yıkama alışkanlığı kazandırılması, çocukların temasta oldukları eşya ve oyuncakların günlük hijyenine dikkat eden ve sıklıkla deterjanla temizleten bir kreş yönetiminin olması faydalıdır. El yıkama konusunda katı ve antibakteriyel özellikli sabun kullanımı önerilmemektedir. El kurulama için sıcak hava kurutucuları yerine sıklıkla değiştirilen ve yenilenen küçük havlular önerilmektedir. Çocukların ve kreş çalışanlarının tırnaklarının kısa olması ve bilezik, künye veya yüzük kullanmamaları önerilmektedir. Ayrıca sınıfları kalabalık olmayan ve dengeli beslenme programı sunan kreşlerin seçimi de hastalık döngüsünü kırmaya olumlu etki edecektir" dedi.
DAHA FAZLA ETKİLENİYORLAR Prof. Dr. Murat Cem Miman, "Geniz eti ve bademciği büyük, alerjiye yatkın ve bağışıklık sistemi zayıf olan çocukların kreş ortamından daha fazla etkilendiklerini görüyoruz. Sık üst solunum yolu enfeksiyonu da, geniz eti ve bademcik büyümesine neden olur. Erken yaşlarda kreşe başlanmasının enfeksiyonlar için bir risk faktörü olarak kabul edildiğini belirten pek çok bilimsel çalışma mevcut. Çok zorunlu değilsek 4 yaş öncesi kreşin iyi bir fikir olmadığı kanaatindeyim. O nedenle kreşe tam gün kayıt yaptırmaktan ziyade, özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarının az görüldüğü aylarda, kreşe eğitim saatlerinde yarım günlük devamlar işe yarayabilir. Anneler, anne sütü ile besleme konusunda bilinçli davranırlar ve çocuk aşılamaları tam yapılırsa risk azalmaktadır" diye konuştu.
HASTA OLDUĞUNDA KREŞE ARA VERİN Prof. Dr. Miman, “Hasta olduklarında çocukların kreşe gönderilmemeleri, hem çocuğa daha hızlı iyileşme olanağı vermekte, hem de diğer çocuklar için riski ortadan kaldırmaktadır. Ateş ölçüm değeri 37.5 dereceden daha ateşli çocuklar ateşi normale döndükten bir gün sonrasına kadar okula gönderilmemelidir. Bulaşıcı olma özelliği taşıyan bir hastalığı varsa diğer çocukların sağlığı açısından çocuk evde tutulmalı. Bakterilerle oluştuğu kanıtlanmış ve bu nedenle antibiyotik başlanan çocuklar en azından 2-3 gün antibiyotik kullandıktan sonra kreşe gönderilmelidir. Çocuk evde daha iyi bakılır" diye konuştu.