Ege Postası
Geri

Kriz yaratan projede vatandaşa bir şok daha: Bakanlıktan itiraz yasağı

Karabağlar'da bitmek bilmeyen kentsel dönüşüm bilmecesi bu sefer yeni bir krizi de beraberinde getirdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın riskli ilan edilen 16 mahalle ve 540 hektarlık alandaki projesine yapılan son düzenlemelerin ardından itiraz yolu da kapandı. Kriz yaratan projede vatandaşa bir şok daha
Kriz yaratan projede vatandaşa bir şok daha: Bakanlıktan itiraz yasağı
Haberler / İzmir
2 Mart 2017 Perşembe 11:24
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- 2012 yılındaki Bakanlar Kurulu kararıyla riskli alan ilan edilen Karabağlar'ın Cennetçeşme ve Limontepe semtindeki 16 mahallede yaşanan dönüşüm krizi 5 yıldır bitmek bilmiyor.

5'inci yıla merdiven dayayan proje Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hazırladığı son planların ardından halktan bir kez daha vetoyla karşılık gördü. Yapılan son düzenlemelerin ardından geçmişte 4 kez itirazlara konu olan ve mahkemeye taşınan süreç bu sefer de benzer kaderi paylaştı.

Bakanlığın Cennetçeşme ve Limontepe bölgesinde 1'inci etap olarak adlandırılan 101 hektarlık arazide yürütülecek kentsel dönüşüm projesi için hazırladığı ilk dört plan gelen itirazların ardından iptal edildi, her seferinde yeni imar planları hazırlandı. Ocak ayında askıya çıkartılan nihai planlara meslek odaları ile birlikte iptal davası açan bölgedeki hak sahipleri bu kez adeta isyanın eşiğine geldi.

VATANDAŞA DÖNÜŞÜM DARBESİ!

Bakanlık son düzenlemesinde yürürlükteki mevzuatları gerekçe göstererek, daha önceden süreçte söz sahibi olan dernek, sivil toplum örgütü ve benzeri kurumların itiraz hakkını ortadan kaldırdı, vatandaşların da büyük bölümünü devre dışı bıraktı. Bunun yerine 540 hektarlık alanda yürütülecek kentsel dönüşüm projesi kapsamında sadece 110 hektarlık birinci etap olarak adlandırılan alandaki mülk sahiplerine görüş sunma imkanı tanındı. Yani, bakanlık bu sefer sadece boş arsada olmayan tapu sahiplerine itiraz hakkı tanımış oldu. Ortaya çıkan durum gereği geçmişte hazırlanan planlara itiraz eden yüzlerce hak sahibi bu sefer haklarını arayamadı ve mağdur oldu.

YÜZ BİN KİŞİDEN SADECE 3'Ü HAKKINI ARAYABİLDİ

Dere yatağı olarak bilinen ve büyük bölümü Hazine arazisi olan 110 hektarlık arazide ise yerleşim alanı bulunmadığından ötürü sadece 3 hak sahibi bakanlığa itiraz edebildi. Hakkını aramak isteyen yüzlerce vatandaş bir anda şokla karşılaşırken, bu sefer de eski Uzundere Köyü yerleşkesindeki arazilerin kalan kısmını da çeşitli inşaat firmalarının satın aldığı ortaya çıktı. Yaşanan bu gelişmeler sonrasında, yaklaşık yüz bin kişinin yaşadığı semtte dönüşüme itiraz hakkı ortadan kalkarken, tapu sahibi olan sadece 3 kişi imar planlarına dair itiraz sundu, dönüşümden etkilenecek asıl çoğunluk ise doğrudan mahkemeye gitmeyi tercih etti.  

KRİZ YARATAN PROJE YİNE MAHKEMEYE TAŞINDI

Öte yandan, ilçede kriz yaratan ve 2012 yılından bu yana kangrene yol açan proje yine mahkemelik oldu. Kentsel dönüşüme geçmişte 4 kez itiraz eden vatandaşlarla birlikte meslek odaları da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan 5'inci planların tümden iptali için yargıya gitti. Böylece bakanlığın ilk kazmayı vurmaya hazırlandığı dönüşüm projesi de bir kez daha mahkeme engeline takıldı. Projenin startı için ya açılan iptal davasının sonucu beklenecek, ya da devam eden yargı sürecine rağmen projeye başlanacak.

"NEYİN MÜJDESİ, BİZ DÖNÜŞÜM İSTEMİYORUZ..."

Bölgedeki vatandaşlar adına soruları yanıtlayan Karabağlar Kentsel Dönüşüm Platformu Başkanı Halil Ecevit yaptığı açıklamada şunu kaydetti: "4 seferdir dava açıyoruz, itirazlarımız var, bize yanıt veren, vatandaşı ciddiye alan yok. Sonra Sayın Başbakan kalkıyor Ankara'dan "Karabağlar'a müjde, temel atıyoruz" diyor. Neyin müjdes? Nereye temel atıyorsunu? Halkı dinleyen yok, bizi takan yok. Biz bu dönüşümü istemiyoruz. Bu bizim için müjde falan değil. En son meslek odaları ile birlikte açmış olduğumuz dava var, halen devam ediyor. Proje bu davaya rağmen başlar da sonra mahkemeden iptal kararı gelirse ne olaca? Riskli alan edilen mahallelerimizde çantacılar ve emlakçılar kol geziyor. 101 hektarlık bölümün büyük kısmı hazine arazisi. Zaten kalan yerler de eski köy yerleşkesi ve buranın neredeyse tamamında müteahhitler zamanında gelip arsa toplamış. İtiraz edeceğiz, edemiyoruz, Hakkımızı arayamıyoruz."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası