EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Aralık ayı son oturumunda, Kültürpark Koruma Amaçlı İmar Planı meclisin onayına sunulmuştu.
Parkın doğal dokusunun korumasının hedeflendiği ve yeşil alanlarının artırılmasının öngörüldüğü plana ek olarak Kültürpark’ın Ekosistem Koruma Planı’nın da hazırlandığı belirtilmişti.
Plan kapsamında; Kültürpark’ın tarihi kapıları, Ada ve Göl gazinoları ile Pakistan Pavyonu olarak bilinen tescilli yapılar ile korunması önerilen yapılar hariç olmak üzere yıkılıp yeniden yapılacaklar için emsal değeri yüzde 5’i geçemeyecek.
Ayrıca yıkılıp yeniden yapılacak yapılardan şu an 27 bin metrekare tabana oturan fuar hollerinin en fazla 12 bin metrekare olarak yapılabileceği hüküm altına alınacak. Sadece hollerin bulunduğu alandan 15 bin metrekare alan, yeşil alan ekosistemine dahil edilecek.
Kültürpark Platformu, hazırlanan Koruma Amaçlı İmar Planı hakkında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e açık mektup gönderdi.
Platform tarafından yazılan mektupta, Kültürpark için ancak ve ancak koruma amaçlı plan olabileceğini ve alanda yapılaşmanın söz konusu olmaması gerektiği belirtildi. Mektupta ayrıca, koruma planında sınırlı bilgi verildiğinin altı çizildi ve bunun sonucunda Kültürpark’ta yapılaşma seçeneğinin ortaya çıktığı söylendi.
Mektupta şu ifadeler yer aldı;
“Sn. Tunç Soyer’e açık mektup
Sayın T. Soyer; Kültürpark’ın Koruma Amaçlı İmar Planı’na ilişkin “Kültürpark’ın Anayasası’nın ortak akılla hazırlandığına” ilişkin açıklamanız konunun “tarafı ve muhatabı” olan biz Kültürpark Platformu üyelerince anlaşılamadı.
2016 yılı Eylül ayında çok sayıda akademik meslek örgütü, demokratik kitle örgütü, kent konseyleri ve diğer oluşumlarla, kent dostlarının bir araya gelerek oluşturduğu Kültürpark Platformu, parkın doğal ve tarihî varlıkların korunması, çoğaltılması ve geleceğe aktarımı konularının baş aktörüdür.
Sizin de çok iyi bildiğiniz gibi, Kültürpark’a ilişkin atılan her adımda “sorumluluk” sahibidir. Tüm çalışmalarında bilimsel dayanaklardan kopmadan; kentin aklı, ruhu ve vicdanı, alanda varlığını sürdüren tüm canlıların sesi olmuştur.
Platform ilk günden bu yana “Kültürpark için bilgi, belge, düşünce üreten her aktörle (STK’lar, DKÖ’ler, Akademik Meslek Odaları, Üniversiteler, Kent Konseyleri vs.) diyalog içerisinde, kapsamlı bir çalışma ve katılımcı bir süreçle, bir araya gelinmesi; alanın korunarak, yaşatılması ve yönetilmesi” başlıklarının öznesi ve takipçisi olmuştur.
''Tarihi ve doğal sit alanı'' olarak tescilli “kültür varlığı ve kent parkı” olan bu alan için yapılacak tüm çalışmalar “koruma” amaçlı olmalıdır. İBB’nin sayfasında üzgünüz ki “Kültürpark’ın tarihi kapıları, Ada ve Göl gazinoları ile Pakistan Pavyonu olarak bilinen tescilli yapılar ile korunması önerilen yapılar hariç olmak üzere yıkılıp yeniden yapılacaklar için emsal değeri yüzde 5’i geçemeyecek. Ayrıca yıkılıp yeniden yapılacak yapılardan şu an 27 bin metrekare tabana oturan fuar hollerinin en fazla 12 bin metrekare olarak yapılabileceği hüküm altına alınacak” denmektedir. Oysaki kente ait bir miras olan, bu alanda yapılaşmadan ve yapılaşma haklarından söz edilmemelidir. Burada sadece ve sadece koruma planı yapılabilir. Sınırlı bir şekilde aktarılan bilgiden anlıyoruz ki önümüze yeni bir “yapılaşma” seçeneği konmaktadır. Alan hala inşaat pazarlıklarına ve emsallere konu edilmektedir.
Üzgünüz. “Ortak akıl”, “katılımcı ve şeffaf yönetim” başlıklarıyla gönlümüzü alıp yola çıkan yönetiminiz, yolda kendi aklının dışında kalan akılları yeterince değerlendirmemiş, dolayısıyla katılımcılık ve şeffaflıktan uzak kalmıştır. Söylendiğinin aksine, “istemezükçü” değiliz. Her alanda, her ortamda “istek ve önerilerini” sıralayan, taleplerini, yapılması gerekenleri söyleyenleriz. Biz Kültürpark'ta yaşanan sorunların çözümü için demokratik bir Kültürpark Meclisi'ni de içerecek şekilde katılımcı ve çoğulcu bir yönetim modeli ile yaşamdan yana bir Koruma Amaçlı İmar Planı ve Alan Yönetim Planının hazırlanıp, uygulanmasını isteyenleriz.
Yine çok geç olmadığını söylüyoruz ve soruyoruz;
1- İBB bürokratlarınca oluşturulup Meclis’e sunulmuş olan Koruma Amaçlı İmar Planı; onay süreci öncesinde ilgili aktör ve hemşehrilerin görüşlerini katmasına izin verilecek şekilde kamuoyu ile ne zaman paylaşılacaktır'
2- Çalıştaylarda da benimsenen demokratik bir Kültürpark Meclisi'ni de içerecek şekilde katılımcı ve çoğulcu bir yönetim modeli ve Alan Yönetim Planı sizin deyiminizle “Kültürpark’ın Anayasası’nda nasıl yer almaktadır'
3- Kültürpark’ın Anayasası’nda 420 bin m2’lik toplam yüzölçümünün dağılımı nasıl öngörülmektedi? Bu nüfusu 4 milyonu zorlayan bir kentin neredeyse tek yeşil alanı için yeterli midi? Lütfen detaylarıyla paylaşır mısınız'
• Mevcut yeşil alan toplamı,
• Mevcut yol, beton ve geçme taş, toplam alanı,
• Yıkılması ve sökülmesi yıllar öncesinden Koruma Kurulu ve Belediye yönetimlerince karara bağlanmış olan yapıların toplam alanı,
• Yıkılması ve sökülmesi önceden karara bağlanmış olan bu yapılar sonrasında olması gereken toplam yeşil alan,
• Yeni proje ile oluşacak olan yapıların toplam alanı (çok katlılık var ise o detaylar da eklenerek),
• Yeni proje ile oluşacak olan yeşil alanın toplam alanı,
• Varsa diğer alanların nitelikleri ile ml’leri İzmir kamuoyu ile paylaşılmasını talep ediyoruz.
Kültürpark’ta yapılacak her işin, atılacak her adımın daha önce de olduğu gibi takibinde olacağımızı, muhataplığımızı sürdüreceğimizi; “yaşamdan yana alınacak tüm kararların ve izlenecekher yolun” destekçisi olacağımızı belirtiyor, sorularımızın acilen yanıtlanmasını ve kamuoyu ile birlikte bilgilendirilmemizi rica ediyoruz.
Saygılarımızla”