Kuşatma altındaki Suriye kasabalarında açlıktan ölümler
Suriye'nin Lübnan sınırı yakınlarında bulunan ve ordu ile Hizbullah güçleri tarafından aylardır kuşatma altında tutulan Medaya kasabasında yaşayanların açlıktan ölmeye başladığı bildiriliyor.
Haberler / Dünya
7 Ocak 2016 Perşembe 12:57
PAYLAŞ
Uluslararası yardım örgütü Kızıl Haç, başkent Şam'a 40 km mesafede olan Medaya ve bazı diğer kasabalarda hem tıbbi malzeme hem de gıda ihtiyacının kritik noktalara ulaştığını söyledi. BBC'ye bilgi veren Abdullah isimli bir Medayalı ise "Yiyecek bulamıyoruz. Çocuklar, kadınlar, herkes ölmeye başladı. Bazen ağaç yapraklarını, çimenleri bazen de kedileri yiyoruz" dedi. Abdullah, her gün onlarca çocuğun açlıktan öldüğünü söyledi. Medaya'daki yardım gönüllülerinin sosyal medyada paylaştığı fotoğraflarda ise birçok Medayalının yürüyemeyecek kadar zayıf düştüğü görülüyor. Sosyal medyadaki görüntüler henüz bağımsız kaynaklarca teyit edilmiş olmasa da, fotoğrafların bölgeden gelen haberlerle örtüştüğü de vurgulanıyor. Kızıl Haç, Medaya kasabasına son yardım teslimatını Ekim 2015'te yapabildiklerini söylüyor. Guardian gazetesi, kasabada pirincin gramla satıldığını, bir kilo pirincin fiyatının 250 dolara çıktığını aktarıyor. Temmuz 2015'te başlayan kuşatmadan bu yana Medaya'da yaşayan yaklaşık 30 bin kişinin kasabayı terk etmesine izin verilmiyor. Suriye ordusu ve Hizbullah güçleri, Ceyş el Fetih'in kontrolündeki kasabayı ele geçirmeye çalışıyor.
Suriyeli göçmenlerin atıl binada yaşam savaşı
ÜLKESİNDEKİ savaştan kaçarak daha iyi bir hayat umuduyla Türkiye'ye sığınan çoğunluğu çocuk ve kadın 200 kişilik Suriyeli grup, Muğla'nın Dalaman İlçesi'ne geldi. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne (TİGEM) ait atıl bir binaya yerleşen ve soğuk kış günlerinde hayat mücadelesi veren kaçak göçmenlerin sayısı her geçen gün artarken, vatandaşlar da eşya yardımıyla destek olmaya başladı.
Önce Şanlıurfa'ya gelen, sonrasında da Türkiye'nin çeşitli illerine dağılan Suriyeli göçmenlerin bir bölümü, sekiz ay önce Dalaman'a gelerek Kapıkargın Mahallesi'nde TİGEM'e ait arazinin içinde atıl durumdaki büyük binaya yerleşti. Göçmenlerin sayıları hızla çoğalarak 200'e ulaştı. 5 ila 10 arasında çocukları bulunan onlarca Suriyeli aile, günlük yaşamlarını devam ettirebilmek için çevredeki narenciye bahçelerinde yevmiyeli tarım işçisi olarak çalışmaya da başladı.
Kötü şartlarda yaşayan ailelere, Dalaman Kaymakamlığınca yiyecek ve giyecek yardımları yapılıyor. Ayrıca çevre ilçelerden de vatandaşların yardımı sürüyor. Sürekli mülteci sayısının artması üzerine; TİGEM yetkilileri, yasal olmayan bir şekilde arazilerine yerleşen göçmenlerin, herhangi bir kaza, yangın veya ihmal sonucu oluşabilecek vakalarda sorumluluk almamak için arazinin boşaltılmasını istedi. Suriyeliler devlet yetkililerinden kendilerine yardım eli uzatmasını bekliyor.
Son olarak göçmenlere Marmaris'ten bir araç dolusu eşya getirildi. Giysi ve yiyecekler dağıtılırken; minik çocukların yüzlerindeki mutluluk göze çarptı.