Ege Postası
Geri

Kuzey Ege’de bu yaz

Kuzey Ege sahillerinde bu yaz İzmir, Balıkesir ve Çanakkale sahillerindeki toplam Mavi Bayrak sayısı 72’ye yükseldi. Bozcaada ve Gökçeada’ya yeni restoranlar, tavernalar açıldı. Dalış turizminin gözde bölgesi yine Ayvalık. Çeşme ve Alaçatı’da beach club’lar mekânlarını ve eğlence programlarını güncelledi.
Kuzey Ege’de bu yaz
Haberler / Ege
7 Temmuz 2014 Pazartesi 09:14
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR - Kuzey Ege’de Mavi Bayrak sayısında lider İzmir. Sahillerinde toplam 45 bayrak dalgalanıyor. Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’nın (TÜRÇEV), deniz suyu temizliği, sahildeki hizmet kalitesini değerlendirerek verdiği Mavi Bayrak sayısı İzmir’de geçen yıl 38’di. Bir önceki yılsa 34’tü. Bu yıl Çeşme ve Menderes’te 9, Dikili’de 5, Foça’da 8, Karaburun ve Selçuk’ta 3, Seferihisar’da 6 bayrak dalgalanıyor. İzmir’de ayrıca merkezdeki Levent Marina ve Seferihisar’daki Teos Marina da Mavi Bayrak sahibi.
Foça’da bu yıl Acar Kamping, Sazlıca, Kumburnu, Kosova plajları gibi yıllardır temiz denizi ve sakinliğiyle bilinen şehir dışındaki işletmeler hizmetlerini geliştirdi. Sayıları ile birlikte müdavimleri de artan gezi teknelerinde, 6 saatlik keyifli bir turun fiyatı yemek dahil 40 TL. İngiliz Burnu, İncir Adası, Fener Adası, Hamamlık Koyu, Siren Kayalıkları, Atatürk Adası, Kosova Koyu, Eski Club Med Tatil Köyü,  Metelik Adası, Orak Adası gibi noktaların en az
4'ünde yüzme molası veriliyor.

Balıkesir’in Ayvalık’tan Ayvacık sınırına kadar uzanan Edremit Körfezi bu yaz uçak seferlerindeki artışın sevincini yaşıyor. Koca Seyit Havaalanı’nın yeni terminali tamamlanmak üzere. Borajet’ten sonra Pegasus ve Anadolujet de İstanbul’dan tarifeli uçuşlara başladı. Bu arada Seabird Havayolları önceki haftadan itibaren denizuçağıyla İstanbul’dan Ayvalık’a haftada 4 sefer yapıyor. Bu yıl körfezde toplam 20 Mavi Bayrak bulunuyor. Ayvalık’ta 6, Edremit’te 5, Burhaniye’de 4 ve Gömeç’te 3 olmak üzere 18 plajın yanı sıra bu yıl Ayvalık Setur Marina ve bir yat bayrak taşımaya hak kazandı.


 
Çanakkale’nin 640 kilometrelik sahil şeridinde bu yıl Mavi Bayrak sayısında değişiklik olmadı. 6 plajdaki 9 tesiste bayrak dalgalanıyor. Plajların 5'i Ayvacık’ta 1'i de Biga’da. Kent merkezindeki kordon bölgesinde yeni plajlar açıldı. Dabakoğlu Tesisleri Plajı’nda, şezlong ve şemsiye dahil giriş 5 TL. Ezine ilçesinde Kumburun, Geyikli, Hantepe ve Tavaklı plajları, Ayvacık ilçesinde ise Gülpınar, Tuzlaaltı, Bademli, Babakale, Sivrice Koyu, Assos, Kadırga Koyu, Kozlualtı, Sazlıaltı ve Küçükkuyu sahillerindeki plajlar Edremit Körfezi’ne kadar uzanıyor. Assos bölgesinde denize girebilmek için en uygun yer uzun kumsala sahip Kadırga Koyu.

Saros Körfezi boyunca Güneyli, Kömür Limanı, Kabatepe, Kumkamp, Morto Koyu, Zargana ve Gelibolu’da son bulan Hamzakoy plajlarıyla ön planda. Bozcaada’da ünlü Ayazma Plajı’nın yanı sıra Habbele, Tuzburnu, Akvaryum, Çayır ve Sulubahçe gibi doğal plajlar, Gökçeada’da ise Kaleköy ve Aydıncık bölgelerindeki plajlara Uğurlu Köyü’nde tesis bulunmayan Gizli Liman sahili alternatif oluşturuyor. Biga Yarımadası’ndaysa Lapseki ilçesinde Dalyan Plajı, Çardak beldesinde Kum Plajı ve Gürecealtı Plajı, Biga ilçesi sınırlarında da Karabiga Belediyesi’ne ait Kadınlar Hamamı Plajı en popüler olanları. Bozcaada’nın ünlü Ayazma Plajı’nda şezlong ve şemsiye ücreti 10 TL. Plajdaki Deniz Yıldızı Su Sporları’nda her türlü su sporu aktivitesi mevcut.
 Edirne sahillerindeki yegâne Mavi Bayrak, Keşan’da Erikli Halk Plajı’nda dalgalanıyor.

GÖKÇEADA'NIN YENİ MEKANI İLİOS TAVERNA
Bodrum dünyanın, Çeşme Türklerin eğlence mekânı. Ezeli rekabette, özellikle de Yalıkavak’ın bir küçük Dubai olarak ortaya çıkmasından sonra Bodrum yüzünü iyice dünyaya döndü. Çeşme ise tam tersine ‘az turist çok biz’ takılıyor. Hizmet veren markaların çoğu yerli olduğu gibi bunları da ağırlıkla İzmir ve İstanbul olmak üzere buraya tatile gelen ya da yazlık sahibi olan yerli turistler tercih ediyor. 
Çanakkale’nin turizm merkezlerinde geceler, Çeşme’ye oranla çok sakin geçiyor. Assos, Bozcaada ve Gökçeada daha çok sessizliği sevenlerin tercihi. Bozcaada’da merkezde Polente Cafe Bar, Oda Cafe Bar ve Fuska Cafe Bar isimli üç eğlence yeri bulunuyor. Bozcaada’da sakinliği tercih edenler ise Cenevizliler’den kalma Bozcaada Kalesi surları önünde sıralanmış kafelerin müzik yayınları eşliğinde günün yorgunluğunu atıyor. Dünyanın ilk Cittaslow (Sakin Şehir) adası ilan edilen Gökçeada’yı tercih edenler ise Türk-Rum kültürünün harmanlaştığı yaşam tarzı içinde tatilini geçiriyor. Gökçeada’da eğlence mekânlarına bu yıl Kaleköy’de açılan İlios Taverna/Restoran eklendi. Assos bölgesinde ise oteller ve restoranlar müşterilerine tesislerinde canlı müzik performanslarıyla eğlence imkânı sunuyor.

Fabrika Bar
Edremit Körfezi’ndeki geceler genelde sakin. Akçay’daki Adress ve Ören’deki Fabrika Bar bilindik mekânların başını çekiyor. Yeni mekânların arasındaysa Altınoluk’ta bu yıl kapılarını açan Yukarı/Lounge oldukça iddialı. Ayvalık’ta geceleri eğlence için meyhane ve tavernalar tercih ediliyor. Gündüzleri eğlencenin adresi piyanist şantörlü günlük tur tekneleri. Saat 12.00-16.30 arasındaki turların fiyatı yemek dahil 30 TL.

BOZCAADA'YA 3 YENİ LEZZET DURAĞI
Çeşme, rakibi Bodrum’un aksine dünyalılaşmak yerine yerelleşmeyi tercih ediyor. Son olarak düzenlenen Kaybolan Lezzetler Festivali de bu arayışın zirve noktasıydı. Asma Yaprağı, Balıklı Rum, Dutlu Kahve gibi birçok restoranın yerel tariflerle, malzemelerle pişirilmiş yemeklere yönelmesi de bunun kanıtı. İlçede Antakya mutfağını sevenlerin adresi Alaçatı’daki Antioche. Malzemelerini Antakya’dan getirten restoranın favorileri ara sıcaklarda yoğurtlama, sarmiçi, ana yemeklerde saçoruğu, tepsiet, kâğıtkebabı, tatlılarda künefe, ceviz ve ayva tatlıları. Eski basın emekçisi İbrahim Evrim Ayral’ın Alaçatı’da açtığı Balambaka Oteli, kahvaltıda iddialı. Alaçatı girişindeki Avrasya Restoran, tüm yörelerden yemeklerin bulunabileceği adeta bir yemek laboratuvarı. Mustafa Dumanlıdağ özellikle unutulmaya yüz tutmuş tatları gündeme getiriyor. Kafkaskebabı, Mardin’in erikle yapılan alicüyesi, şevketibostanlı kuru fasulyesi spesiyaliteleri.
Cunda meyhaneleriyle ünlü Ayvalık’ta damak tadına düşkün yerliler ilçe merkezindeki lezzet mekanlarını tercih ediyor. İçlerinde en ünlüsü Yörük Mehmet’in Yeri. Son yıllarda yıldızı parlayanlar ise Yelken ve Deniz Kestanesi. Merkezdeki Giritli, Paşa, Aranan Köfteci esnaf lokantalarının iyi örnekleri.



Çanakkale’de, Bozcaada’nın lezzetlerine yeni eklenen mekânlar Asma6 Restoran, Asude Ada ve Kuzina Restoran. Merkez sahilindeki Asma6’nın kurucusu adanın ünlü şarap üreticilerinden Esra ve Mehmet Talay çifti. Mönüsünde sahil restoranlarına alternatif olarak Bozcaada’nın yerel lezzetleri yer alıyor. Kuzu etli sarma dolması, ada mantısı, pirinçle yapılan Rum usulü kalamar dolması ve Rum usulü musakka bunlardan bazıları. Asude Ada, İtalyan ve Selanik mutfağını harmanlıyor. Bir anne-kızın elinden; doğal, lezzetli, sağlıklı, iştah açıcı, mutluluk verici pek çok yemek sunuyor. Liman bölgesinde hizmete giren Kuzina Restaurant kırmızı-beyaz konseptiyle ve rakılı peynir patesi ile adada dikkat çeken mekânlardan biri olmayı başardı
 
Gökçeada’da yeni açılan Biyer Kafe Dükkân ev yemekleri yapıyor. Keman Şarap Evi, adada üretilen tüm şarapların bulunduğu bir mekân. Zengin bir kahvaltı mönüsünün fiyatı sadece 15 TL. Fener Rum Patriği Bartholomeos’un doğduğu Gökçeada’nın Zeytinli Köyü’ndeki Madam’ın Yeri, Eski Beşiktaşlı Hristo’nun Yeri ve Cafe Graj müşterilerine tadı damaktan çıkmayan dibek kahvesi ikram 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası