Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan son dakika açıklamasında, “Libya’da Hafter’e bağlı illegal milis güçler tarafından 6 vatandaşımızın alıkonulması haydutluk ve korsanlık niteliğinde bir eylemdir. Vatandaşlarımızın derhal serbest bırakılmalarını bekliyoruz. Aksi takdirde Hafter unsurları meşru hedef haline gelecektir” ifadeleri kullanıldı.
NE OLMUŞTU'
Haftaiçi Libya’daki General Hafter’in komutasındaki ordunun sözcüsü canlı yayında bir Türk uçağını düşürdüklerini açıklamıştı. Sözcü Türkiye’ye ait hava ve deniz araçlarının artık hedef haline geldiğini belirtmişti. Açıklamanın ardından Türkiye’ye ait bir İHA’nın vurulduğu öne sürüldü.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Libya’daki yaşananlarla ilgili olarak, “Böyle bir talimat varsa, gereğini yaparız. Zaten bu konuyla ilgili tedbirlerimiz alınmıştır” ifadelerini kullanmıştı.
Halife Hafter (ortada) – Reuters
GENERAL HAFTER KİMDİR'
Ülkenin batısındaki Trablus hükümeti ile dost olan gruplara karşı acımasız bir savaş başlatması ve petrol ticareti yapılan bazı limanları ele geçirmek gibi birkaç siyasi operasyonel hamlelerden sonra, Libya’da yükselen önemli bir aktör halini aldı.Kaddafi'nin 1978-1987 tarihleri arasında Çad'a açtığı savaşta esir düşen General Halife Hafter, Amerikan ordusunun yardımıyla kurtarıldı.
ABD siyasi sığınma hakkı tanımasıyla Amerika’ya yerleşen Halife Hafter, o günden sonra ülke dışında Kaddafi'ye karşı faaliyetler sürdürmeye başladı. Fakat bu süreçte hem Kaddafi yönetimi ve hem de Kaddafi karşıtları nazarında soru işaretleri taşıyan bir isim olarak ünlendi. İki taraf da Hafter’i CIA ajanı olarak suçladı.Libya'da Kaddafi'ye karşı başlayan ayaklanmadan bir ay sonra Mart 2011 yılında 20 sene sonra yeniden Libya'ya döndü.
Kaddafi'nin devrilmesinin ardından da Libya Milli Meclisi tarafından kara kuvvetleri komutanlığına atandı. Libyalılar'ın siyasi planları olduğu gerekçesiyle mesafeli yaklaştığı Halife Hafter, 2013’de bir muhtıra yayınlayarak “meclisi feshettiğini” ilan etmişti. 60 bine yakın savaşçıya liderlik ettiği düşünülen Hafter’in ABD’nin bölgedeki etkisinin zayıflamasının ardından Rusya’yı yeni bir partner olarak görmeye başladığı ifade ediliyordu.
Halife Hafter, İslami hareketlere karşı duran laik ve liberal kesim tarafından destek görüyordu. Batılı ülkelerden aldığı desteğin Halife Hafter’in Libya’da meclis üstü bir güç haline gelmesinde büyük rol oynadığı belirtiliyor. Libya’nın doğusundaki muhalif gruplara yönelik düzenlenen askeri operasyonlarda ABD, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır Hafter’e destek veriyordu.