Ege Postası
Geri

Lübnanlı Sünni alimlerden Suriye için 'cihad' çağrısı

Şii Hizbullah örgütünün Suriye ‘deki çatışmalarda Esed yönetimine desteği sürerken, Lübnanlı Sünni alimlerden Suriye halkına destek için ‘cihad’ çağrısı geldi. Sünni alimler, "Suriye'deki kardeşlerinizi korumak amacıyla cihada...
Lübnanlı Sünni alimlerden Suriye için 'cihad' çağrısı
Haberler / Dünya
24 Nisan 2013 Çarşamba 15:15
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Şii Hizbullah örgütünün Suriye ‘deki çatışmalarda Esed yönetimine desteği sürerken, Lübnanlı Sünni alimlerden Suriye halkına destek için ‘cihad’ çağrısı geldi. Sünni alimler, "Suriye'deki kardeşlerinizi korumak amacıyla cihada gidin” çağrısı ile artan gerginliğin, bölgede mezhepsel bir çatışmaya dönüşmesinden endişe ediliyor.
Hizbullah'a yönelik Esed yönetimine destek amacıyla Suriye'de muhaliflerle çatıştığı suçlamaları sürüyor. Öte yandan geçtiğimiz günlerde örgütün, Lübnan sınırındaki Humus'a bağlı Şii köylerini muhaliflerden korumak bahanesiyle girmesi mevcut gerginliği tırmandırıyor. Muhalifler, dünkü çatışmalarda Humus'ta en az 18 Hizbullah askerini öldürdüklerini duyurdu. Muhalifler ayrıca ülkedeki birçok katliamın arkasında Hizbullah milislerinin olduğunu savunuyor.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Milli Koalisyonu Muaz El Hatib, geçtiğimiz günlerde İstanbul'da gerçekleştirilen Suriye Halkının Dostları toplantısında Hizbullah ve İran'dan Suriye'deki güçlerin derhal çekme çağrısında bulunmuştu. El Hatib konuşmasında bölgede olası bir çatışmanın en çok söz konusu güçleri etkileyeceği uyarısını yapmıştı.

Suriye'de Hizbullah örgütünün eylemleri Lübnan'da Sünni kesimler tarafından büyük tepki ile karşılanıyor. Son olarak Lübnanlı Sünni din alimi Şeyh Ahmet El Esir, Özgür Savunma Tugayları ismini verdikleri askeri birliklerin ilk ayağını Seyda kentinde kurulduğunu duyurdu. Ayrıca, Lübnan'da olası çatışmalarda savunma amaçlı gizli silahlı birlikler kurulması kararlaştırıldığı kaydedildi.
Şeyh El Esir; dünkü beyanatında, Lübnanlılardan Suriyelilere yardım etmek amacıyla özellikle Kuseyr bölgesinde cihada çağırdı. Sünni alim ayrıca Lübnan hükümetini 'askeri müdahalelerin halkın güvenini tehdit edecek' yönünde açıklama yapmaktan aciz olmakla suçladı.

El Esir,"Biz, Lübnan’da Siyonistlerin baskısı ve İranlı örgütün içeriye doğru yöneltilen silahları ile karşı karşıyayız. Bu yüzden ister Lübnan içinde ister dışında olsun, her Müslüman bu çağrıya uyarak çaresiz Suriye halkına yardım etsin" çağrısında bulundu.

Öte yandan Irak’ta Şii Başbakan Nuri El Maliki’ye bağlı güçlerin Kerkük’ün Hevice ilçesinde dün hükümet karşıtı gösteri yapan Sünnilere yönelik operasyonunda onlarca kişinin ölmesi, ülkede mezhepsel çatışma endişelerini beraberinde getirdi. Tepki olarak Sünni bir bakan istifa ederken, Ramadi’de de Sünni aşiretler ile Maliki güçleri arasında çatışmalar patlak verdi.
Yetkililer, Lübnan ve Irak’ta meydana gelen gelişmeleri, barışın pamuk ipliğine bağlı olduğu bölgede mezhepsel çatışmanın fitilinin yakmasından endişe ediyor.


YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası