MB'nin yıl sonu enflasyon tahmini yükseldi
Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini 1 puan artırarak yüzde 7,9'a yükseltti.Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yılın dördüncü enflasyon raporunu açıkladı. Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini 1 puan artırarak yüzde 7,9'a yükseltti. Banka 2016 tahminini de 1 puan artırdı.
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yılın dördüncü enflasyon raporunu açıkladı. Başçı, enflasyonun yıl sonunda yüzde 70 olasıklıkla yüzde 7,4-8,4 aralığında, orta noktası yüzde 7,9 olacağını ifade etti. Başçı, 2016 sonunda enflasyonun yüzde 70 olasılıkla yüzde 5-8 aralığında, orta noktası yüzde 6,5 olacağını ifade etti. 2017 beklentisinin ise yüzde 5'te dengelenmek olduğu ifade etti. Geçici hükümetin hazırladığı Orta Vadeli Program'da 2015 için enflasyon beklentisi yüzde 7,6 idi. Başçı, Fed'den gelecek faiz artırımı sonrasında, TCMB'nin de faizi artırabileceği yönündeki yorumların çok da yanlış olmadığını söyledi.
Başçı, küresel para politikası nasıl şekil alırsa alsın, Türkiye finans sektörünün en az etkilenmesini sağlayacaklarını belirtti.
FAİZ ARTIRIMIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA
Merkez Bankası Başkanı, Fed'den gelecek faiz artırımına yönelik de açıklamalar yaptı.
Başçı, "Fed faiz artırırsa, TCMB de politika faizini artırır yorumu vardı, bu çok yanlış değil. Enflasyon görünümüne bağlı olarak böyle hareket edebiliriz" dedi.
BAŞÇI ENFLASYON BEKLENTİLERİNİ ŞÖYLE SIRALADI
-Ham petrol fiyatı varsayımını aşağı yönlü güncelledik, 2015 için 54 dolara çektik; 2016 yılı için 54 dolara düşürdük
-Gıda enflasyonu varsayımını 2015 ve 2016 için yüzde 8'de koruduk
-Enflasyonun 2015 sonunda yüzde 70 olasılıkla yüzde 7.4-8.4 aralığında, orta noktası yüzde 7.9 olacağı öngörülüyor
-Enflasyonun 2016 sonunda yüzde 70 olasılıkla yüzde 5-8 aralığında, orta noktası yüzde 6.5 olacağı öngörülüyor
-Enflasyonun 2017 yılında yüzde 5'e yaklaşarak orta vadede yüzde 5'te istikrar kazanmasını öngörüyoruz
-Enflasyon tahminlerinde para politikasında sıkı duruşun sürdürüleceği bir çerçeve esas alındı
KÜRESEL EKONOMİYE YÖNELİK BEKLENTİLER
-Üçüncü çeyrekte küresel oynaklık devam etti, küresel büyüme endişeleri ön plana çıktı
-Dördüncü çeyrek başında Fed'in ilk faiz artışını öteleyeceği algısı; ECB'nin parasal genişlemeyi sürdüreceğini açıklaması; Çin'in ekonomiyi destekleme kararlarıyla küresel piyasada oynaklık azaldı
-Önümüzdeki dönemdeki para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacak
-Para politikasındaki sıkı duruş gerekli görünen süre boyunca sürdürülecek
-Yıllık kredi büyüme hızı makul düzeylerde seyrediyor
-Toplam kredilerin kurdan arındırılmış yıllık büyüme hızı üçüncü çeyrek sonunda yüzde 15.3'e geriledi
Başçı enflasyon tahminleriyle ilgili "Enflasyonun 2015 sonunda yüzde 70 olasılıkla yüzde 7.4-8.4 aralığında, orta noktası yüzde 7.9 olacağı öngörülüyor. Enflasyonun 2016 sonunda yüzde 70 olasılıkla yüzde 5-8 aralığında, orta noktası yüzde 6.5 olacağı öngörülüyor. Enflasyonun 2017 yılında yüzde 5'e yaklaşarak orta vadede yüzde 5'te istikrar kazanmasını öngörüyoruz" dedi.
Başçı konuşmasında şunları kaydetti: Tüketici kredilerinin hızlı artışı cari açığın yükselmesinde etkili oluyor. 3. çeyrekte küresel oynaklık devam etti, küresel büyüme endişeleri ön plana çıktı. 4. çeyrek başında Fed'in ilk faiz artışını öteleyeceği algısı; AMB'nin parasal genişlemeyi sürdüreceğini açıklaması; Çin'in ekonomiyi destekleme kararlarıyla küresel piyasada oynaklık azaldı. Gelişmekte olan piyasalar dalgalanmalardan etkilendi.
SIKI DURUŞ GEREKLİ GÖRÜNEN SÜRE DEVAM EDECEK
Önümüzdeki dönemdeki para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacak. Para politikasındaki sıkı duruş gerekli görünen süre boyunca sürdürülecek.
KREDİ BÜYÜMESİNDE YAVAŞLAMA GÖZLENDİ
Yıllık kredi büyüme hızı makul düzeylerde seyrediyor. Toplam kredilerin kurdan arındırılmış yıllık büyüme hız 3. çeyrek sonunda yüzde 15.3'e geriledi. Kredilerin büyüme hızında ilave bir yavaşlama gözlemledik.
KURUN FİYATLARA GEÇİŞİ SINIRLI
Yıllık enflasyondaki artışta döviz kuru ve gıda fiyatları etkili oldu. Döviz kuru artışlarının fiyatlara geçişinin geçmiş yıllara oranla daha sınırlı olduğunu değerlendiriyoruz.
ENFLASYON BU AY DÜŞECEK
Enflasyonun bir süre daha mevcut düzeye yakın seyredeceğini sonra azalma eğilimine gireceğini düşünüyoruz; enflasyonda bu ay baz etkisiyle düşüş tahmin ediyoruz. Enflasyonun yüzde 5 hedefine orta vadede ulaşacağını tahmin ediyoruz.
BÜYÜME KOMPOZİSYONU DIŞ TALEBE KAYACAK
Yılın kalanında kademeli olarak büyüme kompozisyonunun iç talepten dış talebe kayacağını düşünüyoruz. Cari açıkta öngörülen düşüş ve güçlü kamu maliyesi dengeli ekonomi politikası açısından alan oluşturuyor. Cari açıkta iyileşme eğiliminin sürmesini bekliyoruz.
PETROL TAHMİNİNİ AŞAĞI ÇEKTİK
Ham petrol fiyatı varsayımını aşağı yönlü güncelledik, 2015 için 54 dolara çektik; 2006 yıl için 54 dolara düşürdük. Gıda enflasyonu varsayımını 2015 ve 2016 için yüzde 8'de koruduk.”
Soruları da yanıtlayan Başçı, asgari ücrette olası artışların enflasyona etkisinin nasıl uygulanacağına bağlı olacağını belirtti.
Başçı, Suriyeli mültecilerin enflasyon üzerindeki net etkisini söylemek için detaylı çalışma yapılması gerektiğini, birkaç çalışmanın yürütüldüğünü kaydetti.