7 Haziran sonrasında yaşanan siyasi gelişmelerde, MHP Lideri Devlet Bahçeli ise, izlediği politika ile diğer partiler tarafından "bay hayır" olarak nitelendirildi. Peki, Bahçeli 7 Haziran'dan 1 Kasım'a gelen süreçte nelere "hayır" dedi;
* 7 HAZİRAN GECESİ- İLK "HAYIR" KOALİSYON İHTİMALİNE GELDİ
7 Haziran seçimlerinde AKP'nin oyunun yüzde 40'a kadar düştüğü ortaya çıkar çıkmaz, siyasi kulislerde koalisyon partilerinin olası koalisyon ihtimalleri konuşulmaya başlanmıştı. Ama MHP Lideri Devlet Bahçeli, daha 7 Haziran gecesi yaptığı ilk açıklamada, gerek AKP ile, gerekse muhalefetle koalisyon ihtimallerinin hepsine "hayır" mesajı verdi. 7 Haziran akşamı "erken seçimden" bahden Bahçeli, hem olası koalisyonlara, hem de herhangi bir azınlık hükümetine kapıyı kapattı. Bahçeli, “Türkiye’yi AKP’nin azınlığına, birtakım çevrelerin senaryosuna mahkum etmeye de kimsenin hakkı yoktur. En erken seçim ne zaman olacaksa o zaman da seçim olsun” dedi.
* 19 HAZİRAN- KILIÇDAROĞLU, "MUHALEFETİN KURACAĞI KOALİSYON" İÇİN BAHÇELİ'YE "BAŞBAKANLIK" ÖNERDİ, BAHÇELİ'DEN ÇOK SERT "HAYIR" GELDi
CHP Lideri Kılıçdaroğlu, "yüze 60'lık bloktan" bahsettikten sonra bir adım daha attı; Parti yetkilileri aracılığıyla, MHP'ye, HDP'nin de dışardan destek vereceği koalisyonun önerisini iletti. Kılıçdaroğlu, ikinci kritik adımı da atarak, "olası bir CHP-MHP koalisyonunda, isterse MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin Başbakanlık görevini üstlenebileceği" mesajını da gönderdi. Kılıçdaroğlu'nun "isterse Başbakanlık görevini üstlenebilir" mesajına MHP Genel Başkanı Bahçeli'den olumsuz yanıt, çok sert ifadelerle geldi. Bahçeli, “Vehimli ve telaşlı bir ruh haliyle mezun olmadıkları koltuk ikramına meyledenler, sanıyorum hırslarına yenilenler, ilkeleri çoraklaşanlardır. Koltuk bir amaç değil, vasıtadır. Ülküsüz bir koltuk, ilkesiz ve iradesiz bir duruş akıllıya deli, alime cahil, kahramana korkak demektir” dedi.
* 1 TEMMUZ- BAHÇELİ, "BİZİM ADAYIMIZ 4. TURA KALMAZSA, TBMM BAŞKANLIĞI'NDA GEÇERSİZ OY VERİRİZ" DEDİ
Bahçeli'nin yeni "hayır"ı TBMM Başkanlık seçimlerinde geldi. Diğer muhalefet partileriyle uzlaşma yolunu kapatan MHP Lideri, Bahçeli'nin TBMM Başkanlığı dördüncü turunda grubunu serbest bırakması bekleniyordu. Ancak Bahçeli oylamadan önce "Eğer bizim adayımız 4. tura kalmazsa, sandıktan 80 tane geçersiz oyumuz çıkar" dedi. Üçüncü turda en çok oyu alan iki aday, AKP'nin adayı İsmet Yılmaz ve CHP'nin adayı Deniz Baykal, 4. tura kaldı. Dördüncü turda, MHP grubu Bahçeli'nin söylediği yönde geçersiz oy kullanınca, HDP'nin verdiği desteğe rağmen, Deniz Baykal TBMM Başkanı seçilemedi. AKP oylarının tamamını alan İsmet Yılmaz, yeni TBMM Başkanı oldu.
* 14 TEMMUZ- DAVUTOĞLU, MHP LİDERİ BAHÇELİ İLE BİRARAYA GELDİ, BAHÇELİ "KOALİSYONA YOKUZ" DEDİ
AKP Lideri Davutoğlu, koalisyon turları kapsamında TBMM’de, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüştü. Bahçeli görüşmede, "koalisyona girmeyecekleri" mesajını verdi. Davutoğlu, Bahçeli'nin bu tavrını görüşme sonrası yaptığı açıklamada, “Bize, kendilerinin hükümet ortaklığı konusunda, böyle bir ortaklık çalışmasında bulunmama yönünde bir yaklaşım içinde olduklarını ifade ettiler" dedi. MHP'den gelen "koalisyona hayır" mesajına rağmen, temasların sürmesinin kararlaştırıldığını da açıklayan Davutoğlu, bunun için koordinatör olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’i görevlendirdi. MHP Lideri Bahçeli de, Davutoğlu ile gerçekleştirdikleri görüşmeyi bir gün sonra yaptığı açıklama ile değerlendirdi, Bahçeli, “Türkiye’nin hükümetsiz kalmaması iki partinin ortak beklenti ve isteğidir. Ancak Milliyetçi Hareket Partisinin 7 Haziran akşamından itibaren tayin ve tespit ettiği siyasi tutumunda bir değişiklik olmadığı muhataplarına açık ve dürüst bir üslupla iletilmiştir” dedi.
* 17 TEMMUZ- BAHÇELİ: "MHP, AKP'NİN KURACAĞI OLASI AZINLIK HÜKÜMETİNE DE DESTEK VERMEYECEK"
Bahçeli'nin AKP ile koalisyon kapılarını kapattığını resmen açıklamasının ardından siyaset kulislerinde,MHP'nin kurulacak olası bir AKP azınlık hükümetine, aktif olarak ya da güvenoyu oylamasına katılmayarak pasif destek verebileceği söylentileri ortaya çıktı. bu söylentilere de yazılı bir açıklama ile yanıt veren Bahçeli, MHP'nin olası bir "AKP azınlık hükümetine destek vermeyeceğini" ilan etti. , Bahçeli, AKP’nin kuracağı bir azınlık hükümetine MHP’nin destek vereceği iddialarıyla ilgili, “Kurulabilecek herhangi bir hükümete destek verilecek gibi bir sözümüz olmamıştır” dedi.
* 12 AĞUSTOS- BAHÇELİ'DEN DAVUTOĞLU'NA: "CHP İLE KOALİSYONU KURUN, BİZE GELMEYİN..."
CHP ile AKP ile koalisyon görüşmeleri sürerken, siyaset kulislerinde AKP'nin şansını bir kez daha MHP ile denemek istediği bilgisi yayıldı. Bunun üzerine yazılı bir açıklama yapan MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Bu tarihi demokrasi vazifesinden ne AKP ne de CHP kaçmamalı, gevşekliğe ve bozgunculuğa prim vermemelidir. Eğer ki Erdoğan’ın telkin ve tavsiyesiyle Sayın Davutoğlu’nun partimizi ziyareti planlanıyorsa, bilinsin ki bu danışıklı dövüş şeklindeki görüşme düşüncesi cevap bulmayacak ve gerçekleşmeyecektir” dedi.
* 13 AĞUSTOS- BAHÇELİ, KOALİSYON YA DA AZINLIK HÜKÜMETİNE KAPIYI BİR KEZ DAHA KAPATTI
Koalisyon görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlandığı gün, MHP'den de önemli bir çıkış geldi. MHP Lideri Bahçeli, yazılı açıklama yaparak, "Parti olarak azınlık hükümeti veya seçim hükümeti formüllerine kapalı duruşumuz bozulmamıştır. Bu konuda geri adım atmamız eşyanın tabiatına aykırıdır" dedi.
* 17 AĞUSTOS- AKP- MHP ARASINDA İKİNCİ GÖRÜŞME; BAHÇELİ HEM KOALİSYONA, HEM ERKEN SEÇİME KARŞI
CHP ile koalisyon görüşmelerinin sonuçlanmasının ardından, AKP Lideri Davutoğlu, MHP'nin kapısını bir kez daha çaldı. Davutoğlu ve Bahçeli başkanlığında gerçekleştirilen görüşmelerden de herhangi bir sonuç çıkmadı. Davutoğlu görüşmeden sonra yaptğı açıklamada, Devlet Bahçeli'nin "AKP ile koalisyon imkanının mümkün olmadığını" kendilerine ilettiğini açıkladı. Davutoğlu, Bahçeli'nin erken seçime de karşı olduğunu söyledi.
* 26 AĞUSTOS- DAVUTOĞLU, SEÇİM HÜKÜMETİ İÇİN TEKLİF YAPTI- MHP SEÇİM HÜKÜMETİNE KATILMAYI REDDETTİ
Seçim hükümetini kurmak görevlendirilen Ahmet Davutoğlu, bu hükümette yer almasını istediği, 5 CHP'li ile, 3'er MHP'li ve HDP'li vekile bakanlık teklifi iletti. MHP Lideri, partisinin seçim hükümetinde yer almayacağını açıkladı. MHP'den bakanlık teklifi gelen iki vekil, Meral Akşener ve Kenan Tanrıkulu, bakanlık teklifini aynı gün reddettiklerini açıkladılar. Hatta Kenan Tanrıkulu, kendisine böyle bir teklif yapılması nedeniyle, yürütmekte olduğu MHP Genel Başkan Yardımcılığı görevinden de istifa etti. Ancak Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, bu teklifi kabul etti. Türkeş aleyhine çok hızlı bir disiplin süreci başlatıldı ve kendisi Başbakan Yardımcısı olurken, MHP'den ihraç edildi.