MANİSA’nın Soma ilçesinde 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma faciası davası yarın Akhisar’da başlayacak. 10 gün sürecek duruşmada aralarında Soma AŞ CEO’su Can Gürkan’ın da olduğu 8 tutuklu sanık, bulundukları Aliağa Şakran Cezaevi’nden duruşmalar için özel hazırlanan salona SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) ile bağlanacak.
‘GÖZLERİNE BAKACAKTIK’
Mahkeme heyeti, iddianamenin okunmasının ardından önce salondaki mağdur ve müştekilerin ifadelerini alacak, ardından da tutuklu sanıklar için cezaevine bağlanılacak. Ancak madenci eşleri adına konuşan Nursel Önge Kocabaş, sanıkların can güvenliği nedeniyle mahkemeye getirilmeyecek olmalarına isyan ederek “Orada onları görüp, gözlerine bakıp bu faciaya nasıl sebebiyet verdiklerini, bunca insanın ölümüne neden olduklarını sormak istiyorduk” dedi.
YILDÖNÜMÜNE 1 AY KALA
13 Mayıs’ta meydana gelen facianın birinci yıldönümüne bir ay kala başlayacak olan duruşma, en az 10 gün kesintisiz sürecek. Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve bazı milletvekillerinin de katılacağı duruşma öncesi CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel müdahillik talebinde bulunduğunu söyledi.
Faciaya özel mahkeme salonu
SOMA davası için en yakın ağır ceza mahkemesinin bulunduğu Akhisar’a salon yatırımı yapıldı. Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı, duruşmalar için Akhisar Belediyesi’nden Bülent Ciğeroğlu Kültür Merkezi Salonu’nu kiraladı. Salonun duruşmalara hazır hale getirilebilmesi için 1 buçuk milyon lira harcama yapıldığı açıklandı. 400 kişilik salona bir ağır ceza salonunda olması gereken tüm teknik donanım hazırlandı. Duruşma için Akhisar’da yoğun güvenlik önlemi alındı.
301 ölüme ceza
TUTUKLU 8 şüpheli Can Gürkan, Ramazan Doğru, Akın Çelik, İsmail Adalı, Ertan Ersoy, Mehmet Ali Günay Çelik, Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık hakkında ‘olası kastla öldürme’ suçundan 301 kez 25 yıla kadar, ‘neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama’ suçundan ise 162 kez 6 yıla kadar hapis istendi. Tutuksuz 37 şüphelinin ise ‘taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma’ suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi. Bu sanıklardan 25’inin cezalarının, “bilinçli taksir” olduğu gerekçesiyle 3’te 1 oranında artırılması talep edildi. (Banu Şen/ Hürriyet)
CHP'li Vekil Özel davaya müdahil olacak
CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili Özgür Özel, yarın Akhisar'da görülmeye başlancak olan, 301 madencinin yaşamını yitirdiği kömür ocağı faciası davasına müdahil olma talebinde bulundu.
Konuyla ilgili olarak yazılı basın açıklaması yapan Milletvekili Özgür Özel, Soma maden faciasını yakından takip eden bir kişi olarak vicdani sorumluluk gereği davaya müdahillik talebinde bulunduğunu belirtti. Özel açıklamasında, "Soma'da yaşanan elim olayın devamında meydana gelen gelişmeleri gerek madenciler gerekse şehit aileleri, yetkililer, medya mensupları ve Somalılar başta olmak üzere toplumun her kesimiyle görüşerek yakından takip ettiğim için bu davaya müdahil olma talebinde bulunma zarureti vicdanımın tarafıma yüklediği bir sorumluluktur" dedi.
Mahkeme tarafından müdahillik talebinin kabul edildiği takdirde kendisindeki bilgi, belge ve kanıtları mahkemeye sunacağını belirten Özel, açıklamasına şöyle devam etti:
"Olası kasta dayalı şekilde meydana gelen maden kazasının sorumluluğunu taşıyan pek çok kişi ve kurum yetkilisinin şu anda yargılanmadığı açıktır. Yargılama safahatında müdahilliğime karar verildiği takdirde mahkemeye sunacağım bilgi, belge ve kanıtlar doğrultusunda gerçek sorumluların da ortaya çıkması için çaba sarf edeceğim. Bu haliyle siyasi ve idari bakımdan gerçek sorumluları da kapsamayan yargılamanın eksik başladığı izahtan yoksundur. Bu durumda kamuoyunun ve hayatını kaybeden yüzlerce işçinin ailelerinin vicdanının yaralanacağı, adalete duyulan güvenin sarsılacağı ve maddi gerçeğin tam olarak ortaya çıkarılamayacağı da açıktır."
Müdahil olmak istemesindeki bir nedenin de maden kazaları ve Soma maden kazasından sonra geçen 1 yıllık süre zarfında hayatını kaybeden ve yaralı kurtulan madenci aileleri için yaptığı çalışmalar olduğunu vurgulayan Özel, "Anayasa tarafından milletvekillerine verilen denetleme ve inceleme görevlerini, özellikle maden işçilerine ilişkin uygulamalarla ilgili olarak yerine getirmem, mensubu olduğum parti aracılığıyla maden işçilerinin haklarında ve çalışma koşullarında iyileştirilmeler yapılması yönünde kanun teklifinde bulunmam ve bu yöndeki çalışmalarım nedeniyle davayı müdahil olarak takip etmem gerektiği kanaatindeyim. İş bu davanın sonucunun şahsımı ve temsilini üstlendiğim kişileri etkileyecek olmasından dolayı suçtan zarar gören kişi olarak mahkemenizde görülmekte olan kamu davasına katılma isteğimin kabulüne karar verilmesini talep ediyorum" dedi. (DHA)