Ege Postası
Geri

Mahkeme başkanından darbe sanığına: Haddini bil

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaris'te kaldığı otele, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi saldırı düzenleyen 1'i firari 37 darbeci askerin aralarında bulunduğu 43'ü tutuklu 47 sanığın yargılanmasına devam edildi. Muğla 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yoklamayla başlayan duruşmada Mahkeme Başkanı Emirşah Baştoğ, savunması sırasında, 'yakalandığı zaman alçakça muameleye maruz kaldığını' söyleyen astsubay Selman Çankaya'yı "Kimseye hakaret etme hakkın yok. Haddini bil" diyerek sert şekilde uyardı.
Mahkeme başkanından darbe sanığına: Haddini bil
Haberler / Güncel
6 Eylül 2017 Çarşamba 13:52
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

15 Temmuz darbe girişimi sırasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaris'te kaldığı otele saldırı düzenleyen Özel Kuvvetler ve Muharebe Arama Kurtarma (MAK) timlerinde görevli, 1'i firari 37 darbeci askerin de aralarında bulunduğu 43'ü tutuklu 47 sanığın yargılanmasına Muğla 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün devam edildi. Bayram tatilinin ardından duruşmalara tekrar başlandı.

HİÇBİRŞEY SORGULAMADIM

Yoklamayla başlayan duruşmanın ardından, MAK timinde görevli Astsubay Selman Çankaya, 15 Temmuz akşam saatlerinde Binbaşı Taner Berber'in kendilerini göreve çağırdığını ve üst düzey terör örgütü liderini alacaklarını söylediğini anlattı. 15 Temmuz öncesi düğün hazırlığı yaptığını belirten sanık Çankaya, "Düğünüm için İzmir'deki evimin eşyalarını yerleştiriyordum. Görev yoğunluğu nedeniyle izin istedim ve beklemem söylendi. 15 Temmuz günü mesaiden ayrıldıktan sonra eşim ile kayınvalidemi Malatya'ya gönderdim. Taner Berber komutanım görev olduğunu söyledi. Depoya gittim ve hazırlık yapmaya başladık. Görevin hassasiyeti nedeniyle telefonlarımız toplatıldı, sonra geri dağıtıldı. Taner komutanım, terör örgütü üyesini alacağımızı, isteyen kişilerin gelmeyeceğini söyledi. Ucunda şehitlik mertebesi olduğu için görevi kabul ettim. Şükrü Seymen tarafından bir hava fotoğrafı gösterildi. Toplu olarak bulunan ekipten uzaktım. Görev ile ilgili farklı bir şey duymadım. Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ülke yönetimine el koyduğunu, sıkıyönetim ilan edildiğini söyledi. Hayatım boyunca darbe görmedim. Bu yüzden hiçbir şey sorgulamadım" dedi.

TELEVİZYONDAN AĞLAYARAK OLANLARI İZLEDİM

Astsubay Çankaya, darbeye katılmadığını ileri sürerek, savunmasını şöyle sürdürdü:

"Darbe yapılacağından habersizdim. Aşık olduğum mesleğimden ihraç edildim ve hain ilan edildim. Aklımın almadığı şeyler ile suçlanıyorum. O gece ülkede olan şeylerden haberim olmadı. Depo önünde beklerken görev yerinin değiştiği söylendi. Gökhan Paşa helikoptere ateş geldiği takdirde karşılık vermemizi istedi. Darbe açıklamasından sonra eşim ve kayınvalidem için endişeleniyordum. Gökhan Paşa telefonlarımızı kapalı tutmamız konusunda uyardı. Karanlık bir yere geçerek eşimi aradım. HTS kayıtlarında mevcut. Normal bir yolculuk yaparak Marmaris'e geldik. Ateş ettiğim iddia edildi. Ancak, balistik incelemeler ile her şey benim lehime sonuçlandı. Aşağıdaki ekibi himaye etmedik. Ortada bir şeylerin ters gittiğini anlayıp, biran önce oradan uzaklaşıp eve gitmek istedim. Deponun açılmasının ardından eşyalarımı alıp eve gittim. Televizyondan ağlayarak olanları izledim. Teslim olmam gerektiğini düşündüm. Nevşehir'den gelen babama olayları anlattım. İzmir Çiğli İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne teslim oldum. Bu aşamadan sonra alçakça muamelelere maruz kaldım. Zekeriya Kuzu'nun imam ve altındaki adamı olduğumu orada öğrendim." 

MAHKEME BAŞKANI UYARDI

Mahkeme Başkanı Emirşah Baştoğ ise, Çankaya'nın savunması sırasında araya girerek, "Kimseye hakaret etme hakkın yok. Seni ikinci kez uyarıyorum. Böyle yaparsan savunmanı keseceğim. Eleştirebilirsin ama hakaret edemezsin. Söylediklerine dikkat et. Duruşma salonundaki her şey bizi ilgilendiriyor, haddini bil" uyarısında bulundu.

DARBECİ ASKER DURUŞMADAN ATILDI

Davanın öğleden sonra devam edilen duruşmada, darbe girişimi öncesi MAK Timi'nde görevli olan astsubay Selman Çankaya, savunmasına kaldığı yerden devam etti. Çankaya, "Sürekli taleplerimiz reddediliyor. Basit bir boşanma davası bile yıllarca sürerken bizim davamız 5 ayda neredeyse sonuçlanacak" dedi.

Mahkeme Başkanı Emirşah Baştoğ ise, "Her şey nizamlı bir şekilde devam ediyor. Boşanma davası 1 yıl sürmüyor. Gökhan Şahin Sönmezateş ise tek celsede boşanıyor. Esas hakkında savunma için oradasın" dedi.

Baştoğ, oturduğu yerden kalkarak, "Bütün taleplerimizi reddediyorsunuz" diyen sanıklardan Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda görevli yüzbaşı Ergün Şahin'i, söz verilmeden konuştuğu gerekçesiyle duruşmadan attı. Jandarma tarafından salondan çıkartılan Şahin, "Yaptığınız bizim haklığımızı gösteriyor" diye bağırdı.

Yüzbaşı Şahin'in, karar duruşmasına kadar devam edecek diğer celselere alınmamasına karar verildi.

SÖNMEZATEŞ, İNTERNETTEKİ HABERİ GÖSTERMİŞ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaris'te kaldığı otele, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi saldırı düzenleyen 1'i firari, 37 darbeci askerin aralarında bulunduğu 43'ü tutuklu, 47 sanığın yargılandığı davada, astsubay Selman Çankaya'nın ardından, o dönem Özel Kuvvetler'de görevli yüzbaşı olan İsmail Yiğit savunma yaptı. Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş'in TSK'nın ülke yönetimine el koyduğu yönünde kendisine internet sitesindeki bir haberi gösterdiğini anlatan Yiğit, "Cumhurbaşkanı oradan ayrılıyor ve korumaları boş otelde bekliyor. İlginç bir şekilde ateş ettikten sonra binaya geçip, sonra bize teslim ediyorlar. Cumhurbaşkanı ayrıldıktan sonra, darbecilerin elinde olduğu Atatürk Havalimanı'na gidiyorsa, korumaları neden otelde kaldı' Bu ülkenin Genelkurmay Başkanı, terör örgütü lideri olmaktan tutuklandı. Kumpas sonucu mağdur oldu. Gökhan Şahin Sönmezateş cep telefonundan TRT'nin internet sitesini açarak TSK'nın ülke yönetimine el koyduğu yönündeki haberi gösterdi. Sıkıyönetim ilan edildiği zaman anayasa askıya alınıyor. Buna uymayan kişiler daha önce asılarak idam edildi. Benden önce yargılanması gereken kişiler var. Kumpasa uğramam sonucu buradayım" dedi.

'İLKER BAŞBUĞ BANA ŞERİT ROZETİ VERDİ'

Yiğit, milliyetçi bir subay olduğunu söyleyen Çankaya, "İdamın geri getirilmesini istiyorum. Suikast, 3.5 saat önce fener alayına gider gibi 'Hey Cumhurbaşkanı, seni öldürmeye geliyoruz' demeyle olmaz. Darbeden alt rütbelinin haberi oluyorsa, generallerin haberinin olmama şansı olmaz. Benden önce yargılanması gereken kişiler var. Bana şerit rozeti verenler arasında kumpas mağduru İlker Başbuğ da var. Takdir verenler arasında FETÖ'den tutuklu olan kimse yok. 'Aranızda hizmet harekatından olmayan var mı' diye kimseye bir şey sormadım. Bu cümleyi operasyondan önce söylemem gerekmez m? Otelden kaçtıktan sonra böyle bir şey söylememin mantığı yok. Mehmet Çetin'i ben şehit etmedim. Kim şehit ettiyse hesabını versin" dedi. Duruşma yarın sabah İsmail Yiğit'in savunması ile devam edecek. (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası