Ege Postası
Geri

Mahkeme'den Büyükşehir'e EXPO şoku! Yürütmeyi durdurma kararı

İzmir’in 2026 yılında ev sahipliği yapmaya hak kazandığı ve Yeşildere’de hayata geçirilmesi planlanan EXPO 2026'ya ilişkin flaş bir gelişme yaşandı. Hak sahiplerinin açmış olduğu davada mahkeme, Büyükşehir'in EXPO planlarına yürütmeyi durdurma kararı verdi. Konuya ilişkin açıklama yapan AK Parti Konak İlçe Başkanı Sait Başdaş bölgede yaşayan vatandaşların yüreklerine su serpen açıklama yaptı. Başdaş, “Korkmayın sizleri evlerinden kimse edemeyecek mahkemeden karar çıktı içiniz rahat olsun” dedi.
Mahkeme'den Büyükşehir'e EXPO şoku! Yürütmeyi durdurma kararı
Haberler / Güncel
14 Nisan 2023 Cuma 16:09
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGEPOSTASI- İzmir’in 2026 yılında ev sahipliği yapmaya hak kazandığı ve Konak İlçesi Yeşildere mevkiinde hayata geçirilmesi planlanan Uluslararası Bahçe Bitkileri EXPO (Botanik EXPO)’una ilişkin flaş bir gelişme yaşandı.
 
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir’de düzenlenecek olan EXPO için Yeşildere Bölgesi’nin seçildiğini ‘müjde’ olarak duyurmuştu.
 
Soyer’in açıklamasının ardından AK Parti ve CHP arasında yeni bir tartışmanın fitili ateşlenmişti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada bölgede dönüşüm planları olduğu, alanda EXPO yapılamayacağı ve halkın mağdur edileceği belirtilirken bölge halkı da “Para değil, yerinde kentsel dönüşüm istiyoruz” diyerek planlara tepki göstermişti.
 
8 Temmuz 2022’de askı süresi sona eren EXPO planlarına Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın da aralarında olduğu toplam 379 itiraz gelirken, itirazları reddeden Büyükşehir, alanda kamulaştırma çalışmalarına başladı.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 8 Aralık 2022’de Cumhurbaşkanlığı kararıyla bölgeyi ‘Afete maruz bölge’ olarak ilan etti.

Tartışmalar sürerken, bölge sakinleri projenin iptali için mahkemeye  başvurmuşlardı. Mahkeme bilirkişi raporu istemişti. Bu kararın ardından bölgeye giden bilirkişi heyeti “Kamu yararına aykırılık” tespit etmişti.

Yaşanan son gelişmelerin ardından İzmir 7. İdare Mahkemesi davaya ilişkin kararını açıkladı.
 
MAHKEMEDEN YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI
 
Kararda; Planlama ilke ve esasları açısından uygun olmadığı, plan açıklama raporunda alanın risklerinin tespitine ve önlemlere ilişkin bir açıklama bulunmadığı anlaşıldığından, dava konusu 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliği ile 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliğinde, imar mevzuatına, planlama esaslarına, şehircilik ilkelerine, kamu yararına ve hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

Öte yandan, dava konusu 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı degişikligi ile 1/1000 ölçekli Uygulama
İmar Planı değişikliğine ilişkin işlemlerin uygulanması halinde inşai faaliyetlere başlanabileceğinden, telafisi güç zararlar doğabileceği de açıktır.
Açıklanan nedenlerle: Hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemlerin: uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 sayılı Kanunun 27. Maddesi uyarınca teminat alınmaksızın YÜRÜTMENİN DURDURULMASINA, oy birliğiyle karar verildi.


 
Öte yandan Geçtiğimiz hafta İzmir Büyükşehir Belediyesi Emlak Yönetim Daire Başkanlığı bölgede bulunan vataNdaşların evlerine yolladığı tebligatta  22.12.2022 tarihli 01.1132 sayılı kararı ile kamulaştırma yapılması yönünde uzlaşı için vatandaşları  Kamulaştırma Şube Müdürlüğü’ne çağırdı.



BAŞDAŞ’TAN BÜYÜKŞEHİR’E KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇAĞRISI

Sürecinden başından beri takipçisi olan AK Parti Konak İlçe Başkanı Mehmet sait Başdaş Egepostası’na mahkemenin verdiğ iyürütmeyi durduma kararını değerlendirdi.
 
Başdaş açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

“Bakanlığın yapacağı güzel projeyi baltalamak için 1.5 yıldır o vatandaşları oyalıyorsunuz. 2026 EXPO yalanını uydurup Pınarbaşı’nda yapılacak olan projeyi sadece bakanlığın yapacak olduğu güzel projeyi yaptırmamak için o bölgeye getirdiniz. Mahkemenin almış olduğu kararı uygulamıyorsunuz. Yok sayıyorsunuz. Mahkeme diyor ki; ‘Burada olmaz altyapı yetersiz’ ama siz hala o vatandaşları oyalıyorsunuz. Lütfen elinizi o bölgeden çekin. Siz yerinde kentsel dönüşüm yapmak istiyorsanız buyrun biz yardımcı olalım. Yapamıyorsanız bırakın devlet oraya kentsel dönüşümü yapsın.
 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası