AFAD, Malatya Kale merkezli 5.9 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu. duyurdu
Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu'daki illerde de deprem hissedildi. Deprem, Diyarbakır, Gaziantep, Batman, Elazığ ve çevre illerden hissedilen depremin sarsıntının derinliği 10.07 kilometre olarak ölçüldü.
30 ARTÇI SARSINTI
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 10.46'daki 5,9 büyüklüğünde depremin ardından 30 artçı sarsıntı yaşandı.
Artçı sarsıntıların 1,2 ila 3 büyüklüğü aralığında meydana geldiği belirlendi.
VATANDAŞLAR VE VE İŞ YERLERİNDEN SOKAKLARA ÇIKTI
Paniğe kapılan vatandaşlar, ev ve iş yerlerinden sokaklara çıktı. Depremin hasara neden olup olmadığının belirlenmesi için saha taraması başlatıldı.
AFAD: CAN KAYBI BULUNMAMAKTA
AFAD'dan, "Malatya ilimizin Kale ilçesinde saat 10.46’da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki deprem sonrası, an itibarıyla, can ve mal kaybı bulunmamaktadır. Ekiplerimiz teyakkuz halinde olup, saha tarama çalışmaları devam etmektedir. Etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunarız." paylaşımı yapıldı.
AFAD'dan daha sonra yapılan paylaşımda da şunlar kaydedildi:
-Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Elazığ, Batman ve Tunceli AFAD ekiplerimizin yanı sıra Emniyet ve jandarma ekiplerinin saha tarama çalışmaları devam etmektedir. Deprem nedeniyle 112 Acil Çağrı Merkezi'ne toplam 374 ihbar gelmiştir.
4 KİŞİ SAĞ KURTARILDI
-Malatya, Şanlıurfa ve Elazığ illerimizde toplam 4 binada hasar meydana gelmiştir. Elazığ ilinde kısmi hasar gören 1 binadaki 4 kişi sağ olarak kurtarılmıştır. Malatya ili Pötürge ve Kale ilçelerinde kaya düşmesi meydana gelmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz."
İKİ KENTTE OKULLAR TATİL
Malatya ve Elazığ valilikleri okullarda eğitime bir gün ara verildiğini açıkladı.
Bakanlardan peş peşe açıklamalar geldi:
3 BİNADA ÇÖKME
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Malatya’da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki deprem sonrası Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Elazığ, Batman ve Tunceli illerimizde AFAD ve ilgili kurumlarımız saha tarama çalışmalarını sürdürmektedir. 112 Acil Çağrı Merkezi'mize 374 ihbar gelmiştir. Bu ihbarların 341’i bilgi ; 33’ü de yardım amaçlı çağrıdır. Malatya'da 1, Şanlıurfa'da 1, Elazığ'da 1 olmak üzere toplam 3 binada kısmi çökme meydana gelmiştir. Herhangi bir can ve mal kaybı bulunmamaktadır." ifadesini kullandı.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, "Malatya’da meydana gelen ve çevre illerden de hissedilen deprem sonrası PSD ekiplerimiz ivedilikle hazırlıklarını tamamlayarak psikososyal destek çalışmalarına başlamıştır." dedi.
Sağlık Bakanlığı, "Malatya’nın Kale ilçesinde saat 10.46’da meydana gelen ve çevre illerde hissedilen 5.9 büyüklüğündeki depremde şu ana kadar can kaybı bildirilmemiştir." bilgisini duyurdu.
Çevre,Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Gelen ihbarlar değerlendirilmekte, ekiplerimiz depremden etkilenen tüm illerimizde sahada teyakkuz halinde çalışmalarına devam etmektedir. Gelişmeleri takip ediyoruz" dedi.
PROF. DR. KASAPOĞLU: TETİKLEME SONUCU OLUŞMUŞ DEPREM
Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erçin Kasapoğlu, "Güneydoğu başta olmak üzere Türkiye'nin her tarafında irili ufaklı depremleri önümüzdeki günlerde beklememiz doğaldır. Malatya'da oluşan deprem de tetikleme sonucu oluşmuş bir depremdir. Büyüklükleri 5, 7 olur. AKP iktidarının depremle mücadele diye bir gündemi yok" dedi.
Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, "İlimizde şu an herhangi bir problem yok." dedi. Tunceli Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu da kent genelinde şu an için olumsuz bir durumun bulunmadığını bildirdi.
PROF. DR. PAMPAL: BÖLGEDE DAHA YIKICI DEPREMLER OLUŞTURACAK FAYLAR VAR
Sözcü TV Deprem Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, "6 Şubat'taki ikinci depremin Sürgü-Çardak fayının kuzey uç kısmında bu tür depremler çok yoğun olarak devam ediyor. Her ay 3-5 deprem mutlaka oluyor ama genellikle 5 civarı depremler oluyor. Vatandaşlarımızın korkması doğal. Bölgede olağan depremlerden biri diyebiliriz. Beklediğimiz depremler. Bölgede daha yıkıcı depremler oluşturacak faylar var. Kırılmaya yüz tutmuş faylar..." diye konuştu. Pampal şunları kaydetti:
-Bunlardan en önemlisi Erzincan ile Karlıova arasında Yedisu Fayı.
"3 BİN YILDIR KIRILMADI"
Son olarak 2024 yılında Malatya fayı incelenmiş ve Malatya Fayı'nda yürüttükleri çalışmalara değinen Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hasan Sözbilir, fayın büyüklüğüne dikkat çekerek, "Malatya Fayı önemli faylardan. İkinci büyük depremin hemen dibinde olan fay. Kırılması halinde Malatya'yı ciddi anlamda etkileyecek bir fay. 200 kilometre uzunluğunda ve 3 fay parçasından oluşuyor." diye konuşmuştu.
Sözbilir, "Malatya Fayı'nı oluşturan bu 3 segmentin her biri kendi başlarına kırılmaları halinde 7.2 büyüklüğünde deprem üretebilir. Bugüne kadar yapılan çalışmalar, Malatya Fayı'nın 3 bin yıldır kırılmadığını gösteriyor" demişti. (Sözcü)