Duvar'dan Osman Çaklı'nın haberine göre; İşçilerin maden önündeki direnişine jandarma müdahale etti. Bağımsız Maden İş Genel Başkanı Gökay Çakır ile sendika yöneticilerinin de aralarında olduğu 70 işçi gözaltına aldı. İşçiler ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı.
Bağımsız Maden İş Sendikası avukatı Mert Batur, aralarında sendikanın iş yeri temsilcisi Erdinç Demirtaş’ın da olduğu 7 işçinin işten çıkarıldığını belirterek, süreçteki usulsüzlükleri anlattı: “Bu madende ücretler Soma, Kınık ve bölgesindeki madenlerin verdiği maaşların 10 bin lira kadar altında kaldı. İşçiler sendikalaşmaya başladı. İş sağlığı ve güvenliği açısından da sorunlu bir yer. İş kazalarının yüksek olduğu bir yer. Bu önlemlerin eksiksiz yapılmasına dair de taleplerimiz var.”
"Gözaltı kararı olmadığını öğrendik"
Önceki gün gözaltına alınan 70 maden işçisi hakkında bir gözaltı kararı bulunmadığını da aktaran Batur, “Gözaltı kararının olmadığını öğrendik. İş yeri müdürünün, sendikal sebeple işçileri attığına dair ifadeleri yüzünden de şikayette bulunduk. Vardiyaları şu an durdurduk. Madende yaklaşık 450 kişi çalışıyor. Üretime başlamamış bir yer. Büyük bir maden sahası. Önümüzdeki yıllarda işçi sayıları artabilir. Ancak işçiler işe gelip, çalışmıyor. Maden faaliyeti durdurulmuş durumda. İşten atılan arkadaşlarımızın derhal işe geri alınmasını ve sendikanın ve sendikal hakların tanınmasını talep ediyoruz” diye konuştu.
"İşçiler zorla sendikaya üye olmadıklarını, para da almadıklarını söyledi"
İşçileri ziyaret edip, diyalog zeminleri yaratmaya çalışan CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakıroğlu, şirket müdürüyle yaptığı görüşmeyi şöyle anlattı:
“Serkan Bey ile 3 gün önce görüşme yaptık. İşçilerin beyanı sendikalı oldukları için işten çıkarılmaları yönündeydi. Bu işçiler 4-5 yıldır burada çalışıyor. Serkan Bey'e de sendikalaşma hürriyetinin kullanıldığını söyledim. Bana, iş ortamının bozulduğunu ve sendikaya zorla üye işlemi yapıldığını anlattı. Aynı ifadeleri ikinci görüşmemde de doğruladı. İşçiler zorla sendikaya üye olmadıklarını, para da almadıklarını söyledi. Bu arkadaşlar sendikal faaliyetlerden dolayı çıkarıldı. Şirket müdürü de bunu doğrulamış oluyor.”
"301 madencinin katledildiği iş ortamının bir benzeri de bu madende var"
Madende iş baskısının olduğunu anlatan Bakıroğlu, "İşçilere ciddi bir baskı var. Sendikadan istifa edenlerin işe geri döneceği belirtilmiş. Bu maden benim anladığım kadarıyla madenciliği bilmiyor. Çalıştıkları yer işledikleri havza sıkıntılı. Ben şirketin sahibi milletvekiliyle de görüşmeye çalıştım henüz geri dönüş olmadı. Kazdıkları yerlerde su çıkıyor. İşçiler de iş yerinde hakarete uğradıklarını, kendilerine küfür edildiğini ve iş yeri güvenliğinin olmadığını anlattılar. İş zorlaması var, mesai ücretleri verilmiyor. 301 madencinin katledildiği iş ortamının bir benzeri de bu madende var” ifadelerini kullandı.