Ege Postası
Geri

Manisa'da şap alarmı

MANİSA Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Osman Çimendağ, şap hastalığının Turgutlu, Akhisar ve Kula ilçelerinde tespit edildiğini belirtip, hayvan giriş çıkışlarının yasaklandığını ve hayvan pazarlarının kapatıldığını açıkladı.
Manisa'da şap alarmı
Haberler / Ege
24 Aralık 2015 Perşembe 10:26
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Osman Çimendağ, şap hastalığının kentte ilk olarak Turgutlu'da görüldüğünü ardından Akhisar ve Kula ilçelerinde tespit edildiğini açıkladı. Çimendağ, "Şap hastalığı evcil veya yabani tüm çift tırnaklı hayvanlara bulaşabilen, genellikle ağız mukozası dil ve tırnak aralarında ortaya çıkarak değişik hastalık etkenleriyle enfekte olması ile daha büyük yaralara dönüşmesine neden olan, hayvanların yeterince beslenememesine bağlı olarak verim kaybı ve genç danalarda ölüme sebebiyet veren bir hastalıktır. İnsanlara bulaşma nadirdir. Manisa'da ilk 7 Aralık tarihinde Turgutlu'da tespit edilmiştir. Hızlı bir şekilde koruma ve gözetim bölgeleri tespit edilerek karantina tedbirleri alınmıştır. Ayrıca Akhisar ilçemizde bir mihrak ve Kula ilçemizde de 3 mihrakta şap hastalığı tespit edilmiştir. Balıkesir, Denizli, İzmir, Kütahya ve Uşak illerinde hastalığın görülmesi, ilimizde de yayılım gösterme eğiliminde olması sebebi ile 21 Aralık tarihinde İl Hayvan Sağlığı Zabıta Komisyonu toplanarak Manisa genelinde zorunlu hareketler dışında hayvan hareketlerini yasaklamış ve hayvan pazarlarını ikinci bir karara kadar kapatma kararı almıştır" dedi. 

81 BİN DOZ AŞI DAĞITILDI
İl Müdür Vekili Çimendağ, 81 bin doz yeni tip şap aşısının 17 ilçeye dağıtıldığını ve hastalığın görüldüğü ilçelerde aşılamaların tamamlandığını bildirdi. Hayvan yetiştiricilerini de uyaran Çimendağ, "Hayvan yetiştiricilerinin işletmelerinde biyogüvenlik önlemlerini arttırmaları hastalığın yayılmaması için önem arz etmektedir. Bu kapsamda işletmelerinden gübre dahil her türlü hayvan ve hayvansal maddenin işletme dışına çıkarmaması, işletme içinde ve etrafında düzenli olarak dezenfeksiyon işlemi uygulaması, işletmelerinden çıkarken ve işletmeye girerken kıyafetlerini değiştirmesi ve dezenfeksiyon kurallarına uyması, Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyon Kararlarına uyulması, uyulmayanlar hakkında gerekli yasal işlemlerin uygulanacağı komisyonumuzca karar verilmiştir" diye konuştu. (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası