Ege Postası
Geri

Manisa'nın beyaz et ihracatı 45 bin tona çıktı

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, 2001 yılında 18 bin 500 ton olan beyaz et ihracatının, geçen yıl 45 bin tona çıktığını bildirdi. İhracatın artmasının Manisa’da hayvancılığın hızlı bir şekilde geliştiğini...
Manisa'nın beyaz et ihracatı 45 bin tona çıktı
Haberler / Genel
20 Mayıs 2013 Pazartesi 13:32
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, 2001 yılında 18 bin 500 ton olan beyaz et ihracatının, geçen yıl 45 bin tona çıktığını bildirdi. İhracatın artmasının Manisa’da hayvancılığın hızlı bir şekilde geliştiğini gösterdiğini kaydetti.

Merkeze bağlı Muradiye beldesinde bir işletmeyi ziyaret eden İl Müdürü Çebi, burada yaptığı konuşmada Manisa’da hayvancılık faaliyetlerinin önemli yer tuttuğunu söyledi. Hem beyaz hem kırmızı et üretiminde ülke hayvancılığına önemli katkı sağladığının altını çizerek, ilde yaklaşık 330 bin büyükbaş ve 750 bin küçükbaş, kanatlı sektöründe de 26 milyon civarında hayvan olduğunu kaydetti. Ayrıca 63 bin arı kovanı bulunduğunu aktardan Çebi, “Hayvancılığımızın gelişmesi için bakanlığımız tarafından verilen desteklemeler, vatandaşımız tarafından kabul görüp uygulanıyor. Bunun için ilimizde hayvancılık hızla gelişiyor. Kırmızı et üretimimiz, 2011 yılı sonu itibariyle 5 bin 500 tonken 2012 yılı sonunda 8 bin tona çıktı. Beyaz ette ise 190 bin tondan 235 bin tona çıkan üretimimiz mevcut. 2011 yılı itibariyle ihraç ettiğimiz beyaz et miktarımız, 18 bin 500 tondan 2012 yılı sonunda 45 bin tona çıktı.” dedi.

Geçen yıl hayvancılığa verilen desteklemelerden de bahseden Hasan Çebi, “17 milyon lira süt prim desteğimiz, 15 milyon lira ana sığır ve buzağı desteğimiz, 8,5 milyon lira koyun ve keçi desteğimiz mevcut. Bunun yanında yem bitkilerine desteğimiz de devam ediyor. Hem tek hem çok yıllık yem bitkileri hem de silajlık mısıra desteklerimiz sürüyor.” diye konuştu.

İldeki mevcut işletmeler hakkında da bilgi veren Çebi, hayvancılık işletmelerinde aile işletmelerinden büyük çaplı işletmelere doğru yöneldiklerini söyledi: "Şu anda 24 ari (şap ve brusella gibi hastalık olmayan) işletmemiz mevcut. Bu aşamanın bir sonraki adımı olan onaylı işletmeler hakkında çalışmalarımız devam ediyor. İlimizdeki hayvancılık çalışmalarını etkili ve sürekli bir şekilde yaparak, et ve süt ürünlerinde sürdürülebilirliği, kalite ve hijyeni sağlamakta kararlıyız.”

2010 yılından bu yana modern ve kaliteli bir tesis olduklarını vurgulayan işletme sahibi Sait Türek de şunları söyledi: “Türk süt sığırcılığına yönelik modern ve kaliteli damızlık ihtiyacına cevap verebilmek için işletmemizin temellerini attık. Bu yatırımımızda yine devletimizin sağladığı faizsiz yatırım kredisinden istifade ettik ve bize sağlanan hiçbir kuruşu heba etmemek için elimizden gelen gayreti sarfettik. Öngördüğümüz en önemli nokta, bu tür işletmelerin kaba yem ihtiyacını kendi tesisinden sağlayabiliyor olmasıdır. Bu konuda İl Müdürlüğü ve bağlı şubeleri bize her konuda rehberlik etmekte ve sıkıntılarımıza en kısa sürede cevap vermektedir.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası