Ege Postası
Geri

Mardin’de bir faili meçhulün daha kimliği tespit edildi

Mardin’in Dargeçit ilçesi Boğazköy’de geçtiğimiz yıl Şubat ayında yapılan faili meçhul kazısında bulunan kemiklerin kime ait olduğu tespit edildi.Adli Tıp Kurumu, kemiklerin, Boğazköy’de 1995 yılında gözaltına alındıktan sonra...
Mardin’de bir faili meçhulün daha kimliği tespit edildi
Haberler / Güncel
17 Eylül 2013 Salı 13:04
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Mardin’in Dargeçit ilçesi Boğazköy’de geçtiğimiz yıl Şubat ayında yapılan faili meçhul kazısında bulunan kemiklerin kime ait olduğu tespit edildi.

Adli Tıp Kurumu, kemiklerin, Boğazköy’de 1995 yılında gözaltına alındıktan sonra bir daha kendisinden haber alınamayan 13 yaşındaki Seyhan Doğan’a ait olduğunu belirledi. Kemiklerin çocuklarına ait olduğu kesinleşmesi üzerine İstanbul’a giden Seyhan Doğan’ın annesi Asiye ve babası Ramazan Doğan çocuklarının naaşını Adli Tıp Kurumu'ndan teslim alacak. 18 yıl sonra evlatlarının kemiklerine ulaşan Seyhan Doğan’ın ailesi, yarın Dargeçit ilçesinde kılınacak cenaze namazı ardından oğullarının kemiklerini aile mezarlığında toprağa verecek.

Mardin'in Dargeçit ilçesinde 1995 yılında İlçe Jandarma Komutanlığı'na bağlı askerler çok sayıda eve baskın düzenleyerek, 4'ü çocuk 8 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan Hazni Doğan (9), Seyhan Doğan (13), Abdurrahman Coşkun (18), Abdullah Olcay (21), Mehmet Emin Aslan (18), Nedim Akyol (13), Davut Altunkaynak (12) ve Süleyman Seyhan'dan bir daha haber alınamadı. 17 yıl sonra ailelerin savcılığa başvurması üzerine geçtiğimiz yıl Mardin Cumhuriyet Savcılığı, Boğazözü köyünde kazı yapılmasına karar verdi. Köyde yapılan kazılarda birçok insana ait kafatası ve kemikler bulundu. Adli Tıp Kurumu'nda ailesinden alınan kan ve doku örneği yapılan incelemeden sonra bulunan kemiklerin Seyhan Doğan’a ait olduğu kesinleşti.

Konu ile ilgili açıklama yapan Mardin İnsan Hakları Derneği Başkanı Avukat Erdal Kuzu, 1995 yılında Dargeçit ilçesinde gözaltında kaybettirilen ve kemikleri Dargeçit Bağözü'nde bir kuyuda bulunan 13 yaşındaki Seyhan Doğan’ın geçtiğimiz yıl Dargeçit ilçesi Boğazköy’de yapılan kazılarda ortaya çıkan kemiklerin Adli Tıp raporu sonucu kimliğinin kesinleştiğini söyledi.
Kimlik tespiti kesinleşmesi üzerine yarın Dargeçit ilçesinde kılacakları cenaze namazının ardından toprağa verileceğini belirten Kuzu, "Kürtlere karşı devlet tarafından işlenmiş olan insanlık suçunun en somut delili olan bu olayın failleri hala dışarıda. Dargeçit ilçesinde 1993-1996 yıllarındaki devlet konsepti kamuoyuna açıklanmalı. Konseptin uygulayıcıların askeri ve sivil ayakları dahil olmak üzere tamamının yargı önüne çıkarılmasını istiyoruz. Yargısız infaz soruşturmalarının bir an önce neticelendirilmesini talep ediyoruz. Bölgede hala belli, birçok faili meçhul cinayetlere kurban giden yüzlerce insan var. Bu insanların aileleri hala kendi evlatlarının izini bulmak için mücadele veriyor." açıklamasını yaptı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası