ANKARA - Yemini geçersiz sayılan HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana yine yemin etmedi. Meclis Başkanı seçimi için toplanan Genel Kurula ise HDP’li vekillerin Nusaybin protestosu damgasını vurdu.
GENEL KURUL SALONUNA İLK GELEN LİDER KILIÇDAROĞLU OLDU
Meclis genel kurul salonuna ilk gelen genel başkan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Ardından MHP lideri Devlet Bahçeli geldi.
Genel Kurul açıldıktan sonra salona giren Başbakan Ahmet Davutoğlu da AKP sıralarına oturdu.
HDP Eş Genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ Genel Kurula katılmadı.
KAHRAMAN, BİLGEHAN, FIRAT, HALAÇOĞLU YARIŞIYOR
Genel Kurul, Geçici Başkan Deniz Baykal’ın başkanlığında saat 15.00'te toplandı.
BALUKEN İTİRAZ ETTİ
Genel Kurula HDP’li vekillerin Nusaybin protestosu damgasını vurdu. HDP’li vekiller ellerindeki fotoğraf ve dövizlerle Nusaybin’de yaşananları protesto etti.
Genel Kurul’un açılmasının ardından HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, “Nusaybin’de onuncu günü aşan sokağa çıkma yasağı uygulaması var. Yüksekova’da bir sokağa çıkma yasağı adı altında darbe zihniyeti ile karşı karşıyayız” dedi.
Baluken’in konuşması AK Partili milletvekillerinin salona giren Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu alkışlaması ile bir süre kesildi.
YEMİNDE DEĞİL AÇLIK GREVİNDE
Baluken, “Nusaybin’de bulunan 4 vekil arkadaşımız açlık grevinde bulunuyor. İki vekil arkadaşımız ilk gün sokağa çıkma yasağı uygulamasından dolayı Genel Kurula gelip yemin edemediler. Yani Yüksekova’da, Cizre’de, Nusaybin’deki bu darbe uygulamalarından dolayı onlarca vekilimiz sivil katliam girişimlerine karşı kendi bedenini canlı kalkan yapmak üzere orada halkın yanında bulunuyorlar ve bugünkü oylamaya da katılamayacaklar. Tüm milletvekillerinin Genel Kurul’daki oylamaya katılımını sağlayacak bir tutumu açığa çıkarmamız için bir tartışma yürütüp karar vermeniz gerekiyor” diye konuştu.
Deniz Baykal da, TBMM gündemi çerçevesinde her konunun nasıl gündem konusu olabileceğinin İçtüzük’e göre düzenlendiğini belirterek, “O nedenle şu aşamada yapabileceğimiz herhangi bir şey yoktur” açıklamasını yaptı.
Baykal gündemi ve İçtüzüğü uyguladığını söyledi.
Baykal’ın açıklamasını AKP'li vekiller alkışladı.
Genel Kurul Salonu’ndan da HDP’li vekillerin “Katliam var” sesleri yükseldi.
AKP'Lİ ÜNAL TEPKİ GÖSTERDİ
AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal da, “Burada bir milletvekilinin kamu düzenini sağlamakla görevli ve orada açılan hendekler ve mayınlarla ilgili orada yaşayan vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamaya çalışan emniyet mensuplarına katliam ifadesini kullanmasını kınıyoruz” dedi.
TANSİYON YÜKSELDİ
Genel Kurul kısa bir gerginlik yaşandı.
Geçici başkan Baykal da, “Gündeme alınmamış bir konuyla ilgili fiili durum yaratarak bir tartışmanın içine girmenin uygun olmadığını düşünüyorum. Gündemimizi uygulamaya geçiyorum” diye konuştu.
AND İÇMEYEN VEKİLLER KÜRSÜYE DAVET EDİLDİ
TBMM Geçici Başkanı Deniz Baykal, Genel Kurul’un başında ant içememiş olan milletvekillerini ant içmek üzere kürsüye davet etti.
Geçen birleşimde and içmemiş milletvekillerinin isimleri okundu.
ZANA YEMİN ETMEDİ
Meclis’in açılışına yemin krizi damgasını vurmuş ve HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana’nın yemini geçersiz sayılmıştı.
Adı okunan Leyla Zana yemin etmek için kürsüye gelmedi. Zana'nın yemin için kürsüye çağrılması HDP sıralarında tepkiyle karşılandı.
ZEYDAN YEMİN ETTİ
HDP Hakkâri Milletvekili Abdullah Zeydan ise yemin etti.
CUMHURBAŞKANLIĞI’NIN İKİ TEZKERESİ OKUNDU
Geçici Bakanlar Kurulu’nun yeni hükümet kuruluncaya kadar devamına ilişkin ve Bakanlar Kurulu’nun yeniden kurulması için görevlendirilmeye ilişkin iki Cumhurbaşkanlığı tezkeresi okundu ancak HDP buna itiraz etti. HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, “Seçim hükümetinin ne şartlar altında görev yapabileceği anayasamızda çok sarihtir. Kabine böyle bir görevlendirmeye tabi tutulamaz. Bu tezkereyi Cumhurbaşkanlığına iade etmeniz gerekiyor” dedi. Deniz Baykal ise “Anayasa aykırılık iddiasının intikal ettirileceği merci bellidir. Yeni hükümet kuruluncaya kadar eskisinin göreve devam etmesi köklü bir parlamento geleneğidir. Gündemimiz var. Gündemimizi uyguluyoruz. O bakımdan yapacak bir şey yok” diye konuştu.
Kabul edilen Danışma Kurulu’nun önerisiyle Genel Kurul TBMM Başkanı seçilinceye kadar çalışmalarına devam edecek.
DÖRT ADAY YARIŞIYOR
Meclis Başkanı seçiminde AKP’nin adayı İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman, CHP’nin adayı Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan, HDP’nin adayı Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, MHP’nin adayı Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu yarışıyor.
BİRİNCİ TUR OYLAMA YAPILDI
Başkan seçimi gizli oyla yapılıyor. Genel Kurul’da Meclis Başkanı seçiminde birinci tur oylama yapıldı. Birinci oylamada Meclis Başkanı seçilebilmesi için gereken 367 oy hiçbir aday tarafından alınamadı.
Birinci tur oylamaya 525 milletvekili katıldı.
Birinci tur oylamada AKP’nin adayı İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman 316, CHP’nin adayı Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan 127, HDP’nin adayı Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat 41, MHP’nin adayı Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu 41 oy aldı.
2. tur oylamaya geçildi.
İKİNCİ TUR OYLAMA SONUÇLANDI
TBMM Başkanlık seçiminde ikinci turda da hiçbir aday yeterli çoğunluğa ulaşamadı. Meclis başkanlığı için ikinci tur sonuçları belli oldu. AKP'li İsmail Kahraman 318, CHP'li Gülsün Bilgehan 126, MHP'li Yusuf Halaçoğlu 39, HDP'li Dengir Mir Mehmet Fırat 40 oy aldı. Boş ve geçersiz oy kullanılmadı.
BALUKEN İKİNCİ TUR SONUNDA 'USUL TARTIŞMASI' TALEBİNİ TEKRARLADI
Meclis Başkanlığı seçimi için ikinci tur sonuçlarının belli olmasının ardından HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Meclis oturumunun açılışında Nusaybin'de uygulanan sokağa çıkma yasağıyla ilgili dile getirdiği görüşlerini tekrarladı. Mardin Milletvekili Mithat Sancar'ın fotoğraflarını gösteren Baluken, Sancar'ın acil serviste yaşam mücadelesi verdiğini belirterek HDP'li vekiller Gülser Yıldırım, Ali Atalan ve Erol Dora'nın da bölgede saldırılara maruz kaldığını ifade etti.
'ACI BİR TABLOYLA KARŞI KARŞIYAYIZ FAKAT TBMM GÖREVİNİ YAPMAK DURUMUNDA'
Meclis Başkanlığı seçiminin ötelenmesi için usul tartışması talebini yineleyen Baluken, HDP'li Sancar'ın fotoğraflarını TBMM Geçici Başkanı Deniz Baykal'a sundu. Baluken'in talebini ikinci kez reddeden Baykal, Meclis'in görevini yapmak durumunda olduğunu belirterek, "Sayın İdris Baluken'in dile getirdiği tablo gerçekten çok üzüntü verici. TBMM üyesi arkadaşlarımızın şu anda TBMM çalışmalarına katılma imkanı bulamayışlarının nedenini görüyoruz. Büyük bir üzüntüyle test ettik. Elbette bu konunun tartışılması önümüzdeki günlerde daha ayrıntılı, kapsamlı şekilde yapılacaktır. Bu olay, çok üzüntü verici bir olay. TBMM çalışmalarını askıya almamız için bir kesintiye uğratmamız ve yönünden çıkarmamız için bir gerekçe olarak sunulmamalıdır. Bunlar doğru mantıklar değil. Kimsenin aklından böyle bir şey geçmiyor. Böyle düşünülmeyen şeyleri izafi ederek birilerine belli bir amaca ulaşmak mümkün değildir. Acı bir tabloyla karşı karşıyayız, hiç şüphe yok. Fakat TBMM görevini yapmak durumundadır. Seçime başlamıştır" diye konuştu.
Baykal'ın açıklamasının ardından Meclis başkanlığı seçimi için üçüncü tur oylamaya geçildi.
İsmail Kahraman, 316 oyla TBMM Başkanı seçildi.