Ege Postası
Geri

Meclis açılışında 'partili cumhurbaşkanı' sancısı

TBMM yeni yasama dönemine sancılı başlıyor.
Meclis açılışında 'partili cumhurbaşkanı' sancısı
Haberler / Politika
30 Eylül 2017 Cumartesi 10:38
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Nergis Demirkaya / gazeteduvar - HDP grubu açılış saatinde Ankara’da değil, tutuklu milletvekilleri nedeniyle Edirne Cezaevi’nde olacak. CHP grubu açılışa katılacak ama Anayasa değişikliği sonrası Meclis açılışına ilk kez partili kimliği ile katılacak Cumhurbaşkanını nasıl karşılanacağı tartışma konusu.

TBMM, yaklaşık 2 aylık tatilin ardından 1 Ekim Pazar günü açılıyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın konuşmasıyla açılacak Meclis’i başta Uyum Yasaları olmak üzere yoğun bir çalışma temposu bekliyor.

Meclis’in 26. Dönem, 3. Yasama Yılı açılış töreni 1 Ekim sabahı TBMM Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başlayacak. Saat 14.00’de açılacak Genel Kurul’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaklaşık 1 saati bulan bir konuşma yapması bekleniyor. Açılışın ardından Meclis Başkanı İsmail Kahraman Meclis Tören Salonu’nda bir resepsiyon verecek.

MECLİS HDP’SİZ AÇILACAK

Meclis’in yeni yasama yılı açılış toplantısında AK Parti, CHP ve MHP gruplarının tam kadro bulunması bekleniyor. Liderler de açılış günü Genel Kurul toplantısında hazır bulunacak. Meclis’in 3. partisi HDP grubu ise aynı saatlerde Edirne F Tipi Cezaevi önünde olacak. HDP milletvekilleri tam 11 aydır cezaevinde bulunan Eş Başkan Selahattin Demirtaş ve diğer milletvekillerinin tutuklanmasını protesto ederek “halk iradesi tutuklu” mesajı verecek.

CHP MECLİS’TE HAZIR BULUNACAK

Ana muhalefet partisi CHP’de ise Meclis açılışına katılmama yönünde bir tartışma yok. Parti yöneticileri, “Yapılan anayasa değişikliği ile yasama yetkisinin bir kısmı Saray’a devredilmiş, Meclis’in sokağa bakan kapıları güvenlik duvarlarıyla çevrilmişken dahi, demokratik parlamentoların önemli özelliklerinden biri kendiliğinden toplanma ilkesidir. Bu açıdan TBMM’nin çağrı beklemeden 1 Ekim’de açılacak olması önemli. Biz de açılışta hazır bulunacağız” diyor. Ancak CHP, Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk kez Meclis açılışına “Partili Cumhurbaşkanı” olarak katılacağı için nasıl bir tavır alacağını tartışıyor.

PARTİLİ CUMHURBAŞKANI NASIL KARŞILANACAK'

CHP grubu geçtiğimiz yıl yapılan Meclis açılışında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı “makama saygı” çerçevesinde Meclis Genel Kurulu’na girişi sırasında ayakta karşılama ve konuşmanın niteliğine göre uğurlama kararı almıştı. Bu karar doğrultusunda Erdoğan ayakta karşılandı ama konuşma “Tarafsız Cumhurbaşkanı konuşması olarak görülmediği için” bitiminde CHP sıralarından ne alkış almış ne de ayağa kalkan milletvekili oldu. 16 Nisan Referandumu sonrası Meclis’e hitap edecek Cumhurbaşkanının aynı zamanda AK Parti Genel Başkanı olması ise CHP’de bu kararın yeniden masaya yatırılmasına neden oldu. Partililer CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun görüşü ve partinin yetkili organlarının kararını bekliyor.

SALI GÜNÜ GRUPLAR TOPLANACAK

Meclis çalışmaları 3 Ekim Salı günü grup toplantılarıyla başlayacak. Yaklaşık 2 ay aranın ardından toplanan parti gruplarında liderler Meclis’in yeni dönemiyle ilgili ilk mesajlarını verecek.

İLK İŞ ARABULUCULUK VE BÜTÇE

Ak Parti Grubundan yapılan açıklamalara göre, Meclis’in ilk işi işçi-işveren arasındaki anlaşmazlıklara arabuluculuk sistemi getiren İş Mahkemeleri Kanun Tasarısı olacak. Ardından 72 uluslararası sözleşmenin görüşülerek onaylanması bekleniyor. Bunların hemen ardından ise Meclis 2018 yılı bütçe mesaisine girecek. Meclis’in en önemli gündemlerinden biri olan bütçe görüşmelerinin yaklaşık 1 ay sürmesi bekleniyor.

UYUM YASALARI GELİYOR

Yeni dönemin en önemli gündem maddesini 16 Nisan referandumu sonrası zorunlu hale gelen uyum yasaları oluşturacak. Adalet ve İçişleri Bakanlığınca hazırlıkları devam eden teknik düzeydeki Uyum Yasaları dışında Siyasi Partiler, Seçim ve Belediyeler Kanunu’nda kimi değişiklikler yapılacağı konuşuluyor. Özellikle yerel seçim öncesi Belediyeler Kanunu’nda değişiklik yapılarak 81 ilin büyükşehir statüsüne geçirileceği iddiası var. Bu kanunda yapılacak değişikliklerin yürürlüğe girmesi için Mart 2018’e kadar Meclis’ten geçmesi gerekiyor.

MECLİS YENİ İÇTÜZÜK İLE ÇALIŞACAK

Meclis’in yeni yasama yılında temmuz ayında AK Parti ve MHP’nin oylarıyla geçen içtüzük değişiklikleri uygulamada olacak. Grup önerileri üzerindeki konuşma süreleri kısalırken milletvekillerinin kullandığı “Kürdistan”, “Ermeni Soykırımı” gibi kimi ifadelere para cezası gelebilecek.
Değiştirilen içtüzük hükümlerine göre Meclis çalışırken yeni bir içtüzük değişikliği için de nabız yoklanacak. Daha önce siyasi partilerin üzerinde mutabık kaldığı 160 maddelik teklif yeniden partilere götürülerek bir uzlaşı aranacak.

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası