Genelkurmay Başkanlığı’na ait 'Egemen Harekât Planı' isimli gizli belgeyi yayınlayan Taraf gazetesinin eski yöneticileri Ahmet Altan, Yasemin Çongar ve Yıldıray Oğur ile muhabiri Mehmet Baransu’nun yargılandığı 'Balyoz Kumpası' davasının karar duruşması bugün yapıldı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın bugün yapılan duruşmasına, davanın tek tutuklu sanığı Mehmet Baransu jandarma eşliğinde getirildi. Tutuksuz sanıkların katılmadığı duruşmada sanık avukatları hazır bulundu.
“BEN BU SUÇA ORTAK OLMAYACAĞIM VE DURUŞMAYI TERK EDECEĞİM”
Mehmet Baransu’nun avukatı Çiğdem Koç, “Taleplerimiz yerine getirilip akla ve hukuka uygun bir mütalaa olmadığı sürece müvekkil de biz de savunma yapmayacağız. Taleplerimiz uygulanmadan ara karar oluşturursanız ben bu suça ortak olmayacağım ve duruşmayı terk edeceğim” dedi.
“BU AŞAMADA HANGİ KARARI VERİRSENİZ VERİN İLGİLENMİYORUM”
Savunma yapan Mehmet Baransu ise “İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi'nin kararlarına uymamakla meşhur. Bu mahkemenin amacı gerçeği ortaya çıkarmak değil mi? Yedi yılım hukuksuz çalındı. Ben, yedi yıldır tutukluyum. Sizin, toplanıp beni derhal tahliye etmeniz gerekiyordu. Bu hukuksuzlukları hukuki hale getirmemek için savunma yapmayacağım. Bu aşamada hangi kararı verirseniz verin ilgilenmiyorum” diye konuştu.
BARANSU VE AVUKATI KARARI DİNLEMEDEN SALONDAN AYRILDI
Baransu’nun avukatı soruşturmanın genişletilmesi talebinde bulundu. Mahkeme ise dosyaya katkı sağlamayacağı gerekçesiyle bu talebi reddetti. Baransu’nun avukatı Çiğdem Koç, “Duruşmada kalmamızın mantığı yok. Siz yargılamanızı kendi kendinize yapın. Hukuksuzluğa ortak olmayacağız” diyerek duruşma salonunu terk etti. Mehmet Baransu da salondan ayrıldı.
MEHMET BARANSU’YA İNDİRİM UYGULAMADAN 13 YIL HAPİS CEZASI
Kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık Mehmet Baransu’yu, 'devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etme' suçundan 6 yıl, 'devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklama' suçundan ise 7 yıl olmak üzere toplamda 13 yıl hapis cezasına çarptırdı. Heyet, Baransu’nun cezasında herhangi bir indirim uygulamayarak tutukluluk halinin devamına hükmetti. Baransu, 'devletin güvenliğine veya iç veya dış siyasal yararlarına ilişkin belgeleri yok etme' suçundan ise beraat etti.
ALTAN, ÇONGAR VE OĞUR’A 3 YIL 4'ER AY HAPİS
Sanıklar Ahmet Altan, Yasemin Çongar ve Yoldıray Oğur ise 'devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etme' suçundan takdir indirimi uygulanarak 3 yıl 4'er ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, Altan, Çongar ve Oğur’un, 'devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme, amacı dışında kullanma, hile ile alma' ve 'devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklama' suçlarından ise beraatına karar verdi. Mahkeme, firari sanık Tuncay Opçin'in dosyasının ayırılması yönünde karar aldı.
CUMHURİYET SAVCISI BARANSU'NUN 67 YIL 6 AYA KADAR HAPSİ İSTENMİŞTİ
Davanın 2 Haziran 2021 tarihinde yapılan duruşmasında esas hakkındaki mütalaasını açıklayan Cumhuriyet savcısı, sanık Mehmet Baransu’nun zincirleme şekilde 'devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklama', 'devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme', 'devletin güvenliğine ilişkin belgeleri kısmen veya tamamen yok etme' suçlarından 67 yıl 6 aya kadar hapsini; tutuksuz sanıklar Yasemin Çongar, Ahmet Altan ve Yıldıray Oğur’un ise 'devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklama' suçundan 22 yıl 6’şar aya kadar hapislerini talep etmişti. Savcı, sanık Tuncay Opçin hakkındaki dosyanın ise ayırılmasını istemişti. (ANKA)