Ege Postası
Geri

Meme kanserine karşı uyarılar

Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında meme kanserli hastaların yaşadığı sorunlara dikkat çeken İzmir Kent Hastanesi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Alakavuklar, öneri ve uyarılarda bulundu. 
Meme kanserine karşı uyarılar
Haberler / İzmir
14 Ekim 2016 Cuma 09:24
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Prof. Dr. Alakavuklar, meme kanserinin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kadınlarda en çok görülen kanser türü olduğunu ve yılda yaklaşık 15 bin kadını etkilediğini söyledi. Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2000'li yıllardan itibaren kadın kanserlerinin yüzde 20-25'ini meme kanserinin oluşturduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Alakavuklar, "Meme kanserini yenmek mümkün" diyerek, şöyle konuştu:

"50 yıl öncesinde kansere karşı mücadele başarısızlıkla sonuçlanan, nasıl mücadele edileceği bilinmeyen bir süreç iken, bugün bu mücadelede, hayal bile edilemeyecek kazanımlarımız oldu. Bunun en somut kanıtı meme kanseri tanısı alıp, gerekli tedavileri tamamlayan kanseri yenmiş ve tamamen iyileşmiş olarak yaşamını sürdüren milyonlarca meme kanserli insanın varlığıdır. Bugün artık meme kanserine karşı mücadelede yeni mevziler, yeni parlak başarılar kazanılırken, diğer yanda meme kanserini yenen 'survivor' dediğimiz kişilerde gözlenen, yeni karşılaştığımız sorunlarla uğraşmamız gerekmektedir. Bu sorunların bazılarını; tedavi nedenli kalp, kemik sağlığı, metabolik, üreme sağlığı, cinsel yaşam, ruhsal sorunlar, menopoz, yeniden kanser gelişimi, rehabilitasyon sorunları olarak sıralayabiliriz. Bu sorunlar tedavinin doğal seyri olarak gözlenen sorunlardır. Maalesef hastalar bu sorunlarla boğuşuyorlar. O nedenle sağlık organizasyonlarımızın bu konuları da dikkate alacak şekilde yeniden yapılandırılması gerekmektedir."

BİREYSEL ÖNLEMLER ALINMALI
Prof. Dr. Alakavuklar, herkesin kansere yakalanma riskini azaltabileceğini de vurguladı. Prof. Dr. Alakavuklar, "Bir yandan toplumsal olarak organize olurken, diğer yandan bireysel olarak kansere karşı yakalanma riskimizi, düzenli kontroller, düzenli fiziksel aktivite, sağlıklı beslenme, alkol ve sigara tüketimini kısıtlama yoluyla belirgin bir şekilde azaltabiliriz. Tüm bunlardan da önemlisi, meme kanserinin önlenebileceği, erken saptanırsa başarının mutlak olacağı ve üstesinden gelinebilir bir hastalık olduğu algısının bilinçlerimize yerleşmesidir" diye konuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası