Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, günlerdir devam eden zam pazarlığında son teklifini sundu. Hükümet 2016'da yüzde 4+4, 2017'de yüzde 3+3 olarak zam teklifi yaptı.
"Birinci olarak 2014-105 yıllarını kapsayan sözleşmenin genelinden elde edilen 17 maddelik kazanımların devam etmesini teklif ediyoruz. ikinci olarak 11 hizmet kolunundan 85 kazanım elde edilmişti. Bunun da devam ettirilmesi yönündeki teklifimizi size sunuyoruz. 2015-2016 yılları için teklif şu anda değerlendiriliyor. Dün itibariyle komisyon kuruldu, bugün saat 14.00 itibariyle 2016 yılınn Ocak-Temmuz yüzde 4+4 olarak artışın sağlanması, 2017'de yüzde 3+3 olarak verilmesi. Enflasyonda büyük fark olursa, bir sonraki dönemde enflasyon farklarının ödenmesini teklifimizi sunuyoruz."
Memur sendikaları ile hükümet arasında 3 Ağustos'ta yapılan ilk toplantıyla başlayan 3. dönem toplu sözleşme süreci, önceki gün hizmet kolları taleplerinin dile getirildiği ikinci toplantıyla devam etmişti.
KONFEDERASYONLARIN ZAM TALEPLERİ Görüşmelerde yetkili konfederasyon Memur-Sen'in taleplerinin gövdesini, yüzdelik zam, taban aylığa zam, refah payı ve enflasyon farkı oluşturacak. Memur-Sen, görüşmelerde memur maaşlarına 2016'nın ilk ve ikinci 6 ayı için yüzde 8'er olmak üzere toplam yüzde 16, 2017'nin ilk ve ikinci 6 ayı için yüzde 7'şer olmak üzere toplam yüzde 14 zam teklifi sundu. Türkiye Kamu-Sen ise 2014 ve 2015 yıllarını kapsayan toplu sözleşme nedeniyle memurların 2 bin lira kayıp yaşadığını belirterek, bu zararın karşılanması için telafi zammı talep etti.
Gelecek yıl toplam maaş artış talebi, telafi zammı, büyüme ve refah payı dahil yüzde 22 ve taban aylığa seyyanen net 100 lira olan Türkiye Kamu-Sen, 2017'de ise toplam yüzde 20 ve taban aylığa seyyanen net 150 lira zam istedi.
KESK, diğer konfederasyonlardan farklı olarak toplu sözleşme görüşmelerinin eylül ya da ekime ertelenmesi talebinde bulunuyor. Bugün bir memurun en düşük, maaş artı ek ödeme olarak toplam 2 bin 323 lira aldığına dikkati çeken KESK temsilcileri, bu rakamın yüzde 25'lik artışa denk gelen 2 bin 900 liraya yükseltilmesini istedi.
Zam pazarlığı masasında gerginlik
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik hükümetin zam teklifini yaptıktan sonra masadan kalktı. Bunun üzerine salonda kısa süreli bir gerginlik yaşandı. KESK Başkanı Lami Özgen Bakan Çelik’e doğru bakarak “Bu masayı terk etmek Türkiye'deki kamu işçilerine hakarettir” dedi.
KESK BAŞKANI SERT KONUŞTU Çelik'in açıklamalarının ardından konuşan KESK Başkanı Özgen, "Kimsenin enflasyon farkı adı altında vereceği sadakaya ihtiyacımız yok" dedi. Özgen, "Bu üçüncü toplu sözleşme süreci, Memur-Sen ile görüşüp, teklif sunmak, bütün kamu çalışanlarına yapılan bir haksızlıktır. Bizim de söz hakkımız var" dedi.
Özgen, kazanılmış haklar üzerinden manipülasyon yapıldığını söyledi.
Bakan salondan çıkarken Özgen tepki göstermeye devam etti.
Özgen, "2014-2015 yıllarının kazanılmış haklarımızı yeniden kabul ediyorsanız, 2014 yılındaki kazanımlarımızı ve alamadığımız bir maaşlık hakkımızı geri istiyoruz. Masadan kalkmak Türkiye'deki bütün kamu emekçilerinin haklarını çiğnemektir" diye konuştu.
Özgen, Çelik odayı terk ederken, "Böyle bir usül yok" diye serzenişte bulundu.
KAMU-SEN BAŞKANI: KINIYORUM Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, "Sayın Faruk Çelik'in bizim söylediklerimizi dinlemekten adeta kaçmasını kınıyorum" dedi.
İŞTE OLAY ANLARI:
Çalışma Bakanı Çelik'in masadan kalkmasının ardından, konfederasyon üyeleri seslerini yükseltti.
Çelik, sendika başkanlarına yanıt vermek için geri döndü.