Ege Postası
Geri

Menderes'te kirlilik yokmuş!

Menderes'te kirlilik tartışması...EKOSİSTEMİ Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, Büyük Menderes Nehri'ndeki sanayi, tarımsal ve evsel atıkların regülatör kapaklarının önünde biriktiğini ve önümüzdeki günlerde kapakların açılarak kirliliğin nehre karışacağını iddia etti. Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ise yazılı bir açıklama yaparak Büyük Menderes Nehri'nin Aydın ili sınırları içerisinde temizlenip denize öyle döküldüğünü bildirdi.
Menderes'te kirlilik yokmuş!
Haberler / Ege
28 Ağustos 2015 Cuma 16:47
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Büyük Menderes Nehri'nin çıktığı noktadan getirdiği atıkların, sulama nedeniyle yaz aylarında kapatılan regülatörler önünde çöp dağları oluşturduğunu savunan Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Eylül ayında regülatör kapaklarının açılmasıyla bu çöplerin Büyük Menderes Deltası Milli Parkı ve Bafa Gölü Tabiat Parkı'na taşınacağını öne sürdü. Ev eşyaları, pet şişeleri, zirai ilaç kutuları, çocuk bezleri, köpük, konserve kutuları, plastik eşya ve naylonların kapaklar açılmadan önce temizlenmesini isteyen EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, Söke Sulama Birliği ile yaptıkları gözlemlerde, görüntülerin her şeyi anlattığını belirterek "Söke regulatörü önünde yukarı havzalardan gelen tonlarca katı atık ve sayısını bilemediğimiz çoğunlukta hayvan leşlerinin biriktiğini gördük. Sulama mevsiminin biteceği Eylül ayının ilk haftalarında regülatör kapakları açılacak. Burada biriken katı atık kirliliği Menderes yoluyla Bafa Gölü ve Büyük Menderes Deltası Milli Parkı'na ve Ege Denizi'ne ulaşacak. İçinde yüzlerce yıl çözünmeyen atıkların olduğu, kimyasal ve zirai ilaç kutularının bulunduğu, hayvan leşleriyle dolu çöpler alınmadığı takdirde, Ege Bölgesi'nin en önemli korunan alanlarını ve denizi kirletecektir. Bu konuda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü 'nün mutlaka bir temizlik çalışması yapması ve genellikle üst havzadan gelen bu tür kirliliklerin önüne geçilmesi için bir çalışma başlatması gerekiyor" dedi. 



KİRLİLİK YOKMUŞ
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün Valilik Basın Bürosu aracılığıyla yaptığı yazılı açıklamada, Afyon, Denizli, Uşak'tan kaynaklanan kirliliğin Aydın'a taşındığını, buna karşın il sınırından ve nehrin denize döküldüğü noktadan alınan numunelerden, Menderes'in Aydın'a girdiği, denize ise temiz döküldüğü belirtildi. Yan yollardan gelen temiz suların Menderes'i temizlediğine değinilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: 



"DSİ. 21. Bölge Müdürlüğü'nün yapmış oldukları örneklemeler sonucunda 2012-2014 yıllarına ait veri ortalamalarına göre; Büyük Menderes Nehri'nin Aydın sınırlarına girdiği noktadaki analiz değerlerinde nehir suyu daha kirli, denize döküldüğü noktadaki ölçümlerde ise daha temiz çıkmaktadır. Büyük Menderes Nehri, Kuyucak ilçemizden itibaren inorganik ve organik parametreler bazında üçüncü sınıf iyileşme gösterip, ikinci sınıf su kalitesine yükselmektedir." (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası