İncirlik'ten çekilme kararının alındığı Bakanlar Kurulu toplantısından sonra Bulgaristan Başbakanı Boyko Borissov’u kabul eden Merkel, ikili basın toplantısında İncirlik krizi üzerine gelen soruları yanıtladı. Türkiye’nin Alman vekillere sınırsız ziyaret hakkı vermediği için böyle bir karar almak zorunda kaldıklarını belirten Merkel şöyle dedi: “Bu sonucun şöyle bir katkısı da var: Türkiye’yle artık devamlı bu konu üzerinde tartışmayacağız. Şimdi görüşmeleri diğer konulara üzerine yoğunlaştırabiliriz. Yeteri kadar zor konu var. Ben bu adımla durum kötüleşecek diye bir şey görmüyorum. Biz diğer konularda görüşmeye devam edeceğiz. Biz Türkiye’yle diyalog içinde kalmak, mültecilerin durumunu bulunduğu yerde iyileştirmek, Türkiye’yle mülteci göçü sebepleri üzerine konuşmak zorundayız. Bizim Türkiye’yle bir sürü ortak çıkarlarımız var. Bunun dışında sıkı ekonomik ilişkilerimiz var. O nedenle görüşmeler devam edecek.”
ETKİMİ KULLANACAĞIM
Gelecek yıl başından itibaren AB dönem başkanlığını devralacak olan Bulgaristan Başbakanı Boyko Borissov, Merkel’le görüşmede Türkiye üzerine de konuştuklarını söyledi. Yakında Türkiye’ye gideceğini, Cumhurbaşkanı ve Başbakanla görüşmeler yapacağını kaydeden Bulgaristan Başbakanı Borissov, “Türkiye AB arasında ilişkilerin normale dönmesi için çaba sarfedeceğim. Ne kadar başarılı olurum bilemem, ama tüm etkimi kullanacağım. Türkiye büyük bir ülke ve ekonomik olarak yenilenme gücüne sahip bir ülke. İlişkilerin yeniden normalleşmesi gerekiyor” dedi.
Merkel hükümet sözcüsü Steffen Seibert olağan basın toplantısında, İncirlik olayının Bakanlar Kurulu toplantısında detaylı olarak ele alındığını açıkladı. Seibert, Başbakan Merkel’in Meclis’te hükümet raporunu açıklarken, Türkiye üzerine söylediği, “Türkiye’nin AB’den, AB’nin Türkiye’den vazgeçmesi kimsenin yararına olmaz” sözlerini hatırlattı.
ALMANYA ONAYLADI
Öte yandan, Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen’in Alman askeri birliğini İncirlik’ten çekme planı bugün Alman Bakanlar Kurulu'nda kabul edildi. Alman askerlerinin Federal Meclis kararıyla İncirlik'e gönderilmiş olmasına rağmen kararda üs ismi geçmediğinden son kararın parlamento değil hükümet tarafından alınmasının yeterli olacağı belirtilmekteydi.
ALMAN MECLİSİ OYLAYABİLİR
Ancak hükümetin Alman silahlı kuvvetlerinin ‘parlamento ordusu' olması nedeniyle parlamentoyu karara ortak etmesi de ihtimal dâhilinde bulunuyor. Federal Meclis'in silahlı kuvvetler raportörü Hans-Peter Bartels, karar öncesi yaptığı açıklamada, İncirlik ile ilgili kararın parlamentonun yetkilerini ilgilendirmesi bakımından karara milletvekillerinin de katılması gerektiğini söyledi. Alman Yeşiller Partisi'nin meclis grup başkanı Anton Hofreiter ve Sol Parti grup başkanı Dietmar Bartsch da gazetelere verdikleri demeçte son sözün parlamentoda söylenmesi gerektiğini ifade etti. Alman basını, Alman meclisindeki İncirlik oylamasının 21 Haziran'da düzenleneceğini yazmıştı.