Ege Postası
Geri

Meteoroloji sıcak hava dalgasına karşı uyardı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, sıcak hava dalgası sebebiyle vatandaşları uyardı. Kuvvetli sıcak hava dalgasının 28 Haziran 2013 tarihine kadar devam edeceğine dikkat çeken Meteoroloji yetkilileri, güneş çarpmaları konusunda dikkatli olunmasını...
Meteoroloji sıcak hava dalgasına karşı uyardı
Haberler / Güncel
23 Haziran 2013 Pazar 14:47
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, sıcak hava dalgası sebebiyle vatandaşları uyardı. Kuvvetli sıcak hava dalgasının 28 Haziran 2013 tarihine kadar devam edeceğine dikkat çeken Meteoroloji yetkilileri, güneş çarpmaları konusunda dikkatli olunmasını istedi.

    Türkiye sıcak hava dalgasının etkisine girdi. Ülke genelinde mevsim normalleri civarında seyreden hava sıcaklığının önümüzdeki hafta boyunca iç ve batı bölgelerinde hissedilir derecede olmak üzere normallerinin 4 ila 8, doğu bölgelerin de ise 2 ila 4 derece üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor.

    Önümüzdeki hafta en yüksek hava sıcaklıklarının Ankara'da 35, İstanbul'da 34, İzmir'de 36, Antalya ve Manisa'da 37, Adana ve Diyarbakır'da 38, Şanlıurfa ve Aydın'da 40 derece civarında olması bekleniyor. Hava sıcaklıklarının haziran ayı sonuna kadar mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi beklenildiğinden yüksek sıcaklığa karşı hassas ve kronik hastalığı bulunan yaşlılar ve çocukların güneş ışınlarının dik geldiği 10 ila 16 saatleri arasında güneşte kalma süresinin en aza indirilmesi ve koruyucu tedbirlerin (gölgede bulunulmalı, güneş altında ağır işler ve spor yapılmamalı, ince açık renkli ve bol elbiseler giyilmeli, ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınılmalı ve bol su tüketilmeli) alınması gerekiyor.

    GÜNEŞ ÇARPMASI YAŞLI VE ÇOCUKLAR İÇİN TEHLİKELİ

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü, güneş çarpmasından korunma yöntemlerini de sıraladı. Güneş çarpması; 'aşırı sıcak sonucu beden ısısını ayarlayan mekanizmanın bozulmasına bağlı meydana gelen ciddi bir rahatsızlık' olarak tanımlanıyor.

    Hemen müdahale edilse bile ölümcül olabiliyor ya da kalıcı zararlar verebiliyor. Aşırı sıcaklığın yanında nem oranının da yüksek olması (yüzde 70'in üzeri), güneş çarpmasında etkili bir rol oynuyor. Güneş çarpması özellikle yaşlı ve çocuklar için daha tehlikeli.

    Güneş ışınları; ultraviyole, görünür ve enfraruj ışınlarından oluşuyor. İnsan sağlığı açısından en etkili ışın ultraviyole ışınları. Türkiye'de genellikle yaz ayları ve gündüz 11.00-15.00 saatleri arası güneş çarpması açısından en riskli zamanlar. Güneş çarpmasının en sık görüldüğü yerler, sıcak ve nemli deniz sahilleri.

    GÜNEŞ ÇARPMASINDA KORUNMA YÖNTEMLERİ

    Uzun süre güneş altında kalınmış ise şu belirtiler güneş çarpmasını işaret ediyor: "Hastanın ateşi 39-41 dereceye kadar çıkabilir. Davranış, anlama ve algılama bozuklukları oluşur. Kalp atışları düzensizdir. Şiddetli baş ağrısı, bulantı ve kusma yapabilir."

    Güneş çarpmasından korunmak için şu tavsiyelere uymak gerekiyor:

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından sıcak ve UV (ultraviyole) ışınları için uyarı verilen bölge ve günlerde mümkün olduğunca güneşten kaçınmalı, zorunlu olmadıkça 11.00-15.00 saatleri arasında dışarıya çıkılmamalıdır.

Aşırı sıcaklarda gölgede bulunulmalı, ağır işler ve spor yapılmamalıdır.

İnce, açık renkli bol elbiseler giyilmeli, şemsiye veya geniş kenarlı şapka kullanılmalıdır.

İmkanlar ölçüsünde sık duş alınmalıdır.

Ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınmalı ve bol bol sıvı tüketilmelidir.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası