Ege Postası
Geri

Minik Elif yutulabilecek en tehlikeli şeyi yuttu

Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde bir çocuk, babasına ait araç kumandasının pilini yuttu. Acil olarak hastaneye getirilen çocuk 40 dakikalık bir operasyon sonunda pilden kurtuldu. Uzmanlar, dolu pilin yutulmasının ölümcül sonuçlar doğurabileceğini...
Minik Elif yutulabilecek en tehlikeli şeyi yuttu
Haberler / Güncel
30 Nisan 2013 Salı 13:01
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde bir çocuk, babasına ait araç kumandasının pilini yuttu. Acil olarak hastaneye getirilen çocuk 40 dakikalık bir operasyon sonunda pilden kurtuldu. Uzmanlar, dolu pilin yutulmasının ölümcül sonuçlar doğurabileceğini söyledi.

Elbistan’da Hasan ve Asiye Özkul’un 2 yaşındaki kızları Elif Özkul, anne-babasının bir anlık uzaklaşmasını fırsat bildi ve babasına ait arabanın kumanda pilini çıkartarak yuttu. Yutkunma zorluğu çektiğini gören anne-baba hemen çocuklarını Elbistan Devlet Hastanesi Ana-Çocuk Sağlığı Merkezi’ne getirdi. Burada küçük Elif’e ilk müdahaleyi Çocuk Doktoru Opr. Dr. Ünal Adıgüzel yaptı.

Çekilen ultrason filminde çocuğun boğazında takılı duran yaklaşık 2 santimetre büyüklüğündeki pil açıkça görüldü. Hemen kapalı yöntem operasyon için ameliyathane hazırlandı ve yaklaşık 40 dakika süren bir operasyonla pil yapışmış olduğu bölgeden çıkartıldı. Oksitlenmeye başlayan pilin yemek borusuna yapıştığı belirlendi. Pilin çıkarılmasıyla rahatlayan çocuk, bir süre dinlendirildikten ve gerekli testler yapıldıktan sonra taburcu edildi.

YUTULABİLECEK EN TEHLİKELİ ŞEY

Operasyonla ilgili bilgi veren Elbistan Devlet Hastanesi Ana-Çocuk Sağlığı Merkezi Doktoru Opr. Dr. Ünal Adıgüzel, özellikle çocukların dolu pil yutmasından endişe duyulması gerektiğini belirtti. Ünal, “İki yaşında kız hasta, tarafımıza pil yutma şikayetiyle geldi. Bu bir çocuğun yutabileceği hemen hemen en tehlikeli maddelerden birisi. Yemek borusuna takılmıştı. Yemek borusunun üst kısmındaki pil aktifti. Hızlı müdahale etmemiz gerekiyordu. Çünkü özellikle aktif piller yemek borusunda delinme yapabilir. Hemen ameliyata aldık. Bayağı da büyük bir pildi. Ameliyatla çıkarttık yemek borusundan. Pilin, orada yaklaşık 2 saat kalmıştı, oksitlendiğini ve yemek borusuna bir miktar yapıştığını gördük. Çekerken, çıkartırken bayağı bir zorlandık.” dedi.

Dr. Ünal Adıgüzel anne-babaları uyardı ve çocukların yutması muhtemel malzemeleri çevrelerinde bulundurmamak gerektiğini kaydetti. Adıgüzel, “Özellikle 5 yaşın altındaki çocukları yutabileceği cisimlerden uzak tutmak gerekmektedir. Çocukların oyun alanını kısıtlama şeklinde değil. Etrafında yutabileceği cisimlerin olmaması, uzaklaştırma şeklinde bir uygulama göstermeleri daha uygun olacaktır. Sert, fındık fıstık gibi akciğerine kaçabilecek cisimlerden uzak durmaları, yedirmemeleri gerekiyor.” bilgisini verdi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası