ANKARA - Gambiya Devlet Başkanı Yahya Jammeh, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetlisi olarak bugün Ankara'ya geliyor. Afrika'da Müslüman bir ülke olan Gambiya'da, 1994'de darbe ile yönetime gelen Jammeh, idam cezasını geri getirmiş, ülkedeki eşcinsellerin kafalarının kesilmesi emrini vermiş ve iktidar karşıtı gazetecilere ''Cehenneme gidin'' demişti.
Ziyaret kapsamında, 11 Şubat Salı günü Ankara’da yapılacak resmi görüşmelerde, iki ülke arasındaki ilişkiler ele alınacak, Afrika kıtasını ilgilendiren konular, güncel bölgesel ve uluslararası gelişmelere ilişkin görüş alışverişinde bulunulacak. Türkiye 3 yıl önce Gambiya'da Büyükelçilik açmıştı.
MİSKETLE KAZANIYOR
Elinde asa ve tespih ile gezen Jammeh, daha önce de Gambia Askeri Polis Komutanlığı görevinde bulunmuştu. Nisan 2004'de gazetecilere ''Ya bize itaat edin ya da cehenneme gidin" diyen Jammeh, ''Gambiya inananların ülkesidir. Homoseksüellik günahtır ve hoş karşılanmaz. Yakalanan eşcinsellerin başı kesilecektir'' açıklaması yapmıştı. Jammeh, 2 milyon nüfuslu ülkede çalışanların daha fazla ibadet etmesi için, iş günü sayısını da 4'e indirdi. Ülkede Cuma-Cumartesi ve Pazar günleri tatil yapılıyor.
Darbe ile göreve gelen Jammeh daha sonra yapılan seçimleri de kazandı. Ülkede okuma yazma oranı yüzde 40 olduğu için seçimler, misketle yapılıyor. Halk, seçim sandığı yerine farklı renklerdeki su bidonlarına misket atıyor. Son seçimde de 3 aday için sarı, mavi ve yeşil bidon kullanıldı. Bidonların üzerinde adayın fotoğrafı da yer aldığı için, herkesin kime oy verdiği belli oluyor. Bu durum da halk üzerinde mevcut yönetimi desteklemeleri için baskı oluşturuyor.
EL-BEŞİR DE GELDİ...
2008'de de, Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından Darfur'da 300 bin kişinin öldürüldüğü katliamlardan sorumlu tutularak hakkında tutuklama kararı çıkarılan Sudan Devlet Başkanı El Beşir, Cumhurbaşkanı Gül'ün davetlisi olarak Türkiye'ye gelmişti. El Beşir'in Anıtkabir'i ziyareti de olaylı geçmiş ve danışmanının kapişonlu kıyafeti ile özel deftere yazı yazması tepki çekmişti. Bu ziyaret ABD başta olmak üzere, uluslararası kamuoyunun da tepkisini çekmişti. (Gazeteport)