Ege Postası
Geri

Mobilya ihracatında tasarım ve Ar-Ge’nin önemi artıyor

Türk mobilya sektörünün yenilikçi fikirleri sektöre kazandırmak amacıyla düzenlenen ‘Mobilya Ar-Ge Proje Pazarı’ etkinliği Mersin’den sonra İzmir’de de gerçekleştirildi. Ege İhracatçı Birlikleri'nin (EİB) ev sahipliği yaptığı...
Mobilya ihracatında tasarım ve Ar-Ge’nin önemi artıyor
Haberler / Ekonomi
27 Haziran 2013 Perşembe 12:22
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Türk mobilya sektörünün yenilikçi fikirleri sektöre kazandırmak amacıyla düzenlenen ‘Mobilya Ar-Ge Proje Pazarı’ etkinliği Mersin’den sonra İzmir’de de gerçekleştirildi. Ege İhracatçı Birlikleri'nin (EİB) ev sahipliği yaptığı organizasyonda, 36 yenilikçi proje sanayici, ihracatçı ve İzmirli sektör temsilcileriyle buluştu.

Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu, açılışta yaptığı konuşmada, sektörün faydalı projeler sayesinde iyi bir konuma yükselmesinin kaçınılmaz olduğu vurguladı. Türkiye’nin 2023 hedefi olan 500 milyar ihracat rakamına katma değer ürünlerle ulaşılacağını kaydeden Tarakçıoğlu, "Mobilya sektörü tasarım ve Ar-Ge projeleri ile diğer sektörlerin önüne rahatça geçebilir. Bunun için 5 yıldır mobilya tasarım yarışmaları düzenledik. Bu sene Ar-Ge’yi de ekledik. Rekabet acımasız. Farklı tasarımlar yapmak zorundayız. Ucuza ithal edilen mobilyalar, iç piyasayı olumsuz anlamda etkiliyor. Buna karşı önlemler almalıyız. Sektörün enerji, istihdam ve hammadde maliyetlerini indirmek için çalışıyoruz. Orman Bakanlığı’nın kereste ve odun fiyatlarına uyguladığı yüksek vergilerin en azından ihracatta indirilmesi için destek istedik." diye konuştu.

Ege Bölgesi olarak mobilya sektörüne ilişkin ihracat rakamlarında düşüş görüldüğünü aktaran Başkan Yardımcısı A. Müjdat Kemer de, şunları söyledi: "Türkiye geneline baktığımızda mobilya sektörünün ihracat rakamlarında artış var. Ama bu artış Ege Bölgesi’ne yansımadı. Örneğin, Ege Bölgesi’ndeki mobilya ihracatının Afrika’ya olan payı 5,8’den, önce 5,6’ya sonra 4,3 oranına düştü. Bu düşüşün önüne geçmek için Ar-Ge projelerine önem vermeli, sektör yetkililerinin bu gibi projelere gereken değeri vermeleri sağlanmalıdır."

"MOBİLYA SEKTÖRÜ, GELİŞMEYE AÇIK"

Üniversite ve sanayiyi bir araya getiren Mobilya Ar-Ge Proje Pazarı’nın amaçlarından birinin maden, doğaltaş, tekstil, kimya gibi sektörlerle mobilya sektörünün iletişimini güçlendirmek olduğunu vurgulayan Kemer, tasarım, Ar-Ge ve kümelenme projelerinin de sektörün ihracatının artmasında önemli bir yeri olduğunu dile getirdi. Türkiye’nin önemli mobilya markalarından Alfemo Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Davulcuoğlu ise tasarımın yanısıra faydalı ve katma değeri yüksek ürünlerin daha fazla üretilebilir ve ihraç edilebilir olduğunu vurguladı. Türkiye mobilya sektörünün hem iç pazar hem de dış pazar açısından canlı olduğunu belirten Davulcuoğlu, sektörün gelişime çok açık olduğunu ve Ar-Ge proje pazarı sayesinde katma değeri yüksek ürünler konusunda inovatif ve faydalı ürünlerin ortaya çıkacağına inandıklarını ifade etti.

Gerçekleştirilen etkinlik kapsamında, katılımcılardan gelen projelerin posterlerinin EİB sergi alanında sergilenmesinin yanısıra her proje sahibi kendi projesini katılımcılara tanıtma imkanı buldu. Etkinlik sonunda proje sahiplerine teşekkür belgesi takdim edildi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası