Etkinliğe Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, TBMM 21. Dönem Milletvekili Ayşe Gürocak, Belediye Meclis Üyeleri, Buca Belediye Başkan Yardımcısı Hakan Gündüz, Tahaffuzhane Müdürü Turgut Yılmaz, İzmir Giritliler Derneği Başkanı Adnan Kavur ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Mübadele döneminde Türkiye’ye gelirken bindikleri gemide hayata gözlerini açan Kemal Kurul, 98 yaşındaki Giritli Nusret İzmit, Lozan Mübadilleri Vakfı Ege Bölge Temsilcisi Nevin Gündoğdu, Prof. Dr. A. Nukhet Adıyeke, Yrd. Doç. Dr. Nuri Adıyeke, Ayvalık Giritliler Dernek Başkanı Coşkun Tunçmen, Gemlik Girit ve Rumeli Türkleri Derneği Başkanı Ahmet Çakmak, Mudanya Mübadil Giritliler Derneği Başkanı Hüseyin Türker, Buca engelli Kent Konseyi Meclis Başkanı Gündüz Koçak İzmir ve Urlalı Giritliler katıldı.
BİZLER BU KÜLTÜRÜN BİR PARÇASIYIZ
Dün akşam İstanbul’da hain saldırı sonucu Şehit düşen polis ve vatandaşlara Allah’tan rahmet dileyerek ve terörü lanetleyerek konuşmasına başlayan Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar; “Geçmişimiz, binlerce hüzün, gözyaşı ve acı hikâyeyle dolu ve bugün, bir milleti böylesine derinden sarsan bir tarihe tanıklık etmiş olan Urla Tahaffuzhanesinde buluşmanın buruk mutluluğu içindeyiz. Urla Tahaffuzhanesinin dünyada ayakta kalmayı başarabilmiş tek Tahaffuzhane olması daha da özel kılıyor bu toprakları. Gemilere bindirilen binlerce mübadil kendilerini neyin beklediğini bilmeden bilinmeyene doğru yol aldılar. Bir yandan yeni vatanlarına uyum sağlamaya çalışırken bir yandan da 3 kuşaktır yaşadıkları topraklardaki kültürlerini yeni vatanlarında yaşatmaya çalıştılar. Kulağınızda mutlaka Rum aksanıyla anlatılan anılar vardır. Çocukluğunuzda mutlaka yarı Rumca yarı Türkçe konuşulan sohbetlere kulak misafiri olmuşsunuzdur. Bizler de bu kültürün bir parçasıyız. Alışkanlıklarımız, damak tadımız, renklerimiz, dinlediğimiz müzikler mübadil atalarımızın bize emaneti. Ve bizler emanetimize sahip çıkacağız” şeklinde konuştu.
BAŞKAN UYAR: “TAHAFFUZHANE HALKA AÇIK MÜZE OLSUN”
Başkan Sibel Uyar konuşmasının sonunda ise, Urla Tahaffuzhanesinin yılda yalnızca bir gün değil, geçmişine dokunmak isteyen herkesin dilediğinde ziyaret edebileceği bir müze olarak halka açılmasını umut ettiğini dile getirdi.
İzmir Giritliler Derneği Başkanı Adnan Kavur; “Her sene bu tarihlerde, bizler bu adaya gelerek atalarımızın neler yaşadıklarını bir nebze olsun hissedebilmek için bir araya geliyoruz. Terör olayından dolayı bazı etkinliklerimizi yapmayacağız. Emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.
“GÖÇMENLER VATAN KAYBETMENİN ACISINI ÇOK İYİ BİLİRLER”
"Bu tören aynı acılar bir daha yaşanmasın, insanlar aynı sıkıntıları bir daha yaşamasın, toplumlar kardeş olsun diye yapılan bir törendir" diyen Prof. Dr. A. Nukhet Adıyeke; “Göçmenler vatan kaybetmenin acısını çok iyi bilirler. Ve şu an yaşadıkları vatana dört elle sarılıp sahip çıkarlar. Nüfus değişimini içeren Mübadele sözleşmesi imzalandı. Bu sözleşme yer değiştiren bazı insanlar için topraklarını terk etme anlamına gelirken Giritliler için hayat kurtaran bir antlaşma olmuştur. Giritliler o antlaşmadan 50 yıl önce çok acılar çekmişlerdir. Antlaşmadan önce Türkiye’ye gelen Giritli sayısı 60 bin iken antlaşmadan sonra Türkiye’ye gelen Giritli sayısı 30 bin olmuştur. Bu etkinlikte de göç ederken vefat eden tüm Giritlililer bir kez daha anıyoruz. Emeği geçenlere teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.
Giritlilerin kimliğinin ve algısının Türkiye Cumhuriyeti’nin birlik, beraberliği üzerine olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Nuri Adıyeke: “Bizlerin birçok kimliği vardır. Benim ailem de Giritlidir. Benim anneannem Selaniklidir. Ama hiçbir Selanik anısını bize anlatmadı. Bu demek oluyor ki oralarda çok acılar çektiler. Ama bizler kök kimliklerimizin suyun karşısında da olduğunu biliyoruz. Onların kültürleri bizde, bizim kültürlerimiz de onlarda var. Bunları gelecek için yaşatmalıyız” dedi.
Konuşmaların ardından Girit’ten gelişi temsilen anlatılan tiyatral gösteri 93 yıllık geçmişin acısını davetlilere bir kez daha yaşattı. Duygu dolu anların yaşandığı tiyatral gösterinin ardından emeği geçenlere plaket verildi. Plaket takdiminin sonrasında mübadelede gelenlerin zamanın hastalıklarından herkesi korumak için dezenfekte oldukları Karantina Adası’ndaki tarihi Tahaffuzhane turu gerçekleşti.
Etkinlik denize karanfil ve çelenk atımından sonra sona erdi.