Ege Postası
Geri

Muğla'da yapılacak dördüncü termik santrala karşı forum düzenlendi

Muğla'nın Milas ile Bodrum ilçeleri arasındaki Karacahisar köyünde yapılması planlanan termik santrala tepkiler devam ediyor. Milas'ın Ören Belediye Başkanı Kazım Turan'ın öncülüğünde, santrala karşı bir forum düzenlendi. Muğla Barosu...
Muğla'da yapılacak dördüncü termik santrala karşı forum düzenlendi
Haberler / Güncel
9 Eylül 2013 Pazartesi 12:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Muğla'nın Milas ile Bodrum ilçeleri arasındaki Karacahisar köyünde yapılması planlanan termik santrala tepkiler devam ediyor. Milas'ın Ören Belediye Başkanı Kazım Turan'ın öncülüğünde, santrala karşı bir forum düzenlendi. Muğla Barosu Başkanı Mustafa İlker Gürkan'ın yönettiği foruma, konuşmacı olarak Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sıtkı Uyar ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Kantarcıoğlu katıldı.

Başkan Turan, yaptığı açıklamada yetkililerin, kamuoyunda Gökova olarak bilinen Kemerköy Termik Santralı'nın yapımını bugün hata olarak gördüklerini iddia etti. Prof. Dr. Uyar ise ABD başta olmak üzere batı ülkelerinin termik santrallerden vazgeçtiklerini söyleyerek, "AB, Türkiye'ye çöplük olarak bakıyor. Hollanda, asbestli gemisini Aliağa'ya gönderdi. Çimento fabrikalarını yasaklayan Fransa, Türkiye'de çimento fabrikaları satın aldı. Almanya ve Polonya, termik santrallarını gönderdi. Bunlara 'evet' diyen parti, yüzde 10 barajını hemen aşıyor. Dün Gökova Termik Santralı'nı, bugün Karacahisar Santralı'nı dayatanlar, Türkiye'yi çöplük gören ülkelerin iktidarıdır." dedi. Sıtkı Uyar, yaşamı oluşturan tek kaynağın güneş olduğunu belirterek, "Güneş o kadar önemli ki her sene 30 milyon insan, Türkiye'ye güneşlenmeye geliyor. Bu kaynağın yanında, termal kaynaklarımız var. Rüzgarımız var. Bugün gelinen noktada, 25 bin kişinin tükettiği enerjiyi üreten rüzgar tribünü var. Termik, ucuz enerji değil. Birim maliyeti hesaplarken toplumsal maliyeti hesaba almıyorlar. İktisatçılar bunu yapsınlar. Doğalgaz da temiz değil, azotoksit üretiyor, o da nitritoksite dönüşüyor. Bu asit, insan sağlığıyla birlikte bitkileri de mahvediyor. Çözüm, enerjinin etkin kullanımı ve rüzgar enerjisidir. Biz Marmara Üniversitesi olarak, isteyen iktidara danışmanlığa hazırız." şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Kantarcıoğlu da çevre mücadelelerinden sonra bölgedeki termik santrallara takılan baca gazı artıma tesislerinin hiçbir şey ifade etmediğini öne sürdü. Termik santralların bugün de enerji yerine zehir ürettiğini söyleyen Kantarcıoğlu, "Arıtmaya inanmıyorum; ya çalıştırılmıyorlar ya başka şeylerin peşindeler. Baca gazı arıtma tesisleri kurulmadan önce Marmaris Datça kıyılarında havada kükürtdioksit gazı belirledik. Bunların yağışlı havalarda sülfürik aside dönüşmesi sonucu ormanlarda kuruma başgöstermişti. Bugün bacalarda artıma tesisi var. Ören'e gelirken yolda durup çam ağaçlarına baktım. Çamın ibrelerinde sarı lekeler oluştuğunu gördüm. Bana biri çıkıp bu sarı lekeleri açıklasın. Santralların arıtmaya rağmen halen havaya kükürtdioksit saldığını iddia ediyorum. Bu sarı lekelerin başka bir açıklaması yok." dedi.

Baro Başkanı Gürkan ise Türkiye'de bugün termik santralların kansere sebep olduğuna dair istatistik bulunmadığını ama üst solunum yollarına ve doğaya zarar verdiğinin bilindiğini söyledi. Çevre mücadelesi içinde bulunmanın suç sayıldığını savunan Gürkan, "Çevre mücadelesinde çok büyük uluslararası güçlerle karşı karşıyayız. O güç, iktidarı ele geçiriyor. O yüzden çevre mücadelesini de suç haline getirdiler. Biz bu suçu işleyeceğiz. Sizleri teşvik ediyorum. Çevre için bu suçu işleyeceğiz. Bu mücadelede hukuksal meşruiyeti olmayan olaylarla karşılaşıyorsunuz. İşlemin hukuki aykırılığını ortaya koyuyorsunuz. Nitekim daha önce baro olarak açtığımız ve kazandığımız davalar oldu ama en üst mahkeme, 'İşlem hukuka aykırı ama baro bu davayı açamaz.' diyebildi; yani hukuki meşruiyet, halk meşruiyetince desteklendi." diye konuştu.

Forumda, başta Karacahisar köyünden gelenler olmak üzere katılımcılar tarafından oylama yapılarak, termik santrala "hayır" çıktı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası