Ege Postası
Geri

Muğla’da Halet Çambel'e vefasızlık

MUĞLA'nın Marmaris İlçesi'nin eski Kaymakamı İsa Küçük'ün Akyaka Beldesi'ndeki mimariyi dünyaya tanıtan mimar Nail Çakırhan'ın eşi Halet Çambel için yazdığı 'Halet Abla Destanı' kitabı, aynı isimle sahneye uyarlandı. Ancak oyuna Muğla belediyeleri sahip çıkmadı. Tiyatro sanatçısı Celil Yağız "Muğla Belediyesi başta olmak üzere yedi ilçe ve belde belediyesine teklif götürüldü ama hiçbirisi oyunun sahnelenmesini istemedi" dedi.
Muğla’da Halet Çambel'e vefasızlık
Haberler / Ege
6 Ocak 2013 Pazar 13:35
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
MUĞLA- Marmaris'te 1998- 2003 yılları arasında Kaymakamlık yapan İsa Küçük, Akyaka mimarisini dünyaya tanıtan merhum mimar Nail Çakırhan'ın halen beldede yaşayan eşi Halet Çambel için 254 sayfalık şiir kitabı yazdı. Küçük, kitabının önsözüne 'Halet Abla Destanı hem gerçek hem de bir düştür. Destanı Halet Abla yazdı, ben kaleme aldım. Yazılan bölüm gerçek, kaleme alınan bölümü düştür' diye yazdı. Kitap, aynı isimle oyunlaştırılıarak sahneye uyarlandı. Oyun, Muğla'da sadece 10 Temmuz 2012 tarihinde Marmaris İçmeler'de sahnelenirken, ülke genelinde Adana, Osmaniye, Kadirli, Ankara, Bartın, Düzce ve İstanbul'da seyirci karşısına çıktı ve beğeniyle izlendi.

Oyunu sahneleyen ve halen İstanbul'da oynayan Celil Yağız, Muğla'daki ilgisizliğe tepki gösterdi. Yağız, "Bu bir Türkiye gerçeği. Bunun için tek laf söylenebilir, çok yaralayıcı bir şey. Halet Çambel'e Muğla'nın kendi toprakları sahip çıkacak önce. Onlar sahip çıkarsa başkaları da sahip çıkar. Yerelden evrenselliğe ancak böyle çıkılır" dedi.

Oyunun sahnelenebilmesi için İstanbul ile Muğla arasındaki yol masrafları ile ekibin konaklama giderleri dışında ek bir ücret istemediklerini belirten Celil Yağız, "Tek oyun için 3-4 bin liralık bir gider gerekiyor. Eğer bu birkaç oyun olursa oyun başına 2 bin lira gibi bir rakam talep ediliyor. Muğla Belediyesi başta olmak üzere yedi ilçe ve belde belediyesine teklif götürüldü ama hiçbirisi oyunun sahnelenmesini istemedi. Gerekçeleri de çok fazla gider olduğu şeklindeydi. Oysa bu oyun Adana, Osmaniye, Kadirli, Ankara, Bartın, Düzce ve İstanbul'da büyük beğeni kazandı. Hatta hala İstanbul'da devam ediyor. Marmaris'teki oyun da belediye değil, Marmaris Kültür Merkezi ve Kalimerhaba Derneği sayesinde sahnelenebildi" dedi. .(dha)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası