Ege Postası
Geri

Muğla’nın belleği tarihi hamamda

MUĞLA Belediyesi tarafından restore edilip, 3 yıl önce kültür turizmin hizmetine açılan 500 yıllık tarihi 'Sekibaşı Hamamı', kentte ilgili tüm yayınların bulunduğu bellek ve sanat galerisi işlevi görüyor.
Muğla’nın belleği tarihi hamamda
Haberler / Ege
15 Ocak 2013 Salı 14:15
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
MUĞLA-  Hamamönü Mevkii'ndeki 15. Yüzyıl'a ait olduğu bilinen hamam, Muğla hakkında detaylı bilgi edinmek isteyen öğrenciler yanı sıra yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor. Belediye Başkanı CHP'li Osman Gürün, "Hamamda kültür envanterleri toplanıyor. Araştırmacılar burada çalışma yapıyor. Sergiler açılıyor ve müzik dinletileri yapılıyor. Gerçekleştirilen faaliyetler ve hamama yüklenen yeni fonksiyon, bölgeyi daha hareketli bir hale getirdi" dedi.

Muğla'nın değerlerini yaşamak, yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak amacında olduklarını belirten Başkan Gürün, "İlimizin en büyük kültürel varlıkları olan kentsel ve doğal SİT alanlarındaki restorasyonları biten tarihi binalarımızın turizme kazandırılması büyük önem taşıyor. Bu bizim en büyük değerimiz. Tarihi Sekibaşı Hamamı da turistik bir öneme sahip bir eser. Muğla'nın belleğini burada muhafaza ediyoruz. Muğla'nın değerlerini yaşamak, yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak amacındayız" dedi.

Tarihi hamamda, Muğla'yla ilgili yayınlanmış tüm eserlerin yanı sıra birinci derece SİT olan eserlerin kataloğu ve araştırmacıların yaptığı yayınları bulmak mümkün. Osmanlı arşivindeki Muğla kayıtları da günümüz Türkçesi'ne çevrilerek tarihi hamamda araştırmacıların hizmetine sunuluyor.

Hamamın öyküsü

Muğla'da Sekibaşı Mahallesi, Hamamönü Mevkii'nde yer alan hamam, 15. Yüzyıl'a ait. İlk sahipleri Muslihittin Mahallesi'nde yaşayan ve burada bir sokağa adını veren Camcılar Ailesi'ydi. 20'nci Yüzyıl'ın başlarında hamam el değiştirerek Ulalı Gölcükoğlu Hacı Salih'e satıldı. Bir süre Hacı Salih tarafından işletilen hamam daha sonra Topaloğulları'ndan Hacı İsmail'e kiralandı. 1950-1960'lı yıllarda hamamı Hacı Salih'tan satın alan Şeref Narin uzun süre hamamı işlettikten sonra Mahmut Baltacı'ya devretti. 1970 yılına kadar Mahmut Baltacı, 1970-1974 yılları arasında oğlu Bekir Baltacı tarafından işletilen hamam, kanalizasyon ve su sıkıntısı nedeniyle kapatıldı. 1977 yılına kadar çalıştırılmayan hamam son sahibi Yılmaz Ercan tarafından, kültürel amaçlı kullanılması koşuluyla 2006 yılında Muğla Belediyesi'ne bağışlandı.(DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası