Ege Postası
Geri

Muhalefet lideri Buthelezi: Türklerin yaptığı diyaloga çok ihtiyacımız var

Güney Afrika’da faaliyet gösteren Turkuaz Harmoni Enstitüsü, 8.'sini düzenlediği geleneksel 'Diyalog ve Arkadaşlık Yemeği’nde toplumun farklı kesimlerini biraraya getirdi. Geceye katılan Güney Afrika muhalefet liderlerinden Prens Mangosuthu...
Muhalefet lideri Buthelezi: Türklerin yaptığı diyaloga çok ihtiyacımız var
Haberler / Dünya
15 Eylül 2013 Pazar 12:43
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Güney Afrika’da faaliyet gösteren Turkuaz Harmoni Enstitüsü, 8.'sini düzenlediği geleneksel 'Diyalog ve Arkadaşlık Yemeği’nde toplumun farklı kesimlerini biraraya getirdi. Geceye katılan Güney Afrika muhalefet liderlerinden Prens Mangosuthu Buthelezi, 'Yaratıcımız ülkemizde en çok ihtiyaç duyduğumuz diyalogu Türklere yaptırıyor." dedi.

Siyasetçiler, akademisyenler, sanatçılar ve diplomatların katıldığı programlar Johannesburg, Cape Town ve Durban şehirlerinin tanınmış otellerinde düzenlendi. 'Diyalog ve Arkadaşlık' gecesine semazen gösterisi damgasını vurdu. Enstitü’nün 'toplumun en büyük problemi olan cahillik, fakirlik, iftiraka, okullar, yardım faaliyetleri ve diyalog merkezleri ile çözüm arıyoruz' konulu sunumu katılımcıları etkiledi. Sema gösterisini hayranlıkla izleyen davetliler, semazenlerle uzun uzun sohbet ederek Mevlana’nın felsefesi hakkında bilgi aldı.

GÜNEY AFRİKA’NIN EN ÇOK İHTİYAÇ DUYDUĞU DİYALOGU TURKUAZ YAPIYOR

Semazenlerin gösterisini hayranlıkla izleyen Inkatha Özgürlük Partisi kurucu lideri Prens Mangosuthu Buthelezi, Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) yaptığı açıklamada, "Şunu ifade etmeliyim ki, bir kaç yıldır Turkuaz Harmony Enstitüsü’nün diyalog yemeklerine katılmakla kendimi çok şanslı hissediyorum. Her defasında diyorum, Turkuaz’ın ülkemizde bizim toplumumuzun en çok ihtiyaç duyduğu diyalog faaliyetlerini yürütmesi, yaratıcımızın bize ikramı. Bizim tarihimiz çatışmalarla dolu ve çok kültürlü bir ülkeyiz, farklı kesimler arasında uzlaşmaya ihtiyacımız var. 1994’te bir mucize gerçekleşti, bütün dünyayı kendimize hayran bıraktık, ama daha yürüyecek çok uzun bir yolumuz var. Bize bu yolda eşlik eden Turkuaz Harmony Enstitüsü’nün katkıları muzzam. Bu diyalog faaliyetleri sadece bize değil bütün dünyaya ders veriyor." şeklinde konuştu.

Nelson Mandela döneminin içişleri bakanı Buthelezi, Suriye için ise, "Türkiye, Suriye krizinde çok önemli roller üstleniyor. Sadece sığınmacılara ev açmıyor. Suriye’de uzun vadede barış için elinden geleni yapıyor. Biz bu süreçte Suriye’de savaşın sona ermesi için Türkiye’den daha fazla çaba bekliyoruz." dedi.

Gecenin önemli konuklarından Güney Afrika Dışişleri Bakan Yardımcısı İbrahim İbrahim ise duygularını şöyle dile getirdi, "Bu program hangi dinden, renkten, kültürden olursan ol insanların beraber yaşayabileceğine dair çok güçlü mesajlar verdi. Diyalog faaliyetleri çok önemli. Ülkemizde 11 resmi dil ve 4 din var. Biz nasıl daha iyi bir toplum inşa ederiz diye düşünürken, Turkuaz, okullar, yardım dernekleri, klinik açarak, fakirlere, Güney Afrika insanının yaşam standarlarını yükseltmemize yardımcı oluyor."

Turkuaz Harmoni Enstitüsü Direktörü Ayhan Çetin de şu bilgileri verdi: "Her yıl olduğu gibi bu yıl da geleneksel diyalog yemeğimize katılım çok iyi oldu. İrlanda’dan gelen ve 3 şehirde de Fethullah Gülen Hacaefendi’nin diyalog felsefesi üzerine konuşan Prof. Dr. Johnston McMaster’in sözleri çok etkili oldu. Normal şartlarda biraraya gelmesi zor olan insanlar aynı masada muhabbet etti. Semazen gösterisi çok beğeni topladı ve gelen yoğun istek üzerine Turkuaz merkezinde ve Türk lokantasın da da semazenler gösteri yaptı."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası