Ege Postası
Geri

Münih mahkemesi kura çekerken de hata yaptığını kabul etti

NSU duruşmalarını takip edecek basın mensuplarının duruşmalara katılmasını kura yöntemiyle belirleyen uygulamada da hatalar yapıldığı ortaya çıktı. Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi (OLG), akreditasyon başvurusunu geri çektiği halde bir...
Münih mahkemesi kura çekerken de hata yaptığını kabul etti
Haberler / Dünya
1 Mayıs 2013 Çarşamba 15:56
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
NSU duruşmalarını takip edecek basın mensuplarının duruşmalara katılmasını kura yöntemiyle belirleyen uygulamada da hatalar yapıldığı ortaya çıktı. Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi (OLG), akreditasyon başvurusunu geri çektiği halde bir Alman gazeteciyi kuraya tabi tuttu. OLG Münih, bu gazetecinin salondaki yerini yeni bir kura ile bir Alman medyasına verecek. Bavyera Gazeteciler Birliği, tüm akreditasyon işleminin yeniden yapılmasını isterken, medya hukukçusu Prof. Dr. Ersnt Fricke kamuoyuna açık kura istedi.

Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi'nin (OLG), NSU Davası’nın basının izlemesi için uyguladığı ikinci işlemde de hatalar ortaya çıktı. İlk duruşmayı izleme uygulamasını Türk basınını dışarıda bıraktığından dolayı Anayasa Mahkemesi kararıyla iptal etmek zorunda kalan OLG Münih, kura yöntemine başvurduğu ikinci uygulamada da hatalar yaptı. Yayınladığı basın açıklamasıyla hatasını kabul eden OLG yönetimi, yanlışlıkla akredite edilen bir gazetecinin sandalyesinin boş kaldığını duyurdu ve bu sandalye için yeniden kura çekme kararı aldı.

Westdeutscher Rundfunk (WDR) adına çalışan bir gazetecinin, akreditasyon için yaptığı başvuruyu geri çekmesine rağmen kura çekimiyle akredite edilmesiyle ortaya çıkan hata, bu gazeteciden boşalan sandalyenin bu hafta içinde noter Prof. Dr. Dieter Mayer huzurunda yeni çekilecek bir kura ile duruşma salonunda yer alamayan bir Alman medyasına verilerek giderilecek.

Kura çekimindeki ikinci hata ise MDR radyosunun yanlışlıkla televizyon kanalları için ayrılan torbadan kuraya katılması oldu. Mahkeme, her şeye rağmen NSU davasının 6 Mayıs 2013 Pazartesi günü başlayacağını duyurdu.

AKREDİTASYON YENİDEN YAPILSIN

OLG Münih'in ikinci akreditasyon uygulamasında da hataya imza atması karşısında tepkiler gecikmedi. Uygulamadaki tuhaflıklara dikkat çeken Federal Anayasa Mahkemesi'nin eski başkanlarından Hans-Jürgen Papier, akreditasyon uygulamasının hukuka uygun, ancak memnun edici olmadığını söyledi. Die Welt gazetesine konuşan Papier, NSU Davası duruşmalarının ikinci bir salonda naklen yayınlanması taraftarı olduğunu dile getirdi. Bu konuda geçtiğimiz hafta açılan ilk davada davayı açanın 'kişisel haklarının ihlal edilmediği' gerekçesiyle Anayasa Mahkemesinin olumsuz yanıt verdiğini hatırlatan Papier, fakat gazeteciler açısından durumun farklı olabileceğine işaret etti.

Bavyera Gazeteciler Birliği de (BJV) uygulamaya tepki gösterdi. Bavyera Radyosu’na konuşan BJV Başkanı Jutta Müller, ilk akreditasyon işleminin hatalı olduğu için tekrar edildiğini, tüm yaşananların göz önüne alınarak akreditasyon işleminin tekrarlanması gerektiğini söyledi. Öte yandan ilk akreditasyon sonucunda mahkeme salonunda yer almasına rağmen ikinci uygulamada yer alamayan gazeteci ve medya kurumlarının OLG Münih'i dava etmeye hazırlandığı ileri sürüldü.

OLG' Münih’in kur’a çekimi ile yaptığı akreditasyon uygulamasının kamoyuna kapalı yapılması da eleştiri oklarının hedefi oldu. Medya hukuku uzmanı Prof. Dr. Ernst Fricke, OLG Münih'in kura çekilişini kamuya açık şekilde de yapmasının mümkün olduğunu ifade etti. ''Loto bile televizyon aracılığı ile kamuoyuna açık çekiliyor. Mahkemenin saklayacak hiçbir şeyi olmamalı.'' şeklinde konuşan Fricke, hukuki açıdan sorun teşkil etmese de kamuya kapalı kura çekiminin hoş olmadığını belirtti. Saygın medya kurumlarının da salonda yer alabilmesi için yerel ve ulusal medya ile internet gazetecileri için ayrı gruplar oluşturulabileceğini sözlerine ekleyen uzman, bununla birlikte artık şikayet edilebilecek bir durumun kalmadığını savundu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası