TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, bugün Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bütçesi görüşülüyor. HDP Milletvekili Murat Çepni, bütçe görüşmeleri sırasında söz alarak şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bakanlığın yaptığı sunumunu da dinledik. Fakat bakanlığın sunumunu dinlerken Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı mı sunum yaptı yoksa Müteahhitler Birliği mi sunum yaptı tam anlayabilmiş değiliz. Çünkü bu sunumda çevre yoktu, ekoloji mücadelesi yoktu, bu sunumda Aliağa asbestli gemi yoktu, Gaziemir yoktu, SİNPAŞ yoktu, Şırnak'ta katledilen ağaçlar yoktu, İkizdere yoktu ve daha niceleri yoktu. Olan bir tek şey var, o da beton vardı, yeni betonlaşma vardı."
"ÇEVRE BAKANLIĞI'NIN İNŞAATÇILIK MI KONUŞMASI LAZIM"
Çepni, Bakan Kurum'a "Ben sadece birkaç şey sormak istiyorum, iklim krizi tüm dünyanın temel sorunu, defalarca konuştuk, dünya bir yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Bizim bakanlığımız bunun çözümünü betonda mı buluyor? Ormanların hızla yok olduğu, ülkenin yüzölçümünün yarısından fazlasının maden şirketlerine tahsis edildiği, ormanların, suların, göllerin hızla yok olduğu, kentlerin bir mezarlığa dönüştüğü koşullarda Çevre Bakanlığı'nın inşaatçılık mı konuşması lazım yoksa bunların çözümünü mü konuşması lazım? Böyle bir şey olabilir mi?" diye sordu.
"BÖYLE BİR ÇEVRE BAKANLIĞI OLABİLİR Mİ?"
İzmir'in Aliağa ilçesinde sökümü planlanan, fakat asbest olduğuna yönelik eleştiriler sonrasında gelişi iptal edilen Brezilya donanmasına ait Sao Paulo isimli gemiyi hatırlatan Çepni, şöyle konuştu:
"Ben Bakan beye de buradan şunu sormak istiyorum, özellikle, Aliağa'da asbestli bir gemi meselesi yaşandı, Sao Paulo gemisi Türkiye'ye geldi, gelecekti. Hem dünyada hem de Türkiye'de bilim insanları bu konuda açıklamalar yaptılar. Dedik ki, 'Bu gemide 600 ton asbest var, zehir var' fakat bakanlık dedi ki, 'Hayır, bu gemide sadece 6 ton zehir var. Zehrin çoğu değil de azı var, buna razı olun' Daha sonrasında bu geminin gelişi bakanlık tarafından iptal edildi. Şimdi buradan soruyorum: Bakanlığın bu konuda bir özeleştiri vermesi gerekmez mi, bir özür dilemesi gerekmez mi? Bu konuda, bilim insanlarını, ekoloji örgütlerini tebrik etmesi gerekmez mi, teşekkür etmesi gerekmez mi? Böyle bir Bakanlık olabilir mi? Böyle bir Çevre Bakanlığı olabilir mi?"