TBMM Genel Kurulu, bugün Meclis Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş başkanlığında toplandı. Genel Kurul’da, MHP Gaziantep Milletvekilli Ali Muhittin Taşdoğan, CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin ile AK Parti Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazoğlu’nun gündem dışı konuşmalarının ardından grup başkanvekilleri söz verildi. Erdoğmuş, ilk olarak İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu’na söz verdi. Dervişoğlu, şunları söyledi:
“EYT MESELESİ ARTIK TOPLUMSAL BİR SORUN VE KANAYAN BİR YARADIR”
“EYT meselesi artık toplumsal bir sorun ve kanayan bir yaradır. Devlet, vatandaşına karşı adil olmalıdır. Devlet, vatandaşına zorluk çıkarmaz, vatandaşını mağdur etmez ve vatandaşın haklarını elinden almaz. Sosyal devlet olmanın gereği de zaten budur. Hükûmet, yaklaşık 5 milyon kişiyi ilgilendiren emeklilikte yaşa takılanlar için bir çalışma başlatıldığını ifade etmiştir.”
AK Parti’nin getireceği EYT teklifinin yetersiz olduğunu savunan Dervişoğlu, “Yaş sınırı ve sigortalılık sürelerine bakılacak, 50 yaşın altında olmama ve 1999 öncesi BAĞ-KUR ya da SSK sicil kaydı bulunma şartı aranacakmış. Kanun çıktığında prim ve gün sayısını dolduranlara da emeklilik hakkı gelebilecekmiş. Bize göre bu çalışma yetersizdir. 25 yıl, 5 bin 450 günü dolduran emeklilik hakkını kazanmalıdır. Kazanılmış haklar, herhangi bir yaş sınırına takılmadan da eksiksiz olarak hak sahiplerine verilmelidir. Bu temenniyi ifade ediyorum ve hükûmeti de bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum” dedi.
“GAZ FİYATLARI ARTABİLİR, RUSYA KADEMELİ OLARAK DOĞAL GAZI KESEBİLİR”
Dervişoğlu, Ukrayna ile Rusya arasındaki gerilime ilişkin de “Putin'in Donbas bölgesine girmesi için orduya talimat vermesi sonrası bölgede savaş beklentisi artmıştır… Muhtemel bir Rusya-Ukrayna savaşında Türkiye olarak bizi doğrudan etkileyen birtakım olaylar yaşanacak ve bizi bekleyen bazı tehlike ve tehditler de oluşacaktır. Olası bir savaş, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de doğal gaz dengelerini değiştirecektir. Gaz fiyatları artabilir, Rusya kademeli olarak doğal gazı kesebilir. Yine bu konjonktürel durumdan kaynaklı olarak döviz yükselecektir. Dövizin yükselmesiyle birlikte iç piyasada hammadde sıkıntısı yaşanabilir, vatandaşlarımız yeni bir zam dalgasıyla da karşı karşıya kalabilir. Turizm sekteye uğrayabilir. Geçtiğimiz sene Rusya ve Ukrayna'dan ülkemize gelen 7 milyon turist sayısında ciddi bir azalma olması da söz konusu olabilir. Biliyorsunuz Rusya'dan buğday ithal ediyoruz, bu süreç sekteye uğrayabilir. Buğday fiyatları artabilir, buğday üreticisi ve çiftçimiz zarara uğrayabilir. Bunlara karşı tedbirler geliştirmek, stratejik planlar yapmak mecburiyetindeyiz. Petrol fiyatlarındaki artış ülkemize akaryakıt zammı olarak yansır” uyarısında bulundu.
Dervişoğlu, “Tüm bu riskler ciddi bir biçimde değerlendirilmelidir. Hükûmet, muhtemel bir savaşta vatandaşımızı daha da zora sokabilecek durumları önceden tespit ederek o alanlarda politika geliştirmek sorumluluğunda olduğunu unutmamalıdır” diye konuştu. (ANKA)