Ege Postası
Geri

Myanmar’da 7 Müslüman hapis cezasına çarptırıldı

Myanmar mahkemesi, ülkede yaşanan etnik çatışmalardan dolayı 7 Müslüman’a hapis cezası verdi. Bir kişi Budist rahibi öldürmek suçundan müebbet hapis aldı. Mahkemenin, Müslümanlara yönelik etnik şiddet olaylarından dolayı sadece Müslümanlara...
Myanmar’da 7 Müslüman hapis cezasına çarptırıldı
Haberler / Dünya
21 Mayıs 2013 Salı 15:48
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Myanmar mahkemesi, ülkede yaşanan etnik çatışmalardan dolayı 7 Müslüman’a hapis cezası verdi. Bir kişi Budist rahibi öldürmek suçundan müebbet hapis aldı. Mahkemenin, Müslümanlara yönelik etnik şiddet olaylarından dolayı sadece Müslümanlara ceza vermesi, buna karşılık Budist toplumdan kimseye ciddi suçlamalar yapılmaması dikkat çekti.

Myanmar mahkemesi diğer Müslümanlara ise 2 ile 14 yıl arasında hapis cezası verdi.

Myanmar’ın Meikhtila şehrinde 20 Mart’ta başlayan ve yaklaşık bir hafta süren şiddet olaylarında çoğunluğu Müslüman 44 kişi ölürken, 12 bin kişi de evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

Şiddet olaylarının Müslümanlara ait bir altın mağazasında başladığı, Budistlerin saldırması üzerine de Müslüman toplumun karşılık verdiği ifade ediliyor. Altın mağazasının yağmalanması gerginliği tırmandırırken, bir rahip linç edilmişti. Olayların yayılması üzerine özellikle azınlık Müslümanlara yönelik şiddet olayları patlak vermişti.

Şehirde artık şiddet olayları kontrol altına alınırken, azınlık Müslümanların, çoğunluğun Budist olduğu ülkede adalet bulabilecek mi soruları doğuyor. Myanmar’da son bir senede yaşanan olaylarda yüzlerce Müslüman öldürülürken, binlerce kişi de evsiz kalmıştı.

Myanmar hükümeti bölgede olağanüstü hal ilan ederken, düzeni sağlamak için şiddetin yayıldığı ülkenin orta kesimlerine ordu birlikleri sevk etmişti. Myanmar Din İşleri Bakanı Hsan Hsint, dün parlamentoda 20 ile 28 Mart 2013 tarihleri arasındaki olayların resmi bilançosunun açıkladı: 44 ölü, 90 yaralı, bin 800 ev, 27 cami ve 14 İslam okulu yıkıldı.

Hsint, olaylar sonucu 143 kişinin tutuklandığını ve bunlardan 47 kişinin resmi olarak yargılandığını söyledi.

Hepsi Müslüman, altın mağazasının sahibi ve 2 çalışanı, hırsızlık ve yaralama suçlarından Nisan’da 14 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Myanmar Din İşleri Bakanı Hsan Hsint, yargılanan kişilerin dini ile ilgili bilgi vermezken, Budistlere hiçbir ciddi suçlama yapılmadı.

Myanmar makamları, niye sadece Müslümanlar ceza aldı sorusuna ise “ilk önce olayı başlatanlar yargılandı, olaylara karışanlar daha sonra yargılanacak” cevabını veriyor.

Myanmar’da yaklaşık yarım asırlık askeri rejimden sonra yönetime gelen Devlet Başkanı Thein Sein hükümeti, ülkedeki azınlık Müslümanların haklarını koruyamamakla eleştiriliyor. Myanmar’ın batısında geçtiğimiz yıl Budistler ile Müslüman Rohingyalar arasında yaşanan şiddet olaylarında yüzlerce Müslüman ölmüş, 125 bin kişiyi de evini terk etmeye zorlamıştı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası