Ege Postası
Geri

NASA açıkladı: İşte tüyler ürperten Mars gerçeği

NASA: Mars'ın atmosferini Güneş yok etti. NASA, düzenlediği basın toplantısında Mars'ın atmosferi hakkında yeni bilgiler sundu. Kızıl Gezegen'in Güneş fırtınaları nedeniyle atmosferini kaybettiği belirtildi.
NASA açıkladı: İşte tüyler ürperten Mars gerçeği
Haberler / Dünya
6 Kasım 2015 Cuma 09:22
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Mars’ta "sıvı halde su bulunduğu" açıklamasıyla bilim dünyasını sarsan NASA, Kızıl Gezegen'le ilgili yeni bir bulgu paylaştı. NASA, Mars'ın karbondioksit ağırlıklı atmosferinin bundan milyarlarca yıl önceki bir Güneş fırtınası nedeniyle parçalandığını duyurdu.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Mars'la ilgili merakla beklenen yeni açıklamasını yaptı.

MAVEN misyonu kapsamında toplanan bulguların sonuçlarını açıklayan NASA, Mars'ın karbondioksit ağırlıklı atmosferinin bundan milyarlarca yıl önceki bir Güneş fırtınası nedeniyle parçalandığını duyurdu.
Bu keşif, bir zamanlar Dünya benzeri bir gezegen olan Mars'ın nasıl soğuk ve çölleşmiş bir gezegen haline geldiği konusunda büyük ipuçları veriyor.

4 MİLYAR YIL ÖNCE
Science and Geophysical Research Letters dergisinde yayımlanan araştırma, Mars'ın yaklaşık 4 milyar yıl önce Dünya'nın ki gibi kalın bir atmosfere sahip olduğunu ortaya koydu. Söz konusu dönemde Mars yaşama olanak verecek ısı, su ve gaz yoğunluğuna sahipti. Gezsegenin atmosferinin uzaya kaybolmasıyla, Mars ısı ve radyasyona karşı korunmasız hale geldi ve okyanuslarını kaybetti. Ayrıca bugünkü gibi gece ve gündüz arasında belirgin ısı farkı oluştu. 
Araştırmada yer alan Colorado Üniversitesi Atmosfer ve Uzay Fiziği Laboratuvarı'ndan Bruca Josky, "Atmosferin kaybolmasından sonra suyun nereye gittiği şu an karşımızdaki en büyük soruyu teşki ediyor" ifadesini kullandı. 

MANYETİK ALAN KAYBOLDU
Mars'ın bugünkü soğuk ve kurak haline gelmesinin ana sebebi, manyetik alanını kaybetmesi olarak belirtildi. 4 milyar içinde manyetik alanı giderek zayıflayan Mars, Güneş'ten yaklaşık 3 milyon kilometre hızla yayılan parçacıklara karşı savunmasız kaldı. 

Bilim insanları, 4,3 milyar yıl önce Mars'ta var olan okyanusların, gezegenin yüzeyini 140 metre derinlikte kaplayacak kadar su içerdiğini tahmin ediyor. 
MAVEN ekibinde yer alan Stephen Bougher, uzay aracının atmosfer gözlemlerinde 'bol miktarda su ve hidrojen molekülü tespit ettiğini ve bu bulgunun diğer bilgilerle uyuştuğunu' söyledi. 
Bilim insanları, Curiosity'nin yerde yaptığı gözlemlerde elde ettiği radyosyon ölçümlerinin de atmosferin nasıl yok olduğunu açıklayan teoriye uyuştuğunu not düştü. NASA, atmosfer ve yerden elde edilen bilgilerin ileriki günlerde birleştirileceğini ve Mars'ın 4 milyarlık süreçte ne yaşadığına dair daha net bir tablo çıkarılacağını açıkladı.




DÜNYA MANYETİK ALANLA KORUNUYOR
Mars'ta Dünya'daki gibi bir küresel manyetik alan yok. Bu alan Dünya'yı Güneş fırtınalarının neden olduğu ultraviyole radyasyon, yüksek enerjili gaz patlamaları ve manyetik partiküllerden koruyor.
Mars'ın yörüngesindeki MAVEN uzay aracının topladığı bilgileri aktaran NASA, soz konusu Güneş fırtınalarının şu an da Mars'ın atmosferinde saniyede 100 gram gaz kaybına neden olduğunu açıkladı.
Bilim insanlarına göre, Mars'ın atmosferinin parçalanmasına yol açan gelişmelerin üzerinden, 3.7 ila 4.2 milyar yıl arasında bir zaman geçti.



PEKi SUYA NE OLDU'
MAVEN, Mars'taki suya neden olduğu konusunda ise henüz kesin bir sonuca ulaşamadı. Ancak bilim insanlarina göre iki ihtimal var: Ya atmosfere kaçtı ya da buzullarin altında kaldı.

NASA, Eylül ayı sonunda yaptığı açıklamada da, Mars'ta sıcak aylarda akan tuzlu su bulunduğuna dair çok güçlü kanıtlara ulaşıldığını açıklamıştı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası