Ege Postası
Geri

NATO, Afganistan’a ulaşımda Rusya’yı pahalı buldu

Afganistan’a ulaşımda Rusya’nın tahsis ettiği Ulyanovks transit merkezi pahalı olduğu için NATO ülkeleri tarafından bir yıldır kullanılmadığı ortaya çıktı. Ulyanovsk kargo merkezi Rusya-ABD arasında işbirliğinin başarılı örneklerinden...
NATO, Afganistan’a ulaşımda Rusya’yı pahalı buldu
Haberler / Dünya
16 Ağustos 2013 Cuma 15:19
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Afganistan’a ulaşımda Rusya’nın tahsis ettiği Ulyanovks transit merkezi pahalı olduğu için NATO ülkeleri tarafından bir yıldır kullanılmadığı ortaya çıktı. Ulyanovsk kargo merkezi Rusya-ABD arasında işbirliğinin başarılı örneklerinden biri olarak gösteriliyordu.

Kommersant gazetesi Rusya’nın NATO ülkelerinin 2008’den bu yana Rusya üzerinden yaptıkları askeri olmayan nakliyelerden yaklaşık 300 milyon dolar civarında gelir elde ettiğini yazdı. 2012’de açılan Ulyanovsk transit kargo merkezi ise pahalı olması nedeni ile NATO ülkeleri tarafından tercih edilmiyor.

İsmi gizli tutulan bir diplomat gazeteye verdiği bilgide, Ulyanovks üzerinden bir konteynırın Afganistan’a ulaşması 50 bin Euro. Aynı konteynırın Özbekistan’ın Termez kenti üzerinden gönderilmesi ise 30 bin Euro’ya mal oluyor. NATO ülkeleri pahalı olan Rusya yolunu son aylarda neredeyse hiç kullanmıyor.

Rus hükümeti yetkilileri terminalin diğer ulaşım hatlarına göre çok daha ucuz ve güvenli olduğunu savunuyor. Rus makamlar, NATO’nun stratejik nedenlerle Ulyanovsk transit bölgesini kullanmadığını düşünüyor. Yetkili, “NATO Afganistan ulaşım yollarını çeşitlendirmek istiyor. Tek bir hata bağımlı kalmayı güvenli bulmuyor.” açıklamasında bulundu.

Bir diğer sorun da NATO’nun kargoların taşınmasında Batılı lojistik firmalarını kullanmak istemesi. Rusya güvenlik gerekçesi ile bu şekilde bir ulaşıma izin vermiyor.

Interfax’a açıklamada bulunan NATO yetkilisi, transit bölge kullanımı anlaşma süresinin yenilenmesinin henüz gündemde olmadığını, güzergah tercihinde maliyetin yanı sıra, güvenlik ve mesafenin de etkili olduğunu söyledi.

Rusya’da son yıllarda yoğun tartışma konusu olan NATO transit merkezi ile ilgili Rusya Başbakan Yardımcısı Dmitri Rogozin, “NATO tuvalet kağıtlarının Rusya üzerinden taşınması, ulusal güvenliğimizi tehdit etmez…” değerlendirmesinde bulunmuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası