NYT’den şok iddia: Türk yetkililer duyunca ‘mosmor’ oldu!
ALMANYA ve ABD, Türkiye’ye Suriye’den olası bir füze saldırısını önlemek için konuşlandırdıkları füze savunma sistemi Patriotları geri çekme kararı almalarındaki “resmi gerekçeleri” Ankara’ya iletti. Almanya gerekçe olarak Patriot birliğinde karşılaşılan asker rotasyonu sorununu, dolayısıyla personel bulma sıkıntısını gösterdi. Öte yandan, New York Times gazetesi, ABD'li yetkililere dayandırdığı haberinde, "İki hafta önce Patriotların çekileceği kendilerine söylendiğinde Türk yetkililerin mosmor olduğunu" ileri sürdü.
Bu gerekçenin arkasında, Kahramanmaraş’ta konuşlu Patriotlar için bulunan yaklaşık 250 Alman askerinin yaşadığı değişik sorunların olduğu öne sürüldü. Resmen ifade edilmese de Alman askerleri, kültürel boyut da dahil olmak üzere bulundukları bölgedeki yaşam koşullarından memnun olmadıklarını, Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki emir-komuta anlayışının kendilerine uygun olmadığını ve bu nedenle sorun yaşadıklarını birçok kez Federal Meclis’in Savunma Komisyonu’na iletmişlerdi. Son dönemde PKK ile yeniden başlayan çatışmalar da özellikle Almanya’da muhalefette olan Yeşiller ve Sol Parti tarafından sıkça gündeme taşınmaya başlandı. Alman Ordusu’nda görev yapan askerler, bu gerekçelerle Türkiye’ye gitmek istemediklerini bildirince, Federal Savunma Bakanlığı, Patriot birliğinde görev yapan askerleri değiştirmede personel sıkıntısı yaşamaya başladı.
- MERKEL DE İSTEMEDİ İDDİASI
Perde arkasında, Merkel hükümetinin, Türkiye’nin NATO’dan Patriot talebine çok sıcak bakmadığı, Ankara’nın Şam yönetimine “Arkamda NATO var” mesajını göstermek için ittifaka gereksiz baskı yaptığını düşündüğü de ileri sürüldü. Merkel’in “en başından beri Türkiye’ye Suriye’den füze tehditi olmadığı” düşüncesinde olduğu iddia edilerek, Patriotların ve askerlerin geri çekilmesine “yeşil ışık” yaktığı belirtildi.
- YAZILIM GEREKÇESİ
ABD ise Gaziantep’te konuşlu Patriot birliğini geri çekmesine resmi gerekçe olarak füze savunma sisteminin yeni teknik donanımlara sahip olması için “yazılımında yapılacak yenilikleri” gösterdi. Washington yönetimi, Patriotlar geri çekilse de, Türkiye’nin Suriye’den gelecek olası füze saldırılarına karşı Doğu Akdeniz’deki ABD Donanması tarafından kullanılan entegre deniz silahları sistemi olan “Aegis Savaş Sistemi” ile korunacağı sözü verdi. NATO’nun Avrupa’daki füze savunmu sisteminin parçasını oluşturan “Aegis”, düşman hedeflerini imha etmek için güçlü bilgisayar ve radar teknolojisine sahip.
- OPERASYONLAR VE İRAN
Alman basınında, Almanya’nın Patriotları geri çekme nedeni, “Federal hükümetin Türkiye’nin PKK’ya yönelik operasyonlarına ve IŞİD’le istenilen düzeyde mücadele etmemesine tepkisi” olarak değerlendirilse de, Dışişleri bu iddiaların doğru olmadığını savunuyor. Ankara, Patriotların çekilmesini, “ABD’nin İran’la varılan nükleer müzakere karşılığında Tahran’a jesti” olarak yorumlanmasının da doğru olmadığı görüşünde.
NYT: TÜRK YETKİLİLER ÇOK ÖFKELENDİ
New York Times (NYT) gazetesi, ABD’nin sistemi çekme kararını Türkiye ile yürüttüğü hassas müzakerelerden sonra aldığını belirtti. Buna göre Amerikalı yetkililer, Patriot’ların beklenen çekilme kararına dair resmi duyuruyu ABD Başkanı Barack Obama ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üsler ve diğer anti-terör konularını 22 Temmuz’da ele aldıkları telefon görüşmesinin sonrasına kadar geciktirdi. ABD eski Savunma Bakanı Yardımcısı Derek Chollet gazeteye yaptığı açıklamada, “Bir anlaşma olmadan önce ABD’nin Türkiye’ye taahhütlerini azaltıyor şeklinde algılanabilecek herhangi bir duyuru yanlış sinyal gönderebilirdi” dedi. NYT’ye konuşan dört ABD’li yetkili, iki hafta önce Patriotların çekileceği kendilerine söylendiğinde Türk yetkililerin buna çok öfkelendiklerini ileri sürdü. Gazete, tepki ile ilgili İngilizce “livid” kelimesini kullandı. Bu sözcük “çok sinirlenmek”, “mosmor olmak” gibi anlamlara geliyor.
ALMANYA: ÇÖZÜM SÜRECİ VE OPERASYONLARLA İLE İLGİSİ YOK
ALMANYA’nın füze savunma sistemini ve birliğini Türkiye’den geri çekme kararıyla ilgili olarak Alman hükümet yetkilileri, kararda Türkiye’nin PKK hedeflerini vurmasının ve çözüm sürecinin kesintiye uğramasının hiçbir rolü olmadığını belirtti. Almanya Savunma Bakanlığı sözcüsü Albay İngo Gerhartz, Suriye’de balistik füze saldırısı tehlikesinin hemen hemen hiç kalmadığını ve sadece bu nedenle geri çekme kararı aldıklarını vurguladı.
NATO: SURİYE FÜZELERİNİN TÜRKİYE’YE TEHDİDİ DÜŞÜK
NATO, karar için; Türkiye’ye yönelik Suriye füzeleri tarafından oluşturulan tehdidin şu anda ‘düşük’ olduğunu belirtti. Bir NATO yetkilisi Hürriyet’e yaptığı açıklamada, “Şu anda Türkiye’ye yönelik Suriye füzeleri tarafından oluşturulan tehdit düşük olarak değerlendirilirken, Suriye’nin içindeki muhalif gruplara karşı fırlatılan füzelerin Türkiye’ye düşme riski bulunmaktadır” dedi.