Ege Postası
Geri

Narbel'de çileye kaymaz asfaltla çözüm

Sayısız kazanın meydana geldiği ve vatandaşlar için adeta eziyet yolu haline gelen Narbel'de yaşanan sıkıntıya kaymaz asfalt ile çözüm bulundu. Yaz sezonun açılması ile birlikte kentteki asfaltlama çalışmalarına hız katan İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri birçok bölgede klasik asfalt yerine özel karışım, çift kat harç tipi asfalt kullanarak kazaların önüne geçmeyi hedefliyor. Narbel'de çileye kaymaz asfaltla çözüm
Narbel'de çileye kaymaz asfaltla çözüm
Haberler / İzmir
13 Temmuz 2015 Pazartesi 14:25
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Yaz mevsiminin başlaması ile birlikte asfalt sezonunu açan İzmir Büyükşehir Belediyesi, tehlikeli görülen ve kazaların yaşandığı kent içi yollarda özel önlemlere gitmeye başladı. Kazaların önüne geçmek için kayma tehlikesi bulunan eğimli yollara fren mesafesini kısaltan, yağışlarda kaymayı önleyen ve sürtünmeyi azaltan özel karışım asfalt uygulamasını yaygınlaştıran belediye ekipleri, ilk neşteri Narlıdere ve Bornova'ya vurdu.
 
 
 
KAZALAR YARI YARIYA AZALDI
İzmir Büyükşehir Belediyesi, yoğun trafiğe maruz kalan kavşaklar, cilalanmış asfalt veya beton kaplamalı yollar ile kayma tehlikesi bulunan eğimli yollara kaydırmaz özellikte (çift kat harç tipi) asfalt döşüyor. İzmirlilerden gelen talepleri ve şikayetleri değerlendiren Büyükşehir Belediyesi'nin yaygın olarak kullanmaya başladığı yeni teknik sayesinde kazalar da yüzde 50 oranında azaldı.


 
NARLIDERE VE BORNOVA YOLLARINA ÖZEL ASFALTLA NEŞTER
İlk olarak 2010 yılında başlayan uygulama kapsamında vatandaşların başlıca şikayet konusu olan Narlıdere'deki caddelere öncelik veren Büyükşehir Belediyesi, çalışmalar dahilinde Bornova diğer ilçelerde de klasik asfalt yerine kazaları yüzde 50 oranında azaltan kaymaz asfalt kullanmaya başladı. Narlıdere'de vatandaşlar arasında "çile yolu" olarak da adlandırılan Narbel'de ve 27 Mayıs Caddesi, Çayırlı Sokak, Erdal İnönü Caddesi, 9 Eylül Caddesi, Özkarakaya Caddesi'nde kaymayı önleyen asfalt serimi yapan Büyükşehir Belediyesi, kış mevsimde büyük sıkıntı yaşanan Bornova Çamiçi Köyü yollarında ve dik yokuşları ile bilinen Homeros Vadisi ile Atatürk Mahallesi'nde de benzer uygulamayı hayata geçirdi. Devam eden çalışmalar kapsamında Gaziemir, Çiğli ve Konak'ın sıkıntı yaşanan kesimlerinde de yeni asfalt tipinin kullanılması ile yaşanan kazaların önüne büyük oranda geçilecek. Yeni kaymaz asfalt uygulamasının önümüzdeki dönemde yaygınlaştırılarak kentin diğer birçok noktasında da kullanılmaya başlayacağı öğrenildi.


 
HEM SICAĞA DAYANIKLI, HEM DE DAHA GÜVENLİ
Harç tipi asfalt kaplama soğuk olarak uygulanıyor ve özel bir emülsiyon ile bazalt malzeme karışımından oluşuyor. Uygulama, özel bir makine (araç ekipmanlı finişer) ile yapılıyor. Yapılan asfalt kalınlığı 1,6 cm olduğu için uygulanan bölgelerde kaldırım ile asfalt arasındaki fark fazla değişmiyor. Asfaltlama yapıldıktan sonra yol, hava koşullarına bağlı olarak değişmekle birlikte ortalama 1–1,5 saat içinde trafiğe açılabiliyor. Su geçirmez olan çimento karışımlı harç tipi asfaltta “dayanıklılığı artırmak için” kırma bazalt taşı kullanılıyor. Karışımın çimento bazlı olması, asfaltın sıcaktan erimesini önlüyor. Araç lastiklerini daha iyi kavrayarak sürtünmeyi azaltan bu asfalt, savrulmaya karşı direnci de artırıyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası