Ege Postası
Geri

Narda üretim iyi fiyat düşük

İzmir’in Selçuk İlçesi’nde bu yıl 4 bin ton kaliteli nar hasadı bekleniyor. Selçuk Ziraat Odası Başkanı Süleyman Yeşil, rekoltenin gayet iyi olduğunu, ancak kilo için verilen 50- 60 kuruşun üreticiyi memnun etmediğini söyledi.
Narda üretim iyi fiyat düşük
Haberler / İzmir
4 Ekim 2012 Perşembe 12:41
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR -Selçuk İlçesi’nde Ziraat Odası tarafından 2004 yılında yaptırılan bir araştırmanın ardından pamukçuluğa alternatif olarak üretimine başlanan nardan beklenen verim alındı. Hicaz narı, başta Avrupa olmak üzere çeşitli ülkelere ihraç ediliyor. Selçuk Ziraat Odası Başkanı Süleyman Yeşil, ilçede tarım denildiğinde akla ilk gelen ürünlerin pamuk ve karpuz olduğunu hatırlattı. Karpuz üretiminin tamamen bittiğini, pamukçuluğun da yok denecek kadar az olduğunu belirten Yeşil, bu nedenle oda olarak harekete geçtiklerini ve Selçuk çiftçisini nar ile tanıştırdıklarını anlattı. İlçede nar dikilen alanların 7 bin dönüme ulaştığını kaydeden Yeşil, "Bu yıl 4 bin ton kaliteli nar hasadımız olacak. Eğer bu arazilerde pamuk ekimi devam etseydi, 2 bin 3 bin ton civarında ürün alırdık" dedi. 

DALINDA ÇATLAR

Selçuk’ta diğer bölgelere göre hicaz narının erken yetiştiğini ifade eden Yeşil, "Diğer bölgelere oranla 20 gün önce kesime başlanıyor. Bu yıl havaların da sıcak gitmesi narın çok kısa sürede olgunlaşmasını sağladı. Bu ay sonuna kadar kesim yapmak zorundayız. Aksi takdirde, nar dalında çatlar ve kalitesini kaybeder" diye konuştu.

REKOLTE İYİ AMA FİYAT DÜŞÜK

Bu yıl 4 bin ton bekledikleri rekoltenin kendilerini sevindirdiğini belirten Süleyman Yeşil şunları söyledi:

"Geçen yıllarda kilosunu 80- 90 kuruşa satıyorduk. Bu yıl ise 50- 60 kuruşa satabiliyoruz. Bu fiyatlar mutluluğumuzu gölgeledi. Selçuklu üreticimiz her yıl zeytini, narenciyeyi, şeftaliyi, inciri, maliyetin altında veya maliyetine satarak bitiyor. Örneğin, bu yıl zeytin çok ama hala yağmur yağmadı. Yağmazsa rekoltenin düşeceği kesin. 10 yıl önce zeytinyağının kilosunu 6 liraya satardık. Geçen yıl 4- 5 liraya zor sattık. Bu yıl da olacağı bu. Nar da böyle giderse, bu kadar özveri ile çalışan, her yıl yeni bir umutla canla başla çalışmasına devam eden ve genellikle ihracata yönelik ürün yetiştiren çiftçimiz, dibe batacak." 

Süleyman Yeşil, şu anda sulanabilir arazilerde 11 bin dönüm mandalina, 10 bin dönüm şeftali, 20 bin dönüm zeytin, 7 bin dönüm hicaz narı, 3 bin dönüm incir ve bin dönüm de de mısır üretimi yapıldığını söyledi.(DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası