Ege Postası
Geri

Nasır betonculara İTO’dan cevap verdi

Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır çimento firmalarının hazır betona yaptıkları zamla ilgili getirdiği açıklamaya İzmir Ticaret Odası Ocak Ayı Meclis Toplantısı’nda cevap verdi. Beton firmalarının dediği gibi yapılan zamların daire başı 650 TL değil 3 bin TL tutarında bir fiyat artışına neden olduğunu ifade eden Nasır, İzmir Ticaret Odası’nı kuruluşuna uygun hareket ederek kartelleşmiş çimento firmalarının serbest ticaret kanununa göre hareket etmelerini sağlamaya çağırdı. Nasır betonculara İTO’dan cevap verdi
Nasır betonculara İTO’dan cevap verdi
Haberler / Ekonomi
28 Ocak 2016 Perşembe 11:04
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir Ticaret Odası’na 12 yıl önce ilk giriş nedeninin beton firmalarına karşı mücadele etmek olduğunu hatırlatan Nasır “Sigortaların attığı, elektriklerin gittiği bir başkanlık yarışımız oldu. O zamanki mücadelemiz bizi federasyonlaşmaya ve konfederasyonlaşmaya kadar götürdü. O zamandan bu yana ne değişt? Hiçbir şey. Hala İzmirliler çimentoyu Türkiye’nin en pahalı fiyatına kullanmaya devam ediyor” dedi.

"İTO BAŞKANI DEMİRTAŞ: TURİZM AÇISINDAN ZOR BİR YILA GİRDİK" HABER İÇİN TIKLAYINIZ!!!


UFAK HESAPLARLA KANDIRAMAZLAR
İzmir’in çimentoyu diğer illere oranla hep pahalıya kullandığına dikkat çeken Nasır, Konya ile İzmir arasındaki fiyat farkının 60 TL’ye kadar çıktığının altını çizdi. 2015 yılında hazır betonu 124 TL 95 kuruştan alırken 2016 yılı ile birlikte fiyatın 154 TL 98 kuruşa fırladığını ifade eden Nasır “Bu fiyat Konya’da 90 TL 85 kuruş. Kayseri’de 96 TL. Bir çimento firması yetkilisi EBSO’da kendince hesap yapmış ve daire başına sadece 650 TL’lik bir artışın söz konusu olduğunu belirtmiş. Gazeteler ise hangisi haklı diye bir haber yapmışlar. Oysa hesap ortada. Bu ilkokul öğrencisinin bile rahatlıkla yapabileceği bir hesap. Daire başına 3 bin TL’lik bir maliyet artışı var. Bu da 100 dairelik bir projede 300 bin TL yapar. Bu yalnızca bize değil tüm İzmirlilere yansır. Ufak matematik oyunlarıyla kimseyi kandıramazlar” diye konuştu.

MALİYET FİYATLARINI BELGELERİYLE SUNDU
Maliyet giderlerindeki artışı belgeleriyle İTO Başkanı Ekrem Demirtaş’a sunan Nasır mücadelelerin şahsi değil tüm İzmir adına olduğunu vurguladı. Konuyla ilgili mücadelede asıl muhatabın makamı gereği Ticaret Odası Başkanı olduğunu aktaran Nasır, çimento firmalarının İzmir dışına taşınmalarının da İzmirlilerin sağlığı açısından zorunlu olduğunu dile getirdi.



TÜRKMEN’İN YAZISIYLA SESLENDİ

Nasır, konuşmasının ardından Milliyet Gazetesi Yazarı Hamdi Türkmen’in İzmir’deki çimento firmalarını çevre kirliliği, kartelcilik gibi konularda ağır sözlerle itam eden yazısını okudu. Necip Nasır sözlerini Ekrem Demirtaş’a seslenerek, “Bu 1 ay içerisindeki sorunun çözümü ile ilgili adım bekledik. Ama bugün başkanımızdan ticaret ahlakına uygun bir hamle bekliyoruz” ifadesiyle sonlandırdı.

DEMİRTAŞ’TAN NASIR’A TAKDİR
İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır’ın takdir edilecek bir mücadele verdiğini belirtti. Ticaret Odası olarak kendilerinin de mücadele verdiğini ve vermeye devam edeceklerini açıklayan Demirtaş “Biz inşaat üyelerimizin hep yanında olduk. 99 yılında aynı konuyu Rekabet Kurulu’na götürdük ve cezalandırmalarını sağladık. Şu anda İzmir’de 11-12 firma var. Onlar pahalı değil diyor. Firmalarla görüştük ve kendilerinden bilgi aldık. Ardından fiyatları belli miktarda geri çektiler” ifadelerini kullandı.

BÖYLE FİYAT YOK
Fiyatların ne olursa olsun bir önceki yıla göre yapılan zammın fazla olduğuna dikkat çeken Demirtaş “Menfaatler müşterek. Biz tekrar giderek kendileriyle görüşeceğiz ve iş barışını sağlayacağız. Böyle fiyat yok. Ben de inşaat yapıyorum. Necip Bey duyarlı davranmış gündem yaratmıştır. Taşınmaları hususuna gelince, firmalar güzel ve önemli yerlere sahipler. Buralarda daha güze yatırımlar yaparak maliyetlerini çıkarırlar. Çimentaş’ı alan firma da durumun farkında. Daha fazla da zaten dayanamayacaklarını iyi biliyorlar” diye konuştu.

ÜYELERDEN NASIR’A DESTEK
Meclis’te söz alan mühendisler komisyonu ve mimarlar komisyonu üyeleri ile diğer üyeler de Necip Nasır’ın çimento firmalarının taşınması önerisine destek verdi. Firmaların kurulduğu yıllarda şehir dışında bulunduğunu ancak büyümeyle birlikte kent içine kaldıklarını söyleye üyeler çağın gereği ve İzmirlilerin sağlığının düşünülmesi gerektiği konusunda hemfikir oldu. Çimento firmalarının özellikle Pınarbaşı, Bornova ve Altındağ bölgelerinde yaşayan İzmirlilerin sağlığını ciddi açıdan etkilediğini açıklayan üyeler, bir an evvel alt yapıların oluşturularak çimento firmalarının taşınmasını ve b alanların kente kazandırılması görüşünü dile getirdi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası