CHP İzmir İl Örgütü Başkanı Alaattin Yüksel’in kabul ettiği ziyarette Nasır İzmirli müteahhitlerin en büyük sorununun İzmirli çimento firmalarının hazır betona yaptığı zam, kentsel dönüşümde yaşanan sorunlar ve Büyükşehir Belediyesinin Yaptığı Planlara meslek odalarının yaptığı itirazlardan dolayı yaşanan mağduriyetler olarak sıraladı. Nasır ayrıca müteahhitler yasa tasarısının Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçmesi için muhalefet ve iktidar partisinden de destek istedi.
PARTİ OLARAK HAZIRIZ
Müteahhitler Federasyonu’nun il örgütlerine yaptığı ziyaretin çok önemli olduğunu dile getiren CHP İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel, inşaat sektörünün Türkiye’nin büyümesinde en önemli sektör olduğunu aktardı. CHP olarak müteahhitlerin sorunlarının çözümünde aktif rol oynamaya hazır olduklarını bildiren Yüksel, meslek odaları ve müteahhitler arasında kurulacak diyaloğun da hem İzmir hem de İzmirliler açısından olumlu olacağını dile getirdi. İzmir’in gelişmesi ve kentsel dönüşüm açısından İzmirli müteahhitlere büyük görevler düştüğünü söyleyen Yüksel, kentsel dönüşümün parti olarak kendi öncelikleri de olduğunu belirtti.
ÇİMENTO FİRMALARI İZMİR DIŞINA TAŞINSIN
İzmirli müteahhitlerin Türkiye’nin diğer illerine oranla yaklaşık hazır betonu 1 m3’de 60 TL daha pahalıya kullandığına dikkat çeken Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, çimento firmalarının hem çimentonun tozunu İzmirlilere soluttuğunu hem de diğer illere oranla Betonu daha pahalıya sattığını söyledi. Yıllardır inşaat sektörünün çimento fabrikalarının şehir dışına çıkarılmasına karşıymış gibi bir algı oluşturulduğunu ifade eden Nasır “Biz müteahhitler olarak çimento firmalarının İzmir dışına çıkarılmalarını istiyoruz. Şehrin dışına daha iç kısımlara taşınmaları gerekiyor. STK’lar da burada tavırlarını koymalı. İzmirliler bu firmaların çimento tozlarını yutmak zorunda değil. Daha sağlıklı bir İzmir için gerekli adımlar atılmalı” dedi.
MASTER PLANLARI HAZIRLANMALI
İzmirli müteahhitlerin kentsel dönüşümde de büyük sorunlarla boğuştuğuna dikkat çeken Nasır, “Türkiye’deki en şuulu arsalar İzmir’de. Parseller küçük. 1985 yılında çıkarılan 3194 sayılı Kanun yapılan revizyonlarla yamalı bohçaya dönmüş durumda. Kent küçük küçük parsellerden oluştuğu için arsa üretilemiyor. Bu konuda hem yerel belediyler hem de ilgili bakanlık harekete geçmeli. Burada belediyelere düşen görev 50 yıllık master planlarını hazırlayarak sosyal donatı alanlarını oluşturmalı. İzmir’de maalesef yapıların yüzde 80’i mevcut yasalar gereğince kaçak yapı konumunda. Esas dönüşüm ise merkezde. bir an önce master planlar hazırlanmalı ,Ada bazında planlar oluşturulup ve müteahhitler dönüşümü üstlenmeli” diye konuştu.
Hükümetin belediyelere Mastır Planlar konusunda yetki vermesi gerektiğinin de altını çizen Nasır, “Ancak bunun bir şartı olmalı. Belediyeler 3 yıl zaman tanımalı ve Planlamayı bitiremeyen belediyelerin Plan yapma yetkisi bakanlık tarafından yapılmalı.Planlama için hükümet belediyelere personel istihdamı ile ilgili finansal destek sağlamalı. Belediyeler ve hükümet el ele vererek ortaklaşa bu sorunu çözmeli” ifadelerini kullandı.
İTİRAZLAR HERKESE ZARAR VERİYOR
Meslek odalarının Büyükşehir Belediyesinin yaptığı planlara itirazları sonucu İzmir’de inşaat yatırımlarının durma noktasına geldiğini vurgulayan Nasır, İzmir’i ve İzmirlileri mahkum ettiklerini söyledi. Bir çok müteahhidin itirazlar sonucunda hazırladıkları projelerini devam ettiremez duruma geldiğine dikkat çeken Nasır sözlerini şu şekilde sürdürdü:Gerekçesi haklı bile olsa mevcut durumdaki uygulamada Planlı Tip Alanlar İmar Yönetmeliğinin 6.Maddesinin Meslek odalarınca durdurulmasının vatandaşı ve Müteahhitleri mağdur ettiğini belirterek “Müteahhit apartmandaki vatandaşlarla anlaşmış, insanlar evlerini teslim edip kiraya çıkmış, bina yıkılmış. Ardından itiraz gelmiş 6.Madde ile ilgili Yürütmeyi durdurma kararı alınmış. Vatandaş mağdur, müteahhit mağdur,İşyapamayacak olan Mimar,Mühendis mağdur. 20 daire çıkacak yerden 14-15 daire çıkacak,çözümsüzlük oluşacağı için Bu durumda kazanan kimse yok dedi…