İzmir'de 2013 yılında yapımına başlanan ve uzun yıllar kentte görüntü kirliliği yarattığı gerekçesiyle tepki çeken Nasreddin Hoca Heykeli, Karabağlar Belediyesi'nin çalışmasıyla cazibe merkezi haline geldi. Bir dönem kaldırılması için internet üzerinden kampanyaların düzenlendiği Nasreddin Hoca'nın göle maya çalarken betimlendiği dev heykel, 'Nasreddin Hoca Çocuk Bilim ve Kültür Merkezi' adıyla hizmete girdi.
İzmir Kalkınma Ajansı'nın 1 milyon TL'lik hibe desteği verdiği bina yaklaşık 6 milyon TL harcanarak bambaşka bir görünüme kavuşturuldu. Heykelin içinde zemin katta “Uzay ve Havacılık Sergisi” açılırken, çocukların deney istasyonlarında eğlenceli vakit geçirmeleri sağlanıyor, aynı zamanda eğitim veriliyor. Zeminde sergi salonu, amfi tiyatro da yer alıyor.
"ÖĞRENCİLERE GİRİŞ ÜCRETSİZ"
2 bin 276 metrekare alanı kaplayan heykel binasının ilk ve ikinci katında ise kütüphane, kafeterya, robotik kodlama, matematik, origami ve sanat atölyeleri ile deney istasyonları yapıldı. Çocuklar, öğrenip eğlenebilecekleri atölyelerde müzik-ritim, çizim-boyama, kes-yapıştır, yerleştirme sanatı, bilim-teknoloji, doğa ve çevre konularında aktiviteler yapıyor. Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına göre çocuklara eğitimlerin de verildiği tesise devlet okullarının gezileri ücretsiz olacak.
"ÇOCUKLARA, BİLİME, KÜLTÜRE VE SANATA HİZMET EDECEK"
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yaklaşık 3 ay önce açılışını yaptığı Nasreddin Hoca Heykeli Bilim Merkezi’nin bugünkü halini aldığı süreci ANKA Haber Ajansı'na anlattı.
Heykelin İzmir'de uzun yıllar tartışmalara neden olduğuna değinen Başkan Selvitopu şöyle konuştu:
"Aslında heykelden ziyade bina içi tartışıldı. Yaklaşık 2 bin metrekare kapalı alanı olan 4 katlı bir bina. Uzun yıllar 'İzmir'in Nasreddin Hoca'yla ne ilgisi var' diye tartışıldı. Biz buranın kente kazandırılması yönünde araştırmalar yaptık. Uzmanlardan görüş alarak Nasreddin Hoca Çocuk Kültür ve Eğitim Merkezi'nin kurulmasına karar verdik. Çocukların bilimle, kültürle, sanatla tanışacakları bir mekan haline geldi. Bilimsel deneylerin ya da teorilerin uygulamalı olarak yapılacağı araçlar var. Çocuklar bire bir onların üzerinde bu deneyleri gerçekleştirebilecek. Bu sergide uzayla ilgili çeşitli bilgileri alabilecekler. Bütün yıl boyunca açık olacak ve özellikle de çocuklara hitap edecek. Çok kısa sürede açılışını yaptık, yoğun bir ilgi var. Burası randevu sistemi ile çalışacak. Gruplar halinde gelen misafirler ağırlanacak ve gezdirilecek. Nasreddin Hoca deyince akla çocuklar ve çeşitli fıkralar gelir. Bu projeyle Nasreddin Hoca'nın içi doldurulmuş oldu. Burası sadece heykel görünümlü bir yer değil, bilimin, kültür ve sanatın birlikte yaşanacağı bir merkez haline geldi. Uzun yıllar uğraştık, karar verirken de çok zorlandık. Hedefimiz benimsenebilir bir proje geliştirmekti. Şu anda bunu görüyoruz. Bu da bizi müthiş derecede sevindirip rahatlattı. Burası çocuklara bilime, kültüre ve sanata hizmet verecek."
HAVUZLAR, RESTORANLAR, KAFELER, YÜRÜYÜŞ YOLLARI...
Alanın sadece heykelden ibaret olmadığını vurgulayan Başkan Selvitopu şöyle devam etti:
"Yaklaşık 230 bin metrekarelik bir reaksiyon alanı. Değişik fonksiyon ve hizmetlerin yapılacağı bir yer. Yüzme havuzları var, amfi tiyatro, restoranlar ve kafeler var. Biraz ötesinde de Gençlik Merkezi inşaatımız var. Burası Karabağlar'ın prestij alanı olacak. İnsanlar, gezebilecek, eğlenebilecek, yemek yiyebilecek. Yazın havuza girebilecek. Gençlik Merkezi bittiğinde de spor yapabilecekler. Yürüyüş yolları bütün alanda mümkün olacak. Nasreddin Hoca'nın içi dolduruldu, asıl sorun buydu zaten. Burası kullanabilir bir hale geldi. Ben herkesi buraya bekliyorum. Aileler çocuklarıyla beraber gelsinler. 6 -14 yaş grubu çocuklara hitap edecek bir yer. Çocuklar gezince çok mutlu oluyor, eğleniyor, buradan çıkmak istemiyor. Böyle bir hale geldi burası. Öğrencilere, eğitim gören çocuklara, okullardan gruplar halinde gelindiğinde ücretsiz olarak bu hizmet verilecek. Harcadığımız yaklaşık 6 milyon lira. Bu maliyetinde 1 milyon lirası İZKA hibesiydi. Burası İzmir'e kazandırıldı. Esas önemli olan harcadığınızın doğru yere gittiğini görmeniz. O bizi motive ve mutlu ediyor. Biz de bunu yapmaya çalıştık. Sonuçta daha önce başlanmış bir projeydi. 2014'te başkan seçildiğimde Nasrettin Hoca daha kaba inşaat halindeydi. Uzun süre araştırma yapılarak üzerinde çalışılarak bugün bu noktaya gelindi."
DEVLET OKULLARINA ÜCRETSİZ
Nasreddin Hoca Çocuk Kültür Bilim Merkezi'nin Sorumlusu Engin Dedemen, merkezde çocukları bilim ve kültürle buluşturmayı hedeflediklerini belirterek, şunları söyledi:
"Giriş katta uzay havacılık sergimiz, üst katlarda deney istasyonlarımız var. Öğrencilerin, fen bilgisi derslerinde gördüklerini dokunarak, hissederek yaşayarak öğrenebilecekleri alanlar var. Aynı zamanda interaktif kütüphane, okul öncesinde çocuklar için atölyelerimiz var. Matematik origami, robotik kodlama, 3 boyutlu tasarım ve sanat atölyelerimiz var. Vatandaşlarımız randevu alarak merkezimizi 6 gün boyunca ziyaret edebiliyorlar. Devlet okullarımız ücretsiz faydalanabiliyor. Vatandaşlar 10 TL çocuk, 15 TL yetişkin olarak yararlanabilirler. Tüm İzmirliler'i tesisimize bekliyoruz."
ÇOCUKLAR HEM EĞLENDİ HEM ÖĞRENDİ
Nasreddin Hoca Çocuk Bilim ve Kültür Merkezi'ni gezen çocuklar da hem öğrendi, hem keyifli anlar yaşadı. Deney istasyonlarında hayatlarında görmedikleri araç gereçleri inceleme fırsatı bulan minikler, merkezi çok sevdiklerini ve tekrar gelmek istediklerini söyledi. (ANKA)