İsrail Başbakanı Netanyahu, İtalya'nın başkenti Roma'da düzenlediği basın toplantısıyla, kendi halkını anlaşma hakkında bilgilendirdi.
Netanyahu, "Türkiye ile anlaşmamız sonrasında da İsrail'in Gazze’ye uyguladığı savunma amaçlı deniz ablukası devam edecek" dedi. Netanyahu, Türkiye'den gönderilecek insani yardımların ise İsrail limanları üzerinden Gazze'ye ulaşacağını söyledi.
"ÖDÜN VEREMEZDİM"
İsrail lideri, Gazze'ye yönelik deniz ablukasına ilişkin, "Bu, bizim için en önemli güvenlik konusu. Bundan ödün vermeye hazır değildim. Bu, Hamas'ın güçlenmesine engel olmak için hayati öneme sahip. Bu şart, olduğu gibi kalacak" dedi.
Netanyahu, Ortadoğu'da istikrar sağlanmasına yardımcı olacağını belirttiği anlaşmanın, "Türkiye topraklarından İsrail'e yönelik terörist faaliyetlere izin vermeyeceğini" söyledi.
Netanyahu ayrıca, bu anlaşmanın, İsrail doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştırılmasına imkan vereceğini belirtti.
YILDIRIM'IN YORUMU
Netanyahu'nun bu sözleri Ankara'da basın toplantısı düzenleyen Başbakan Binali Yıldırım'a soruldu. Gazetecilerin, “Bu mutabakat, İsrail gazının Avrupa’ya taşınmasını da içeriyor mu'” ve “Netanyahu ‘Gazze ablukası denizden devam edecek’ diyor ne düşünüyorsunuz'” şeklindeki sorularına, "Biz ilişkilerin normale dönüştürülmesini konuşuyoruz. Bir kere normalleşme başlasın, hangi konuda ne kadar işbirliği yapacağımız iki ülkenin gayretleriyle ilişkili. Olay Gazze’deki kardeşlerimize ulaşmaktır. Olayı böyle görmek lazım" diye yanıt verdi.
NETANYAHU'NUN SABAHKİ AÇIKLAMALARI
Netanyahu sabah saatlerinde, Roma'da ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye ile varılan anlaşmanın "önemli bir adım" olduğunu belirtmişti. Netanyahu, "İsrail ekonomisi üzerinde muazzam etkileri olacak, ki bu sıfatı iyice tarttıktan sonra kullanıyorum" demişti.
İsrail yeni bulunan doğalgaz rezervlerinin uluslararası pazarlara satışı için Akdeniz ve Türkiye üzerinden geçecek bir boru hattı projesi üzerinde duruyor. Ayrıca Akdeniz'in doğusunda yeni doğalgaz arama-çıkarma çalışmalarının yürütülebilmesi için Türkiye ile İsrail ilişkilerinin normalleşmesinin önemli olduğu ifade ediliyordu.
Netanyahu ile görüşen ABD Dışişleri Bakanı Kerry ise anlaşma hakkında, "Yönetim olarak biz de elbettememnun olduk. Atılmasını görmeyi istediğimiz bir adımdı" ifadesini kullanmıştı.
Gazze’ye yardım götürmek üzere yola çıkan Mavi Marmara gemisine İsrail tarafından 31 Mayıs 2010’da yapılan ve 10 kişinin ölümüne neden olan baskınla bozulan iki ülke ilişkileri, dün Roma’da varılan uzlaşmayla altı yıl aradan sonra yeniden rayına giriyor.
İsrail ile Türkiye arasında ilişkilerin normalleştirilmesi için üç yıldır süren görüşmelerde dün sonuca ulaşılmıştı. Daha önce mart ve nisan aylarında Londra ve Cenevre’de buluşan Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile İsrail Başbakanı Netenyahu’nun özel temsilcisi Joseph Ciechanover dün öğleden sonra uzlaşma metnine son şeklini vermek için bu kez İtalya’nın başkenti Roma’da bir araya geldi. Akşam saat 21.00’de tarafların uzlaşmaya vardığı bilgisine ulaşıldı. Türk ve İsrailli kaynaklar anlaşmaya varıldığını doğruladı.
Üst düzey bir Türk yetkili Hürriyet’e yaptığı açıklamada, “İsrail, Mavi Marmara saldırısında hayatını kaybedenlerin ailelerine tazminat ödemeyi ve Türkiye’nin Gazze’deki insani duruma müdahalesini kabul etti” dedi.
İFTAR DAVETİ
Öte yandan Başbakan Binali Yıldırım'ın bu akşam Çankaya Köşkü'nde büyükelçilere vereceği iftar yemeğine İsrail Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Amira Oron da davet edildi. Oron'un bu davete olumlu yanıt verdiği öğrenildi.