Nevşehir'den Türkiye'nin enerji açığına dev katkı
Nevşehir’de inşaat sektörünün hafif yapı elemanlarının üretimini yapan bir firma tarafından geliştirilen bims ürünlerinin, inşaatlarda yaygın şekilde kullanımı halinde Türkiye’nin enerji tüketimine her yıl 6 milyar dolarlık katkı...
Nevşehir’de inşaat sektörünün hafif yapı elemanlarının üretimini yapan bir firma tarafından geliştirilen bims ürünlerinin, inşaatlarda yaygın şekilde kullanımı halinde Türkiye’nin enerji tüketimine her yıl 6 milyar dolarlık katkı sağlayacağı bildirildi.
Ertaş Group Yönetim Kurulu Başkanı Musa Ertaş, Nevşehir’in merkez ilçeye bağlı Kaymaklı beldesi yakınlarında faaliyet gösteren Ertaş Group’a bağlı Blokbims İzolasyonlu Hafif Yapı Elemanları Maden İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin Ar-Ge birimi tarafından geliştirilen klima bloklarının, ponza madeninin içerisindeki bazalt başta olmak üzere diğer yabancı maddelerin yıkanması ile meydana getirilen saf ponzadan üretildiğini söyledi.
Ulusal Teknik Onay belgeli klima bloklarının ticarethane ve binalarda kullanımı ile ülke ekonomisine de ciddi anlamda katkılar sağlayacağını ifade eden Ertaş, enerjide dışa bağımlı ülkelerden biri olan Türkiye’de, ithal edilen enerjinin yüzde 30’luk bölümünün de binaların ısınma ve soğutma amaçlı olarak kullanıldığının bilindiğini belirtti.
Ertaş “Her yıl kendini yenileyen Ar-Ge çabalarıyla, inşaat sektörünün ana yapı malzemesi konumundaki blok üretiminde Avrupa ülkeleri arasında da ilk sırada yer alan tesisimizde günlük 250 bin adet blok üretimi gerçekleşmekte ve 250 civarında kişinin istihdamı sağlanmaktadır. Dünya genelinde deprem kuşağında bulunan ülkeler arasında yer alan ülkemizde, binaların depreme dayanıklı normlarda üretimlerinin yapılması, ses ve ısı izolasyonunun etkin şekilde sağlanması, yapılardaki ürünün hafifliği gibi artık bilimsel düzeyde olmazsa olmazları bir bütün olarak tek başına karşılayabilecek ponza madeninden elde edilen bims ürünleri, inşaat sektöründe de yaygın bir kullanım ağına sahiptir. Sektördeki diğer kullanılan malzemelere oranla konut konforuna da ivmeler kazandıran, oldukça ekonomik olması ve her şeyden önce ithalata dayalı bir malzeme olmaması ile de enerji verimliliğini en üst seviyeye taşıyan Ulusal Teknik Onay belgeli Klima bloklarının, ülke genelinde yaygın bir kullanımla her yıl 6 milyar dolara ulaşan bir düzeyde de tasarruf sağlayabileceği bilimsel yöntemlerle de ortaya konulmuştur. Bu oranın bile ülkedeki cari açığın kapanmasında önemli bir rakam olduğunun da bilinmesinde yarar görüyoruz. “diye konuştu.
Ertaş, inşaatlarda yeni geliştirilen bu ürünün kullanımı ile bina sahiplerine de ek bir külfet getiren mantolamaya bile gerek duyulmadan yüksek enerji verimliliğinin sağlanabileceğini de söyledi. Dünyada bilinen ponza rezervlerinin yüzde 50’sine sahip ülkemizin en kaliteli ponza madeninin ise Nevşehir’de bulunduğunu ifade eden Ertaş, tesislerinin Ar-Ge’si tarafından geliştirilen klima bloklarının, yüksek yapı teknolojisine uygun yapılandırılması ile de ekstra ısı yalıtımı yapmadan yani mantolamaya bile gerek görülmeden kullanılabilecek bir özelliğe de sahip olduğunu söyledi.