NATO’nun Norveç’te düzenlediği komuta kontrol amaçlı Trident Javelin adlı tatbikatta Atatürk’ün fotoğrafının, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da isminin ‘düşman taraf’ olarak gösterildiği ortaya çıktı. Türkiye tatbikattaki 41 askerini geri çekme kararı aldı. Skandal sonrasında NATO’dan en üst düzeyde resmi özür geldi. Olayın bir medya teknisyeni ve Norveç ordusunda görevli bir sivil personelden kaynaklandığı belirlendi.
NATO skandalına ilişkin Türkiye'nin tepkisi sürerken Estonya'daki nisan ayında yapılan tatbikatta da bir skandal yaşandığı ortaya çıktı. 17 Mart'ta Hürriyet muhabiri Toygun Atilla yaşanan skandalı şöyle haberleştirmişti: "Balyoz davasında harddiskler ve CD’lerle ilgili ‘gerçektir’ raporu veren ‘kumpas’ davalarında bilirkişi olarak görev yapan firari FETÖ şüphelisi eski TÜBİTAK Siber Güvenlik Enstitüsü Müdürü Hayretdin Bahşi’nin Estonya’da NATO ülkelerinin katılacağı Siber Güvenlik tatbikatında görevli olduğu ortaya çıktı. Estonya Tallin Teknoloji Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak çalışan Bahşi’nin 24 - 28 Nisan arasında Estonya’daki NATO Siber Savunma Mükemmeliyet Merkezi’nde yapılacak Locked Shields 2017 NATO Siber Güvenlik tatbikatında, tatbikatı yönetecek hakem heyetinin de içinde yer aldığı White Team’de (Beyaz Takım) olduğu anlaşıldı.
NATO bünyesindeki ülkelerin silahlı kuvvetler mensupları ve bilim adamları düzeyinde temsil edildiği tatbikatın hazırlık çalışmaları sırasında Bahşi’nin adı Türk görevlilerin dikkatini çekti. Estonya’nın Türkiye Büyükelçiliği’ne bilgi verildi. Büyükelçi Hayriye Kumaşçıoğlu, NATO Siber Savunma Mükemmeliyet Merkezi’ne yazı yazarak Bahşi hakkında FETÖ soruşturmasında yakalama kararı olduğunu belirterek tatbikattan çıkartılmasını istedi. Bahşi’nin tatbikattaki görevine son verildi."
Hayretdin Bahşi