Ege Postası
Geri

Nûbihar, 'Din, Dil ve Kimlik Sempozyumu' düzenledi

Nûbihar dergisi, kuruluşunun 21. yılı nedeniyle Diyarbakır’da Uluslararası Din, Dil ve Kimlik Sempozyumu' düzenledi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Mehmet Akif Ersoy Tiyatro Salonu'nda başlayan ve iki gün sürecek sempozyuma çok sayıda...
Nûbihar, 'Din, Dil ve Kimlik Sempozyumu' düzenledi
Haberler / Kültür - Sanat
21 Eylül 2013 Cumartesi 14:40
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Nûbihar dergisi, kuruluşunun 21. yılı nedeniyle Diyarbakır’da Uluslararası Din, Dil ve Kimlik Sempozyumu' düzenledi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Mehmet Akif Ersoy Tiyatro Salonu'nda başlayan ve iki gün sürecek sempozyuma çok sayıda Kürt yazar, siyasetçi ve bilim adamı katılıyor. Sempozyum açılış konuşmalarıyla başladı. Düzenleme kurulu adına Prof. Dr. Ahmet Erkol, Nûbihar dergisi adına ise Süleyman Çevik konuştu.

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'ın açılış konuşmasında din, dil ve kimliği oluşturan faktörlerin bulunduğunu belirterek bunlardan birinin tek seçilmesinin parçalanmaya yol açabileceğini söyledi. Tan, "Müslüman Kürtler olarak dinimizden ve dilimizden vazgeçmeyeceğimizi, kendi asli kimliğimiz ile ortada duracağımızı, sınıfsal taleplerinde toplumun en önemli taleplerinden biri olduğunu adil bir üretim ve adil bir paylaşımın olmazsa olmaz olduğunu her zaman söyledik. Bugün de aynı çizgide devam ediyoruz." diye konuştu.

Sempozyum, Prof. Dr. Baskın Oran'ın 1876 Kanun-i Esasi’den Bugüne Türkiye’de Kürtçe Meselesi' başlıklı sunumuyla devam etti. Sempozyumun ikinci oturumun başkanlığını Şah İsmail Bedirhanoğlu yaptı. Bu oturumda Prof. Dr. Kadri Yıldırım, 'İslam'a göre anadilde savunmanın yeri ve önemi' başlığıyla yaptığı savunmada insanoğlunun öldükten sonra hangi dille sorguya çekileceğini araştırdığını söyledi. Yıldırım, "İnsanlar öldüğünde Münker ve Nekir melekleri tarafından sorgulanacak. Ama hangi dilde. Bir görüşe göre Süryanice diğer görüşe göre Arapça. Ama bu ikisi de doğru değil. Herkes kendi anadilinde sorgulanacaktır." dedi.

Dr. Güneş Murat Tezcur 'Modern Türkiye'de Kürt kimliklerinin oluşumu: Etnik hiyerarşilerin Kristalleşmesi ve Yoğunluğun Azalması' başlığıyla yaptığı sunumda bir araştırmasını paylaştı. Türkiye'de son 10 son yılda valilik yapanların nereli olduklarını araştırdıklarını anlatan Tezcur, valilerin en az doğu illerinden en çok İç Anadolu Bölgesi illerinden seçildiğini belirtti. Tezcur, valilerin doğudaki 6 ilden de hiç seçilmediğini kaydetti. Dr. Mücahit Bilici ise Dil ve Medeniyet: Kürt Kimliğinin Dekolonizasyonu konu başlığıyla bir konuşma yaptı.

Sempozyuma Kürt aydın ve yazarlarından Jan Dost, Halid Sadini, Mehmet Emin Aktar, Ali Karadeniz, Selman Dilovan'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katılıyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası