Ege Postası
Geri

O ilçede ruhsat eziyeti

İzmir’de bütünşehir yasası ile birlikte başlayan çile bitmek bilmiyor. Dikili ilçesinde konutlarına oturma ruhsatı alabilmek için gerekli belgelerin peşinde günlerce koşan vatandaşlar, karşılarına çıkan tuzlu fatura sonrasında adeta şoka uğradı. İlçe sakinleri İZSU’nun kendilerinden istediği aplikasyon belgesi adı altında ödedikleri 392 TL’lik masrafa tepki gösterdi. BÜTÜNŞEHİR SANCISI
O ilçede ruhsat eziyeti
Haberler / Yerel Yönetimler
3 Şubat 2015 Salı 11:01
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir’in kırsalını vuran ve sancısı bitmek bilmeyen bütünşehir krizine bu sefer de Dikili eklendi. Büyük kısmı oturma ruhsatı bulunmayan konutlarda yaşayan ilçe halkı yürürlüğe giren yeni yasa ile birlikte İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlanınca adeta yeni bir çıkmaza sürüklendi. Yaşadıkları konutları için yasal çerçevede oturma ruhsatı isteyen vatandaşlar, ilçe belediyesinde kaydı bulunan evraklar için yaklaşık 400 TL’lik ek yükün altına girmek zorunda kalınca yaşadıklarına isyan etti.

EVİN Mİ VAR, DERDİN VAR!
Dikili merkezinde ikamet eden Cumhuriyet Mahallesi sakinleri geçmişte yerleştikleri konutlarına oturma ruhsatı isteyince başlarına gelmedik kalmadı. Toplam 198 hanenin yer aldığı Sümerkent Sahil Arsa Yapı Kooperatifi’nde yaşayan vatandaşlar yürürlüğe giren yeni yasa çerçevesinde oturma ruhsatı alabilmek için adeta  bitmek bilmeyen bürokrasi çilesi ile boğuşmaya başladı.


BÜTÜNŞEHİRİN FATURASI TUZLU OLDU
Geçmişte gerekli işlemleri ilçe belediyesinden halleden ilçe sakinleri, kendilerinden istenen 9 ayrı belge için defalarca İzmir’e gidip gelirken, İZSU’dan kendilerine çıkan tuzlu fatura sonrasında ruhsat almaktan vazgeçecek duruma geldi. Öncelikle İZSU’nun ilçe ofisinin yolunu tutan Dikilililer, işlemleri için Konak’ta yer alan İZSU Genel Müdürlüğü’ne yönlendirilirken, oturma ruhsatları için gerekli olan belgeler eksik olduğu gerekçesi ile aynı yolu defalarca gidip gelmek zorunda kalıyor.


75’Tİ 392 OLDU: BEDELİ ÜÇE KATLANDI!
İlçe belediyesinde mevcut imar bilgilerinin İZSU’ya iletilemediğinden ötürü gerekli belgeler arasında yer alan aplikasyon krokisine toplam 392 TL ödeyen vatandaşlar bütünşehir yasasının son mağdurları oldu. Daha önceden aynı belgeyi özel kadastro firmalarından 75-100 TL arasına temin eden vatandaşlar, getirilen düzenleme sonrasında Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nce belirlenen tek bir firmadan yaklaşık 300 TL fazla ücret ödeyerek belge çıkartmak zorunda kalmaya başladı.
 
VATANDAŞ GÜNLERCE EVRAK ÇİLESİ ÇEKİYOR
Diğer yandan, yasa mağduru olan vatandaşlar benzer bir çileyi de yol, su ve kanal katkı paylarında yaşamaya başladı. İmar kanunu gereği toplu konut alanları ve kooperatif bölgelerinde alınmayan katkı paylarını farkında olmadan ödemek zorunda kalınca yine tatsız bir sürprizle karşılaştı. Gerekli kanal ve altyapının yapım masraflarını kooperatifin üstlenmesine rağmen, muafiyet belgesi çıkartmayan vatandaşlar kendilerine herhangi bir uyarı da yapılmadığı için İZSU’ya fazladan para ödemek durumunda kalıyor.
 
“RUHSAT ALALIM DEDİK, PİŞMAN OLDUK”
Cumhuriyet Mahallesi sakinlerinden emekli öğretmen Ali Kaya, “Evimizi kaçak durumundan çıkartmak için ruhsat almaya kalktık, pişman olduk. Verdiğimiz onca paranın üstüne bir de defalarca merkeze gidip gelmek zorunda kalıyor, çile çekiyoruz. Dikili Belediyesi ve İZSU arasında gerekli koordinasyon sağlanamadığından ötürü bizler vatandaş olarak mağduriyet yaşıyoruz. Belgeniz eksik diyerek defalarca git gel yapıyoruz. Ne yazık ki İZSU çalışanları da bilgi yetersizliğinden bizlere yardımcı olamıyor. Dikili Belediyesi, İZSU’ya konutların imar bilgilerini ilettiği takdirde bu çile bitecek, ama halen bu soruna bir çözüm bulunabilmiş değil. İZSU ofisleri de ancak fatura tahsilatı yapıyor. Biz işlerimizi yine İZSU Genel Müdürlüğü’nde halletmek zorunda kalıyoruz. Sadece benim bulunduğum yerde 193 hak sahibi ruhsat almaya kalktığında benimle aynı çileyi yaşamak zorunda kalacak. İlçemizin yüzde 60’ında oturma ruhsatı yok. Yürürlüğe giren bütünşehir yasası ile birlikte ilçe belediyesinde hallettiğimiz birçok resmi işlem için şimdi merkeze gidip gelmek zorunda kalıyoruz” diyerek yaşadıkları duruma tepki gösterdi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası